Krišto: Mađarska podržava BiH, unaprijediti odnose

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto održala je sastanak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, a nakon sastanka Krišto je podijelila impresije sa sastanka.

Bosna i Hercegovina 22.06.2023 | 11:21
Krišto: Mađarska podržava BiH, unaprijediti odnose

Na početku obraćanja na konferenciji za medije, Krišto je izjavila kako je informisala Orbana o radu novog saziva Savjeta ministara i prioritetima u radu.

"Informisali smo premijera Orbana o aktuelnoj situaciji u BiH, našim odnosima i funkcionisanju institucija. Na poseban smo način naglasili fokus rada našeg Savjeta ministara te da smo napravili iskorak i po odnose unutar same BiH, a i po ispunjavanju uslova koje je država dobila kao nešto na čemu mora raditi", rekla je Krišto.

Poručila je i kako je veliki broj ugovora sa Mađarskom blizu zaključivanja.

"Izrazili smo zahvalnost Mađarskoj koja nas podupire na tom putu i rekli smo da je kandidatski status nešto što je relaksiralo odnose unutar BiH. Naglasili smo našu dobru privrednu saradnju koja se očituje u razna ulaganja, sklopljene sporazume.

Takođe, veliki broj ugovora imamo u proceduri i nadamo se da ćemo kroz našu bilateralnu saradnju učiniti sve da se realizacija ovih sporazuma koji su u proceduri što brže okonča na dobrobit privredne saradnje zemalja", ističe Krišto.

Na kraju, Krišto je naglasila kako Bosna i Hercegovina na evropskom putu želi imati odličnu saradnju sa Mađarskom.

Premijer Mađarske se zahvalio predsjedavajućoj Krišto i rekao kako su imali uzbudljive i izvanredne pregovore.

"Uvijek možete računati na nas. Čudimo se kako održavate najkomplikovaniji politički sistem svijeta. Nama Mađarima teško je održati koaliciju, a ne ovako komplikovan sistem. Divimo se kako održavate zemlju. Treća tačka je da dijelimo istu sudbinu", kazao je Orban.

"Trebamo novu dinamiku. Možda zvuči čudno ali EU je potrebniji Balkan i BiH nego što je obrnuto. Rekao sam predsjedavajućoj o našoj politici prema BiH koja se negdje poklapa, a negdje razilazi sa EU", dodao je.

(BN/Klix)  Foto:N1

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

😄

22.06.2023 11:28

Orban formalno sa ovim nadom komičarima. Smo bla bla... Veceras je u Bakincima suština njegovog dolaska. Sa svojim pajtašem Laktašenkom dogovor pada za dalje planove kako šišati zaglupljeni narod uz što veću maržu! Naravno uz krkanluk jarića i prasića praćeno tamburaškim orkestrom!

ODGOVORITE
Name

Koroslav

22.06.2023 14:46

Jesu našli podupirač ko da vas podupire koga je doveo Dodo spadala ,a ovi gledaju da izbace madjarsku iz EU po brzom postupku nastavili zajebavati.

Name

Pitanje

22.06.2023 13:05

Je li Mađarska kupila obveznica u iznosu od 210 miliona Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

To

22.06.2023 14:50

Je usputna stanica do Laktasaa!!! Okomili se opljackatii !!! Jis sto se dadne busage napuniti! Brdoviti 16 vijek korumpirani haraju iznad zakona!!!

ODGOVORITE
Name

Realan

23.06.2023 07:59

E zalosti ko podrzava BiH

ODGOVORITE