Stoltenberg se sastao sa Bajdenom zbog NATO samita

- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući u okviru priprema za samit Alijanse koji će u julu biti održan u Vilnjusu.

Svijet 14.06.2023 | 07:30
Stoltenberg se sastao sa Bajdenom zbog NATO samita

Stoltenberg je zahvalio Bajdenu na njegovom vođstvu i posvećenosti Vašingtona NATO-u u najopasnijoj bezbednoj situaciji u ovoj generaciji, navodi se u saopštenju NATO-a.

On je takođe zahvalio Kongresu SAD i američkom narodu na njihovoj ključnoj podršci Ukrajini. 

Generalni sekretar NATO-a je rekao da SAD prednjače u podršci Ukrajini, a da su evropski saveznici i Kanada takođe obezbedili desetine milijardi dolara vojne, finansijske i humanitarne pomoći. 

Stoltenberg je naglasio da ova podrška pravi razliku na bojnom polju jer Ukrajina nastavlja svoju kontraofanzivu i radi na povratku teritorija.

On je rekao da će saveznici, na samitu NATO-a u Vilnjusu sledećeg meseca, pojačati podršku Ukrajini i dodatno ojačati njenu odbranu.

Dodao je da se raduje tome da što pre dočeka Švedsku kao punopravnu članicu NATO-a.

Stoltenberg se prethodno sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, nakon čega je izjavio da ukrajinske snage ostvaruju napredak i osvajaju teritorije u svojoj kontraofanzivi, dodavši da je tek počelo ponovno zauzimanje ukrajinske teritorije koja je trenutno pod kontrolom Moskve.

(Tanjug) Foto: AA

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

XOXO

14.06.2023 08:45

Sastanak dvojice najvećih svjetskih terorista koje treba pod hitno uhapsiti da svijet počne normalno da živi

ODGOVORITE
Name

Kaiserkrone

14.06.2023 12:43

@xoxo Zašto su oni koji su izabrani i demokrate teroristi a oni koji stvarno terorišu i svijet i svoj narod, nisu teroristi. Čak je prošle godine započeo i svjetski rat i vi mu aplaudirate.

Name

Pa

14.06.2023 13:46

Hapsi, nemoj bezveze laprdati

Name

Prnjavor

14.06.2023 09:59

Da se vidi koliko ko F 16 daje,a kolko fali sve ce da namiri SAD .ili što bi bunker deda reko:"sve ide po planu",al ne russke terorističke federacije

ODGOVORITE
Name

Dejvid

14.06.2023 15:31

U Ukrajini je NATO poceo kontraofanzivu. Oruzje NATO saveza i oficiri NATO saveza i sva logistika. Ukrajinci samo nose to oruzje i trce po blatu kud im se pokaze..Nakon ove kontraofanzive ponovo krece ofanziva Rusije. Ludilo. Sotonizam

ODGOVORITE
Name

Sve, sve al' Rusiju NE!

14.06.2023 18:11

Ne da se, pa da si pita, what?

ODGOVORITE