Policija pod nadzor stavila policajce, jedno u bjekstvu

Šesnaest policijskih službenika Policijske stanice Kakanj, te još tri osobe koje nisu policijski službenici, stavljeni su pod nadzor pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Bosna i Hercegovina 18.07.2023 | 10:44
Policija pod nadzor stavila policajce, jedno u bjekstvu

Mjera nadzora je izrečena u sklopu akcije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kodnog naziva”Meta 2” koja se provodi od ranih jutarnjih sati, potvrdio je portparol Uprave policije MUP ZDK Elvedin Fišek.

Akcija je rezultat višemjesečnih operativnih aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP ZDK.

– Akcijom je obuhvaćeno 20 osoba, od kojih nam jedna koja nije policijski službenik, trenutno nije dostupna. Preostalih 19 osoba, od kojih su 16 policijski službenici, pod nadzorom su naših službenika te se trenutno vrše pretresi na 20 lokacija, čiji je cilj pronalazak i oduzimanje predmeta koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku protiv 20 osoba koje su meta ove akcije. Vrše se pretresi stambenih objekata, automobila te prostora koji su koristili u Policijskoj stanici Kakanj – istakao je Fišek.

Oni se sumnjiče za krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelima “Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” te krivičnih djela “Primanje dara i drugih oblika koristi”, “Odavanje službene tajne”, “Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “Teška krađa”.

Akcija i pretresi se realiziraju po naredbama opštinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi djeluju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK i koordinaciji sa policijskim službenicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Po okončanju pretresa, uhapšeni će biti provedeni na daljnju kriminalističku obradu u Upravu policije MUP ZDK te nakon toga, uz izvještaje, dalje na postupanje Tužilaštvu ZDK.

(Fena)   Foto:Fena

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

IzErEsa

18.07.2023 10:55

U Federaciji ‘apse, a kod nas ništa!

ODGOVORITE
Name

Kalabic

18.07.2023 11:47

Federacija je Evropa za nas, i sa platama i sa penzijama i sa policijom. Oni hapse svoje, a naši ko ku....

ODGOVORITE
Name

BB

18.07.2023 11:58

Lopov do lopova.

ODGOVORITE
Name

rOmiz

18.07.2023 12:32

Uvijek sam se pitao kakve to ljude zapošljavate u policiju i nikad mi neće biti jasno zašto je toliko korumpiranih policajaca u uniformi(kakvi su im on)da šefovi kad ovi sitni se odlučuju da budu korumpirani),koji je uslov da budes drot(da si korumpiran,da poznaješ svakog ološa iz grada i da se furaš na skupa auta i lagodan život,postali smo dno dna kad policija mora da hapsi policiju)

ODGOVORITE
Name

rOmiz

18.07.2023 12:34

Ovakvima bih ja zakonom propisivao duple kazne,ako je za neko djelo propisano do 5 godina kazne oni bi dobijali 10 bez razmišljanja,isto važi za sudije,tužioce i političare,dok ne bude tako,teško se nama

ODGOVORITE
Name

modricanin

18.07.2023 12:40

Kod nas ne bi ostalo da radi od 100 mozda 20 iz svake stanice

ODGOVORITE
Name

+

18.07.2023 14:21

Pa vrana vrani, oči ne vadi. U RS 30 godina, jagma ići u policiju. Tu jedni drugima i političarima, čuvaju leđa. Samo na mig. Prolazi njima sve.

ODGOVORITE
Name

Srećna država

18.07.2023 20:41

U srećnoj zemlji gdje vlada red i zakon 90 % ovih naših policajaca bi videli policiju samo kad dođu po dokumenta ..

ODGOVORITE