Otvoreno pismo rektoru Univerziteta prof. dr Gajaninu

- Da li je moguće gospodine Gajanin da Vi ne želite da poštujete odluku Okružnog suda u Banjaluci samo zato što Vam je mnogo relevantniji sud partije kojoj ste očigledno krajnje lojalni", naveo je Govedarica u pismu?

Republika Srpska 25.06.2023 | 12:24
Otvoreno pismo rektoru Univerziteta prof. dr Gajaninu

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica obratio se rektoru Univerziteta u Banjaluci, prof. dr Radoslavu Gajaninu otvorenim pismom.

Pismo poslanika Govedarice prenosimo u cjelosti:

"Poštovani gospodine Gajanin,

svakako treba pozdraviti Vaše opredjeljenje kojim ste najavili da će akademska zajednica sledeće sedmice organizovati okrugli sto na kojem će se analizirati rad Ustavnog suda BiH kao i sam čin potpisivanja peticije kojom će se izraziti nezadovoljstvo radom navedenog suda koji u državi u kojoj živimo unosi pravnu nesigurnost.

Upoznavajući se sa Vašim stavovima putem sredstava javnog informisanja, a u vezi ustavne krize koja se produbljuje, zaključio sam da ste legalista i borac za pravdu i pravičnost.

Ako je već tako, nadam se da mi nećete zamjeriti što ću Vas pozvati da ostanete dosljedni i principijelni i neodložno ispoštujete odluku Okružnog suda u Banjaluci od 8. maja ove godine kojom je osporen i poništen akt Senata Univerziteta a na osnovu koga je na volšeban način Predrag Ćeranić stekao zvanje docenta a kasnije i dekana na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Okružni sud u Banja Luci Vam je dao rok od trideset dana da izvršite presudu. Кoliko mogu da primijetim presudu ste u javnosti pokušali da relativizujete iz Vama znanih razloga nastavljajući da narušavate autonomiju Univerziteta ali i ono što je još pogubnije, da ne poštujete odluku
sudske vlasti u Republici Srpskoj što je drastičan primjer neustavnog djelovanja koje dolazi nažalost sa tako jedne odgovorne funkcije koju obavljate.

Da li je moguće gospodine Gajanin da Vi ne želite da poštujete odluku Okružnog suda u Banjaluci samo zato što Vam je mnogo relevantniji sud partije kojoj ste očigledno krajnje lojalni? Ili ste skloniji zamjeriti se pravosuđu Republike Srpske nego li Predragu Ćeraniću? A možda je nešto
treće u pitanju.

Кako je moguće, gospodine Gajanin, da iznosite stav po kome Ustavni sud BiH „unosi pravnu nesigurnost“ a pri tom zanemarujete činjenicu da se i Vi ponašate skoro identično kao taj Ustavni sud BiH koga sa razlogom kritikujete i protiv koga protestujete? Ako ste sa razlogom, a apsolutno je tako, uputili riječi kritike na račun Ustavnog suda BiH onda bi neodložno morali ispoštovati odluku Okružnog suda u Banjaluci jer je ovakvim pristupom Vaš legitimitet najblaže rečeno sporan. Bez političkog straha i društvene predrasude, kako i na koji način će izvršna vlast i njeni surovi pojedinci, sporno proklamovani bezbjednjaci i zasigurno sive eminencije reagovati, a zbog zaštite ustavnosti i zakonitosti koju je Republika izgradila u proteklih trideset godina ne smijete napraviti mrlju koja bi Vas pratila dok postoji Vaš profesionalni rad.

Osporeni i poništeni akt se dogodio u vrijeme kada niste bili rektor banjalučkog univerziteta ali ipak nije loše da se prisjetite kako i na koji način je Vaš prethodnik otišao sa svoje pozicije.

Žao mi je što Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske kojim predsjedavam nije donio odluku o parlamentarnom nadzoru i utvrdio svaki detalj kako i na koji način je Predrag Ćeranić stekao izbor u zvanje na Fakultetu bezbjednosnih nauka. Da je to kojim slučajem aktuelna vlast dozvolila možda bih ipak povjerovao u našu srpsku parlamentarnu demokratiju koja je očito nekome majka, a nekome maćeha.

Sa druge strane, isto kao i Vi, u posjedu sam kompletne dokumentacije koja predstavlja jasan zaključak zbog čega je osporeni Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor nastavnika i saradnika u zvanje bio partijska i univerzitetska tajna svih proteklih godina.

Gospodine Gajanin, želim Vam uspješan rad tokom sledeće sedmice sa apsolutnim uvjerenjem da svaki rad može biti utemeljeniji na principima doslijednosti koji definišu standarde akademske etike a koja je polazna osnova za visoke ciljeve bilo koje društvene zajednice."

