Dvije posebne sjednice Narodne skupštine Srpske

Narodna skupština Republike Srpske održaće danas osmu posebnu sjednicu na kojoj bi, po hitnom postupku, trebala da razmatra Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a odmah po okončanju ove uslijediće naredna o vetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željke Cvijanović na dva zaključka usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Republika Srpska 27.06.2023 | 07:32
Dvije posebne sjednice Narodne skupštine Srpske

Osma posebna sjednica počeće u 11.00 časova, a na njenom predloženom dnevnom redu je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Riječ je o prijedlogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, narodnih poslanika i Vlade Srpske.

Kada je riječ o devetoj posebnoj sjednici, na predloženom dnevnom redu je prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske da je veoma štetan po vitalne interese Srpske zaključak za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu, usvojen bez konsenzusa 21. juna na sjednici Predsjedništva BiH.

Takođe, tu je i prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH iz Srpske da je veoma štetan po vitalne interese Srpske zaključak za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, usvojen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 21. juna.

Deveta posebna sjednica sazvana je na zahtjev Cvijanovićeve.

Narodnoj skupštini dostavljene su izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o proglašenju destruktivnim po vitalne interese Srpske ova dva zaključka.

Prema Ustavu BiH, Narodna skupština razmatra izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i ukoliko ih deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporeni zaključci Predsjedništva BiH ne stupaju na snagu. 

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Petar

27.06.2023 07:41

Narodna Skupština Republike Srpske ne donosi nikakve odluke, oni samo potvrđuju ono što je bolesni vođa odlučio, skupštinska većina se odrekla morala i obraza radi svojih bolesnih ambicija i ličnih interesa.

ODGOVORITE
Name

+

27.06.2023 07:44

Zabludjivanje naroda po principu sto gore to bolje njima

ODGOVORITE
Name

Burke

27.06.2023 08:37

Znači Miletov današnji perormans je osnivanje zaustavnog suda...

ODGOVORITE
Name

Mile

27.06.2023 09:05

Zar opet?

ODGOVORITE
Name

SUD

27.06.2023 09:36

Pogrešna politika vladajuće koalicije, nas vodi u nestanak, sve zbog svoje pohlepe. Ne mogu javno da se oglase, da smo bankrotirali, pa nas tobože brane od “nikog”, da izazovu krizu,kako bi narod ustao imponovo uzeo oružje.

ODGOVORITE