Hrvatska na sivoj listi zemalja za pranje novca

Hrvatska je jedina zemlja Evropske unije koja se našla na "sivoj" listi Međunarodne agencije za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (FATF), na kojoj se još nalaze Albanija i mnoge druge zemlje.

Region 25.06.2023 | 14:49
Hrvatska na sivoj listi zemalja za pranje novca

FATF je stavila Hrvatsku, zajedno sa Kamerunom i Vijetnamom, na spisak zemalja koje treba pomnije pratiti. 

Ove tri države sada su među 23 zemlje koje aktivno rade sa FATF na rešavanju strateških nedostataka svojih sistema za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, saopštio je FATF.

FATF, inače, propisuje standarde u borbi protiv pranja novca i direktno ili preko svojih regionalnih tela, gde pripadaju sve zemlje ovog regiona, ocenjuje kako se oni primenjuju.

U junu 2023. Hrvatska se na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF i Komitetom eksperata za procenu mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEIVAL) na jačanju efikasnosti svog režima protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Prema navodima FATF, vlada u Zagrebu je obećala da će povećati napore u sferi sprečavanja ovih oblika finansijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcijski plan. 

Hrvatski izveštaj o primeni standarda u petom krugu ocenjivanja usvojen je pre godinu ipo dana i zbog relativno loših ocena ta zemlja je morala da pokaže da je popravila stanje u oblasti pranja novca i to je prošle sedmice demonstrila FATF. 

Zbog toga što FATF nije bio zadovoljan rezultatima i napretkom koji je ostvaren u toj oblasti, ova organizacija je donela aktivnosti koje će Hrvatska morati da sproveda i stavio je na sivu listu.

Hrvatska se obavezala da će sve to primeniti.

Uključivanje u takozvanu "sivu" listu FATF-a, može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i imati odvraćajući učinak na strane ulagače.

Investitiri i banke tu listu uzimaju i posebno prate koje se zemlje tu nalaze i zemlja može imati problema sa međunarodnim plaćanjima jer je to dodatni rizik koji opterećuje zemlju.

Na "sivoj" listi se nalazi i Albanija, koja se u februaru 2020. na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF i MONEIVAL na jačanju efikasnosti svog režima protiv pranja novca i finansiranja terorizma. 

Na plenarnom zasedanju u februaru 2023. godine, FATF je doneo početnu odluku da je Albanija suštinski završila svoj akcioni plan, međutim, u to vreme, FATF je odlučio da ne odobri posetu zemlji jer je bio zabrinut da očigledni planovi Albanije na uspostavljanju programa dobrovoljne poreske obaveze nisu u skladu sa principima FATF.

Na sivoj listi se pored Hrvatske i Albanije, nalaze Barbados, Burkina Faso, Kajmanska ostrva, Demokratska Republika Kongo, Gibraltar, Jamajka, Jordan, Mali, Mozambik, Panama, Filipini, Senegal, Južna Afrika, Južni Sudan, Turska, UAE, Uganda, Haiti, Nigerija, Sirija, Tanzanija, Jemen, Kamerun i Vijetnam.

Postoji i "crna" lista zemalja koje su klasifikovane kao visokorizične i na kojoj se trenutno nalaze samo tri zemlje: Iran, Mjanmar i Severna Koreja.

(Tanjug) Foto: Ilustracija/ Pixabay

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Dolari

25.06.2023 15:10

A šta li je onda sa BiH braćo mila.

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2023 15:29

BIH je skinuta sa te liste prije par godina jer su izglasali zakon o sprjecavanju pranja novca, finansiranju terorizma sto je EU htjela.

Name

Ništa

25.06.2023 15:31

Kada u BIH opereš novac, mašina sve proguta !

Name

Vanja

25.06.2023 15:39

Bas tako.Samo gledamo u tudje dvoriste,a kod nas kriminal od porodilišta do pogrebnog.

Name

Nenad-Nostradamus

25.06.2023 16:52

Opet bolje na Sivoj nego ispod Crne.

Name

A BiH

25.06.2023 15:29

Ona je okupana preprana srabilna potkovanaaa debeloo uz malooo zabrinute i sa malim propustimaaa m7nijatirnim ali bez naroda pobjegaooo a ovo sto je ostalo ili su bolesni ili su robovi kod korumoiranih privatnikaaa prljavih izrabljivacaa radnika pljackee svih kategorija stanovnistva sa svojim platama i privilegijamaaa oglodali budzet!! Pljackaaa stoljeca lopovi po institucijamaaa!!!!! Zarobili i haraju bahate se za ginisaaa! Rodbina kumovi podobni umrezeni u sva 3 tora a iznad zakonaa!

ODGOVORITE
Name

Svašta

25.06.2023 15:29

Pa i E.U. mora imati svoja "Kajmanska Ostrva", a Bože budala !

ODGOVORITE
Name

АНАЛИТИЧАР У ПЕНЗИЈИ

25.06.2023 15:36

Благо њима. Барем су у нечему у врху!

ODGOVORITE
Name

Istina

25.06.2023 16:25

Za nas još nisu izmislili listu.Vidite da sve lopine bježe kod nas.

ODGOVORITE
Name

Pero

25.06.2023 16:51

Sve je stvar percepcije oni svoj pröjavk ves krijju ti veliki kod njih sve bajno sjajno samo nama malim narodima gledaju sve… Sigurno u jednoj italiji nema mita i korupcije i pranja novca hahaha mozes misliti..

ODGOVORITE
Name

Jasim

25.06.2023 17:31

Treba provjeriti koliko su Kosarac i Mile primili u dzep.Njima su ionako Hrvati strateski partneri

ODGOVORITE
Name

Василије 1

25.06.2023 18:48

Тренутно највећа праоница новца је Украјина. Тамо је што оно хрвати кажу перилица на хиљаде а лијепо опран новац и испеглан с наметнутим дужничким ропством украјинском народу се враћа у САД, УК, Норвешку, Шведску, Данску, Њемачку итд.

ODGOVORITE