Pravosudna saga u vezi sa izgradnjom HE "Buk Bijela"

Jedan od sagovornika "Glasa Srpske", upućen u dešavanja, ranije je isticao da uključivanje Tužilaštva ne može da zaustavi radove na terenu, ali i da je suština da je komisija izvršila odluku, odnosno dala mišljenje sudu da prema važećim zakonima o koncesijama u BiH tu nema nikakvog spora, ali da zbog nedostatka kvoruma nije mogla glasati i donijeti takvu odluku.

Republika Srpska 15.06.2023 | 07:19
Pravosudna saga u vezi sa izgradnjom HE "Buk Bijela"

Ustavni sud BiH je, naime, krajem januara razmatrao predmet koji se tiče izgradnje te hidroelektrane, za koju su kamen temeljac položili premijeri Srpske i Srbije još u maju 2021. godine, a dva mjeseca kasnije 24 poslanika, mahom iz reda Bošnjaka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uputili su zahtjev sudu za rješavanje spora između BiH i Srpske, tražeći zabranu gradnje jer smatraju da koncesiju može dati samo BiH.

Po nalogu suda tada je formirana Zajednička komisija za koncesije u kojoj se našlo sedam članova i to iz Komisije za koncesije BiH i Republičke komisije za te poslove. Međutim, zbog problema, odnosno odsustvovanja zbog bolesti jednog člana komisije sa teritorije Srpske, a iz reda Bošnjaka, koji je i ranije negodovao zbog rješenja o imenovanju u Zajedničku komisiju za koncesije, nije bilo moguće donijeti odluku jer su prema pravilima o radu za to potrebni glasovi svih članova.

S obzirom na to da je isti epilog ponovljen i nakon što su dobili dodatni rok za donošenje odluke, sudije su početkom ove godine donijele rješenje u kojem su utvrdile da komisija nije izvršila djelimičnu odluku Ustavnog suda BiH od 16. jula 2021. godine.

To je ponovila u utorak predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić koja je dodala da je predmet "Buk Bijela" u nadležnosti Komisije za koncesije, ali i da je sa aspekta suda na čijem je čelu taj predmet još otvoren.

- Mi smo dostavili rješenje o neizvršenju Tužilaštvu. Ustavni sud smatra da nije nadležan za rješavanje spora jer je izričito zakonom o koncesijama propisano da je to pitanje u nadležnosti Komisije za koncesije, a koja se ne sastaje - poručila je Galićeva.

Do zaključenja ovog broja "Glasa" nije stigao odgovor iz Tužilaštva BiH na pitanje da li su i kakve korake do sada preduzeli na osnovu tog rješenja Ustavnog suda. S druge strane, predsjedavajući Zajedničke komisije Milomir Amović za "Glas" kaže da nisu razgovarali sa tužiocima, nego su im data dokumenta prije nekih mjesec.

- Radi se o aktima i Ustavnog suda, vlada i komisije. Sve im je dostavljeno - istakao je Amović, koji kaže da zajednička komisija nije još rasformirana, ali i da ne zasjedaju.

Čekaju, dodao je, mjesecima stav Suda BiH po drugoj prijavi jednog od članova koji je i ranije negodovao zbog imenovanja u pomenutu zajedničku komisiju.    

- U ovom momentu ne znamo ni da li ćemo nastaviti da radimo. Čekamo stav nadležnih - rekao je Amović, koji ne zna koliko može potrajati sve ovo što je pokrenuto još polovinom 2021. godine.

Jedan od sagovornika "Glasa Srpske", upućen u dešavanja, ranije je isticao da uključivanje Tužilaštva ne može da zaustavi radove na terenu, ali i da je suština da je komisija izvršila odluku, odnosno dala mišljenje sudu da prema važećim zakonima o koncesijama u BiH tu nema nikakvog spora, ali da zbog nedostatka kvoruma nije mogla glasati i donijeti takvu odluku.

Imaginarna slika

Stručnjaci su ranije za "Glas" isticali da je krivac za sve politika jer je stvorena imaginarna slika da se radi o nekom međudržavnom sporazumu u ovom projektu. Riječ je, tvrde upućeni, o klasičnom komercijalnom ugovoru.

- To što je u javnosti predstavljeno da vlade Srpske i Srbije zajednički grade HE, to je politička priča i nema veze sa realnošću. Vlade imaju izjavu da će podržati preduzeća. Moglo se desiti da umjesto preduzeća iz Srbije bude neko iz Njemačke ili Italije - rekao je nedavno jedan sagovornik "Glasa".  

(Glas Srpske) Foto: Ilustracija

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Nije

15.06.2023 07:38

niko iz Njemacke i iz Italije nego je iz Srbije posto je pljacka drzave BiH

ODGOVORITE
Name

Василије 1

15.06.2023 12:03

Правосуђе БиХ ради само на штету српског народа, бораца ВРС и Републике Српске.

Name

Re

15.06.2023 14:11

Vasilije, a da se vi ipak ono po srpski otcepite, a?

Name

Milan

15.06.2023 07:40

Pa kad stručnjaci sve znaju što se onda konkretno uključe i konkretnim potezima ne pomognu da se riješi ovaj problem!?

ODGOVORITE
Name

Za nije,

15.06.2023 08:44

A, na koji način pljačka, šta je to država Bih učinila za Republiku Srpsku, ne mlati praznu slamu.

ODGOVORITE
Name

Re

15.06.2023 14:14

A sta bi trebala uciniti sa RS koja je po definiciji sve suprotno od Bosne i Hercegovine? I sta uciniti sa strukturom nastalom u krvi nevinih civila? Sa strukturom koja je u svijetu postala sinonim za mrznju i sve zlo i naopako sto moze zadesiti jedno drustvo? Priznajte, bolan, da ste se zajebali!

Name

Pišta

15.06.2023 09:14

Treba nastaviti sa radom a komisija nek to obavi nakon zavrsetka izgradnje. Pa da se nazdravi. To je za dobrobit svih da se ne zavisi od uvoza koji je skuplji

ODGOVORITE
Name

Леле

15.06.2023 09:25

18 "Бук Бијелу" на подручју општине Фоча праве. Па докле више то? Ви само у/лажете у ту Фочу.

ODGOVORITE
Name

mile

15.06.2023 09:33

to je u vlasnistvu republike srpske , nemojte se naginjati da otimate tu imovinu .hocete tudje nemojte da gubite svoje ... davno je bilo vreme okupacija...srpska ce dobiti sposobnu vlast da ovo razresi brzo...

ODGOVORITE
Name

Bosanac

15.06.2023 12:46

Usran si mile do guse bicete smjesteni gdje i zasluzujete

Name

Jasko

15.06.2023 09:49

A zasto nije moglo biti da projekat financira Bosna i Hercegovina ?? Dosta je vise kradje u komšijske i susjedske dzepove.

ODGOVORITE
Name

Drito

15.06.2023 10:00

Kako mislite "pravosudna saga". Meni vise lici da je kriminalna

ODGOVORITE
Name

HUKI

15.06.2023 10:35

Srbija i Hrvatska ne miruje na pljački biH imovine i resursa , Kriminalne aždaje narucito u RS ogromno bogate dok većina naroda zjeva ko ptičici . Ovjdje nije pitanje koje koje vjere ovdje je kriminal u systemu.

ODGOVORITE
Name

Lijepo nam je

15.06.2023 15:18

Rekao "Milosevic"sta se montira u sta nas ceka jos devedesetih....

Name

Alan Ford

15.06.2023 10:38

Rijesiti i lovu od HE u Zvorniku

ODGOVORITE