Novi zakon legalizuje staru praksu sukoba interesa

Nacrt Zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske legalalizuje sve ono što je godinama unazad bila praksa. Nosioci javnih funkcija, savjetnici i drugi izabrani predstavnici mogu da budu na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta RS ukoliko se odreknu jedne plate. Iz nevladinog sektora poručuju da se pričom o plati sukob interesa banalizuje.

Republika Srpska 24.06.2023 | 20:59
Novi zakon legalizuje staru praksu sukoba interesa

Jedan funkcioner – jedna plata. Ali dozvoljene su dvije ili više fotelja. Tako bi se ukratko mogle objasniti Izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa Srpske koje dozvoljavaju savjetnicima i izabranim zvaničnicima da upravljaju i nekim Udruženjem koje se finansira iz budžeta. Sukob interesa zvanično ne postoji, ako se funkcioneri odreknu plate u udruženju.

„Svođenje na primanje dvije plate je u prinicipu banalizacija sukoba interesa. Budući da svi funkcioneri mogu da namiču, svojim uticajem, sredstva iz budžeta udruženjima na čijem su čelu. Znači plata nije ni bitna toliko koliko iznosi koje oni obezbjeđuju i time se dolazi do sukoba interesa“, kaže Damjan Ožegović iz Transparensija. 

Cilj Zakona o sprječavanju sukoba interesa bi trebalo da bude da spriječi funkcionere da novac iz budžeta dijele sopstvenim udruženjima i privatnim preduzećima, upozoravaju iz Transparensija. Ono što je potpuni apsurd jeste da su izmjene ovog zakona ekspresno upućene u proceduru kada se bivši predsjednik VSTS-a i savjetnik Predsjednika Republike Srpske, Milan Tegeltija, našao u sukobu interesa, jer je nedavno imenovan na čelo Fudbalskog kluba Borac Banjaluka, koji je samo ove godine od Vlade RS dobio 2 miliona maraka.

 „Primaju milionske iznose iz budžeta Srpske, i on kao savjetnik može da namiče sredstva FK Borac. To i jeste, prema sadašnjem Zakonu sukob interesa“, poručuje Ožegović.

Trenutni Zakon o sprječavanju sukoba interesa u Srpskoj zabranjuje javnim funkcionerima i njihovim savjetnicima da budu na čelu bilo kojeg udruženja koja se finansira iz budžeta sa više od 100.000 maraka.

„Ne smije se koncentracija moći vršiti na jednu ili više osoba, zato i postoji sukob interesa. Ne samo da ne bi dobijali platu, jer jedna osoba ne može raditi dvije tri četiri funkcije, ne može u potpunosti da bude na njima, pogotovo kada je u pitanju puno radno vrijeme. Jedna osoba ne može biti puno radno vrijeme na dva mjesta. I moć se mora podijeliti na više osoba da se ne bi zloupotrebaljavala“, kaže politički analitičar Ivana Marić.

„Kada je manjkav Zakon o sukobu interesa, narodnski rečeno, vi polažete sami sebi račune. Nekada nije ni bitna ta finansijska strana, već uspostaviti sistem nadzora i kontrole“, poručuje Hasan Kamenjaković iz Centara civilnih inicijativa. 

U Parlamentu Srpske usvojen je Nacrt Zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, nakon čega slijedi forma Prijedloga koja bi trebalo da bude upućena u parlamentarnu proceduru. Zanimljivo je da u predloženim izmjenama nema ni riječi o tome kako stati u kraj duplim funkcijama kada su u pitanju direktori javnih preduzeća i institucija koji su istovremeno i narodni poslanici, što je očigledan sukob interesa.

(BN) Foto: Ilustracija SHUTTERSTOCK

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

STATISTICAR

24.06.2023 22:02

SAMO SE MOGU POMJERITI KAD IM ISTEKNE BIOLOSKI SAT.NIKAKO DRUGACIJE.DOLAXICE NA POSAO AKO TREBA I SA PELENAMA.

ODGOVORITE
Name

Dositej

25.06.2023 15:05

Pa da omoguce da im i supruge i djeca mogu radit na pet radnih mjesta. A neki u kuci imaju troje skolovanih a ne mogu dobiti posao. I onda ih Dodik ponizava kako odlaze a tako lijepo u rep srpskoj. Eto on nikad nece otici. Ne ide mu se nesto. Pa nigdje ne moze neometano pljackat i biti šef potcinjenog naroda.

ODGOVORITE