Borelj: Nove mjere ako ne dođe do smirivanja situacije

Novi izbori na severu Kosova su jedini put za rešenje sadašnje krize, poručio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj posle sastanka evropskih šefova diplomatija na kojem je situacija na Kosovu i Metohiji bilo jedno od glavnih tema. Borelj je rekao da će EU preduzeti nove političke i finansijske mere ako ne dođe do smirivanja situacije na severu Kosova i Metohije.

Srbija 26.06.2023 | 22:43
Borelj: Nove mjere ako ne dođe do smirivanja situacije

Kojim putem do smirivanja tenzija i povratka dijalogu – o tome je danas vođena duga rasprava u Luksemburgu.

Ministri spoljnih poslova pozdravili su oslobađanje pripadnika kosovske policije i podržali evropski predlog za deeskalaciju zasnovan na povlačenju kosovske policije iz okoline opštinskih zgrada na severu, izmeštanju gradonačelnika na alternativne lokacije i održavanju izbora uz učešće srpske zajednice

Tanja Fajon, ministarka spoljnih poslova Slovenije rekla je da je situacija u odnosima između Beograda i Prištine vrlo zabrinjavajuća.

“Potrebno je deeskalacija da bi se osigurala bezbednost i građanima pružila perspektiva“, rekla je Fajonova.

Žozep Borelj kaže da je održavanje novih lokalnih izbora uz učešće srpskog stanovinštva ključno za izlazak iz krize. U suprotnom, zemlje članice spremne su da preduzmu dalje mere.

“Naglašavam da izbori moraju da budu organizovani u sve četiri opštine na severu, uz bezuslovno učešće Srba. Sadašnji gradonačelnici nemaju legitimitet i to je neodrživo. Već od sutra Politički i bezbednosni komitet EU će početi da razmatra mere koje ćemo primeniti u slučaju da ne bude dogovora o održavanju izbora“, rekao je Borelj.

Predložene mere načelno se mogu odnositi na obe strane,ali za sada su usmerene na Prištinu.

Visoki predstavnik kaže da je u pitanju ograničavanje političkih kontakata i finansijske podrške, ali da neće biti potrebne ako dođe do izbora i smirivanja situacije.

(RTS) Foto: EPA

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

MeNAGER

26.06.2023 23:34

Novi izbori ce biti jos jedna velika pobjeda naseg mesije srpske dilomatije i srpskog naroda u cjelini Ali samo zbog toga sto smo vec zaboravili zbog cega su Srbi uopste bojkotovali izbore

ODGOVORITE
Name

Bogdan.

27.06.2023 02:27

Sta CES ti nacisto.

ODGOVORITE
Name

+

27.06.2023 12:35

NIŠTA NOVO NI BOLJE. SAMO U KRUG. A GODINE PROLAZE. NAROD SE MUČI. SAČUVAJ NAS BOŽE.

ODGOVORITE
Name

Neđo.29.06.2023

29.06.2023 23:13

Biliste bagra,i ostajete bagra.Lakoje uzimati tuđe seme vam se satrlo belosvesko,dosadiliste bogu a kamoli narodu......

ODGOVORITE