Afrička kuga svinja na četiri imanja u Brčko distriktu

Na četiri imanja u Brčkom kod osam životinja je potvrđeno prisustvo bolesti afrička kuga, rekao je šef Pododjeljenja za veterinarstvo pri Vladi Brčko distrikta Stevan Radić. 

Svijet 28.06.2023 | 19:31
Afrička kuga svinja na četiri imanja u Brčko distriktu
''Prvi slučajevi zaraze pojavili su se u mjestu Vučilovac kod Brčkog. Mi smo na četiri gazdinstva uzeli osam uzoraka gdje nam je sa Instituta Vaso Butozan potvrđeno prisustvo bolesti na svih osam uzoraka'', rekao je Radić.
 
Ekipe Veterinarske stanice Brčko u saradnji sa inspekcijom trenutno se nalaze na terenu i vrše pooštrenu dezinfekciju i sve ostale mjere u skladu sa pravilnicima. Na četiri gazdinstva, na kojima je potvrđeno prisustvo bolesti, životinje će biti uspavane i neškodljivo uklonjene.
 
''Želim da poručim građanima da ne paniče i ne rade ništa na svoju ruku. Građani ne treba da se kreću, a u ovom trenutku je zabranjeno bilo kakvo pomjeranje životinja. Mi ćemo u narednom periodu preduzeti sve neophodne mjere kako bi se ova bolest stavila pod kontrolu'', naglasio je Radić.
 
Radić je rekao da za sada nema slučajeva koji su u analizi sa drugih krajeva distrikta. Određena imanja se posmatraju, ali nisu uzorkovana, poručio je Radić.
 
 
(BN)   Foto: BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mile

28.06.2023 20:42

Jesi li ti normalan? Znaš li šta si izjavio? Čuj građani ne smiju da se kreću. Kakvi likovi rade u državnim institucijama. Uhljebi obični.

ODGOVORITE
Name

seprtlja

28.06.2023 20:46

haj ba, ima janjetine

ODGOVORITE
Name

Idealno

28.06.2023 23:29

Polako mili, ima i bruceloza...

Name

za seprtlju

29.06.2023 09:49

Kako je krenulo pitam se da li ce crvi,skakavci, gliste, zohari i ostale bube da prezive.