Uhapšeni policajci osumnjičeni za niz krivičnih djela

Akcija policije Zeničko-dobojskog kantona rezultirala je hapšenjem 16 njihovih kolega koji su radili u Policijskoj stanici Kakanj.

Bosna i Hercegovina 19.07.2023 | 13:51
Uhapšeni policajci osumnjičeni za niz krivičnih djela

Jedna osoba je izbjegla hapšenje i trenutno je u bjekstvu. To je Mustafa Karamuja zvani Musa i on slovi kao organizator kriminalnih aktivnosti uhapšene grupe, potvrđeno je iz nekoliko policijskih izvora.

Karamuja nije policajac nego „kontroverzni biznismen“ i sumnja se da mu je dojavljeno o akciji hapšenja i za njim je trenutno raspisana potjernica.

Karamuja je vlasnik popularnih ugostiteljskih objekata u Kaknju a na svom Instagram profilu posljednju objavu je imao prije 15 sati.

Na Instagram profilu navodi da je vlasnik cluba Plan B, shisha bara Parlament u Kaknju i kafane Jedno mjesto.

– Policajci koji su na meti ove akcije sumnjiče se da su koristeći svoj položaj kriminogenim osobama, dopuštali da se bave kriminalnim aktivnostima, te umjesto da ih spriječe u tome, pomagali im, a u zamjenu za korist koju su od njih dobijali. Između ostalog, radi se i o nelegalnoj eksploataciji uglja na području Kaknja - navedeno je u saopštenju Uprave policije MUP ZDK.

Prema saznanjima, krađa uglja samo je jedan detalj „aktivnosti“ Mustafe Muse Karamuje i njegove grupe tokom kojih su imali pomoć pojedinih policajaca. Tako je polovinom prošle godine ova grupa počinila upad u kuću jednog kakanjskog privrednika i odvela ga izvan grada, da bi poslije tražila novac za oslobađanje.

Porodica je te večeri uzalud zvala kakanjsku policiju očekujući brzu reakciju. Karamuja je ispred otetog privrednika mobilnim telefonom kontaktirao policajce kako bi usmjeravao njihovo (ne)djelovanje.

Žurnal je u posjedu video zapisa koji pokazuju svu drskost otmice i reketiranja, jer se grupa predvođena Karamujom sutradan ujutro mirno vratila do kuće prijeteći osvetom u slučaju neplaćanja. Kako nisu dobili novac, nedugo potom zapalili su vikendicu reketirane osobe.

Bilo bi logično da je o svemu obaviješten dežurni tužilac, ali nije. Policijski izvještaj mjesecima je bio skrivan.

O korumpiranosti pojedinih kakanjskih policajca govori se već duže vrijeme. Akcija hapšenja uslijedila je nedugo nakon nedavne smjene policijskog komesara ZDK Rusmira Šišića, a tu funkciju do daljnjeg obavlja načelnik Sektora uniformisane policije Vahidin Topalović. Topalović je do februara prošle godine bio komandir Policijske stanice Kakanj

(Žurnal)  FOTO: MUPZDK/YOUTUBE/SCREENSHOT

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Van gog

19.07.2023 14:18

A u RS. Koma. Fikusi samo se zaljevaju i nista. U fBih bar aj nekog hapse a ovde nista. Cak ni u ice omladina fuj.

ODGOVORITE
Name

Re

19.07.2023 16:04

Ovde policajci nista ne trebaju da strahuju dok slusaju glavne.

Name

Nadine

19.07.2023 14:20

Ko bi rekao. A mi mislili sve fini ljudi.

ODGOVORITE
Name

Re

19.07.2023 15:02

A budaletina privoditi ljude dok su u uniformama umjesto da su im otišli kući i priveli ih u civilnoj odjeći, oni ih ovako privode dok su obučeni u policijsku uniformu, i time bukvalno šalju poruku narode pišajte nas sve zaposlene u policiji bili mi savjesni bili lopovi!

ODGOVORITE
Name

Re

19.07.2023 17:59

Pogresno. Ovde se salje poruka da ih ni uniforma nece zastititi.

Name

Re

19.07.2023 18:09

Baš treba hapsiti kriminalce korumpirane bez uniformi radi ugleda lopovske policije. Stotine ih je takvih u BiH u policiji. A nije ni čudo kad mogu vođe zašto ne bi i oni.

Name

Bole

19.07.2023 15:03

Pa policija je cjela krimosi...

ODGOVORITE
Name

Aco ZV

19.07.2023 15:28

Kada će doći red na saobraćajnu policiju u Zvorniku koja je okosnica drumskih razbojništava, kriminala i korupcije na ovom kraju u regiji Birač. Oni u vršenju kriminala imaju zaštitu rukovodstva PU Zvornik. Pozivamo MUP Republike Srpske da ih ukine ili da ih pohapsi. Pošaljite inspektore da ispitaju i da vidite šta rade sa građana.

ODGOVORITE
Name

Pravda

19.07.2023 15:34

Bravo za federaciju, oni uvode red

ODGOVORITE
Name

Svašta

19.07.2023 15:40

Jebeš ugalj, ali ovo kindapovanje, reketiranje,uništavanje privatne imovine, za te stvari treba uvesti doživotnu robiju !

ODGOVORITE
Name

A sta ocekivati????

19.07.2023 17:06

Od Partijske koalicione lopovske policijee natrpane kso i u svim drzavnim institucijama koje su zarobili kotumpirani hostspleri kvazi politicari bez zna nja bez morala isplivsli 1990 god i do danas harajuu u krug pozivija opozicija papci preletaci potkovani okupani predratni golaci podstanari a sad milijarderi milioneti pljackom postali za Ginusa uz svjedoke i ucesnike iz medjunarodne zajednuce@!!!

ODGOVORITE
Name

mrga

19.07.2023 17:37

Ajmo sad svaki dan hapsiti po 50 drotova koji imaju prljav obraz. Nepismeni i jaki ne smiju biti bogati, niti se baviti kriminalom!!!!

ODGOVORITE
Name

Jbaj ga

19.07.2023 19:46

Lijepo bogami lijepa družina,udruženi zločinačke poduhvat,tako i UIO,300 auta otvore i uvedu u svoj kontejner koji je naravno bez video nadzora. Voze automobile po 50000 evra.

ODGOVORITE