Borba sa afričkom kugom uz policijski nadzor

Na području opština u Hrvatskoj koje se nalaze u zoni zaštite od širenja afričke svinjske kuge uspostavljeni su punktovi s policijskim nadzorom na tačkama na kojima je povećan rizik za pojavu ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa.

Region 15.07.2023 | 20:34
Borba sa afričkom kugom uz policijski nadzor

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je danas da je stupilo na snagu novo rješenje kojim se kao zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja određuju područja u Vukovarsko-sremskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a zone nadziranja uključuju i dijelove Osječko-baranjske županije.

Kao zaraženo područje zbog izbijanja afričke svinjske kuge kod divljih svinja određeni su dijelovi Karlovačke, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije.

Vlasnicima je upućen apel da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odrede Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.

U saopštenju se dodaje da je nakon sprovedenog elektronskog savjetovanja objavljen i Pravilnik o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacionim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog porijekla, te utvrđivanju spiska objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ha ha

15.07.2023 22:41

Sve to dodikovo maslo

ODGOVORITE
Name

Niko

15.07.2023 23:35

Nego sta sve politika radi, otkud zaraza samo u Bijljini , jel samo zato sto su izgubili izbore, ko vjeruje inspekciji