Dramatični prizori iz Grčke, vatra guta sve pred sobom

Vatrogasci u Grčkoj nastavljaju drugi dan borbe sa vatrenom stihijom na četiri fronta, a više od 1.000 djece evakuisano je iz jednog ljetnjeg kampa, pošto požari koji su izbili juče i dalje traju.

Svijet 18.07.2023 | 09:54
Dramatični prizori iz Grčke, vatra guta sve pred sobom

Vatrogasni, spasilački timovi, ali i vojska u Grčkoj pokušavaju da obuzdaju požare koji su izbili na više lokacija, u istočnoj Atici, Kapareli, Lutrakiju i Dervenohoriji, prenosi Katimerini.

Najteža situacija je u Dervenohoriji, gdje nepristupačan teren uz pojačan vjetar i ekstremne vremenske uslove koji se očekuju i danas ne dozvoljavaju ograničenje fronta, pošto se radi o gustoj šumi koja podstiče širenje vatre, navodi grčki list.

U priobalnom gradu Lutraki, zapadno od Atine, 1.200 djece je evakuisano dok se požar približavao njihovom kampu, prenosi BBC.

Policija je uhapsila čovjeka za koga se sumnja da je izazvao još jedan požar u Kuvarasu na Atici, jugoistočno od grčke prijestolnice.

Požare dodatno razbukatava jak vjetar, a stotine vatrogasaca pokušava da obuzda širenje vatrene stihije.

Portparol grčke vatrogasne službe saopštio je da iako vjetar otežava avionima da se bezbjedno približe požarima, vatrogasci “ulažu maksimalne napore”.

Desetine ljudi moralo je da napusti svoje domove u široj okolini, uz pomoć ekipa hitne pomoći, a grčka vlada je saopštila da oni čiji su domovi zahvaćeni požarima imaju pravo na smještaj u lokalnim hotelima i da će im kasnije biti isplaćena odšteta.

Pojedine linije željezničkog saobraćaja su takođe obustavljene.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pustis

18.07.2023 13:15

Ova Grčka puna ludaka koji sami sebi pale prirodna dobra. Stvarno bolesna nacija.

ODGOVORITE
Name

+

18.07.2023 14:36

Bože. Pomozi im.

ODGOVORITE