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Bluka

25.06.2023 12:49

Burle je tu glistu od čovjeka postavio na tako važno mjesto, kako bi mlatio akademskom zajednicom, kao i svakim segmentom naših zarobljenih života! Jadni smo i čemerni kao narod kada sve ovo trpimo , glava zakopanih u pijesak!

ODGOVORITE
Name

Re bluka

25.06.2023 14:04

Slazem se sa tim nazivom glista, ili gmizavac,.. Jako los covjek, ali veliki glumac i poslusnik

Name

+

25.06.2023 12:53

BRAVO I HVALA GOVEDARICA, NA ISCRPNOM INFORMISANJU. O TAKO VAŽNOJ TEMI I ČINJENICAMA. HRONOLOŠKI I ANALITIČKI, SVE SMO RAZUMIJELI. U PRAVU STE. ALI MNOGI IZ SNSD I POLTRONI SEBE VAŽNIJIM, NEGO ZAKON. SVE TREBA IZNOSITI PRED JAVNOST. HVALA NA TRUDU. UZ VAS SMO.

ODGOVORITE
Name

d

25.06.2023 13:13

Govedarica, visoki intelektualci rade po vlastitom intelektu, zakonu, pravednosti a loši su po pravilu poltroni, i nisu samostalni. Mislim da ovih dobrih i samostalnih koji rade za narod ovdije je vrlo malo, sve neki prepisivači. Sve završeni kadrovi na akademije SNSD.

ODGOVORITE
Name

Re d

25.06.2023 15:33

Sad ce nam i nastavnici ici na kurseve SNSD, tako da ce i oni da budu mentalno "uobliceni" i podobni Dodikoniju i njegovoj partiji seoskih djilkosa i intelektualaca.

Name

Jasno nam je

25.06.2023 13:15

Nasa je akademska zsjednica odavno izgubila pivjerenje, nikad nije kritikovala nedemokratske i neustavne odluke naseg politickog vrha. Izgubljeni kredibilitet i ponizeni intelektualci.

ODGOVORITE
Name

Dr iz Nj.

25.06.2023 13:18

Taj Gajanin je samo obična glista u sistemu, beskičmenjak, pravi lopovi sjede u skupštini, vladi i s krimosima po privatnim imanjima. Njih treba pritisnuti, ne Gajanina smotanog.

ODGOVORITE
Name

Q

25.06.2023 13:44

Gajanin=Čeranić=Šolaja=Perišić=lažni profesori i lažni intelektualci.

ODGOVORITE
Name

Гуслар

25.06.2023 14:13

Колут напред, колут назад, оригинал диплома

Name

Bubica

25.06.2023 14:41

Prof Gajanin je veliki strucnjak, najbolji patolog u RS i okruzenju.Steta sto se ukljucio u politiku.

Name

Ssemnb

25.06.2023 14:18

Sve sa tako na volseban način dodju do neke diplome a onda sefuju i progone ljude koji su tesko i pošteno stekli stepen obrazovanja

ODGOVORITE
Name

Nje tu prdušku

25.06.2023 16:25

Volseban??

Name

Halo

25.06.2023 14:20

Tako svugde ima , dajo iz vogosce prije rata vozio dajc u komunalnom a sa dva svedoka danas ima diplomu inzenjera i sefuje

ODGOVORITE
Name

Mo

25.06.2023 14:40

Nazalost na ovakvim pozicijama su najcesce najgore vrste ljudskog sljama, kao u gore spomenutom primjeru.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

25.06.2023 15:43

Potpuno istinit i realan komentar gosn. Govedarice, istina malo previše đentlmenski umotan u bespotrebno i prenaglašeno " poštovanje"osobe kojoj se obraća!? Nema tu ni A, od akademske zajednice kojoj se obraćate, ćast rijetkim pojedincima, sve su to poltronske režimske ulizice,zajedno sa rektorom a ništa ćudno nebi bilo da uopšte nepoštuju sudske odluke, jer je to svakako i manir vrha vlasti u ovoj "državi" već duže vrijeme!

ODGOVORITE
Name

T

25.06.2023 17:03

Može mu se da ne poštuje odluke suda. Šta tu Govedarici nije jasno? Ko će ga sankcionisati? Sudije??? One koje bira VSTS po principu "ja tebi, ti meni".

ODGOVORITE
Name

MŠ BL

25.06.2023 17:14

ima svoje Sebije i svoga Gajanina!

ODGOVORITE
Name

Gtdrmr

26.06.2023 00:39

Vukota jadan bio ti si dobar guslar, nije za tebe neki drugo pisao.

ODGOVORITE
Name

Goci

26.06.2023 14:44

GUSLAR MNOGO PAMETUJE.

ODGOVORITE