Srpska prodaje "srebreninu" da otplati ratu duga

"Bilo bi zanimljivo analizirati u prethodnih 10 godina, otkad traje ovo ludilo od zaduživanja, i ispitati koliko je Republika Srpska dala na kamate po zaduženjima, i dugoročno i kratkoročno“, kaže Govedarica

Republika Srpska 09.06.2023 | 20:00
Srpska prodaje "srebreninu" da otplati ratu duga

Ono o čemu je javnost brujala, ispostavilo se tačnim. Republika Srpska prodaje državne obveznice i trezorske zapise ubrzanim tempom, kako bi skupila novac za ratu od skoro 330 miliona maraka koju, prema zaduženju na Bečkoj berzi 2018. godine, mora da vrati 28. juna.

Nakon samo nekoliko dana od informacije da Srpska prodaje obveznice u iznosu od 210 miliona maraka, stiglo je obavještenje o dva nova zaduženja, od 30 i 45 miliona maraka.

"To je novac koji ćemo iskoristiti za otplatu o emisiji obveznica na Bečkoj berzi za 28. juni ove godine. To je dio sredstava koji treba da se plati, vi znate da tog dana treba da se plati 330 miliona, i ovo emitovanje od 210 miliona je prikupljanje sredstava za tu isplatu“, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Frapantno je da da su sva ova tri zaduženja, koja će biti realizovana u narednim danima, po kamatnoj od 6,1 odsto, što znači da će desetine miliona maraka biti uzete iz džepova građana.

Na pitanja zašto se plaća tolika kamata, predsjednik Vlade priznaje da se našao u nebranom grožđu, te da je bio primoran da nađe rješenje za naslijeđene dugove, uz očigledno neplaniranu opasku na račun svog prethodnika.

S obzirom da je njegov prethodnik bila Željka Cvijanović, zbog Viškovićeve izjave novinarima moglo bi doći do nepovoljnih vjetrova unutar SNSD–a.

"Prvi put idemo u otplatu, ovih 210 miliona, u četiri godine idemo po 10 odsto plus kamata, a petu godinu 60 odsto plus kamata. Mi ne želimo da stvorimo obavezu nekoj sljedećoj Vladi koja će imati obavezu da vrati 210 miliona za jedan dan, kao što mi sada imamo iz 2018. godine od 180 evra“, poručio je Višković.

Stiglo je dodatno priznanje i da Vlada Federacije BiH pametnije posluje, jer se prije 20-ak dana, takođe, putem obveznica zadužila po kamati od tek 3,8 odsto. Predsjednik Vlade Srpske je rekao da je Federacija bila pametnija i da nije dozvolila da sve banke budu privatizovane kao što je to slučaj u Srpskoj. Iz opozicije poručuju da ova vlast vodi Srpsku u provaliju.

„Bio sam narodni poslanik kada su kamate bile između dva i tri posto. I tada su bile veće nego u Federaciji BiH. Bilo bi zanimljivo analizirati u prethodnih 10 godina, otkad traje ovo ludilo od zaduživanja, i ispitati koliko je Republika Srpska dala na kamate po zaduženjima, i dugoročno i kratkoročno“, kaže Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

„Pa strašno je sa kolikom nonšalantnosti oni podižu ovakve kredite. I ne vide nikakav problem ni u kamatnoj stopi, ni u tome ko će vratiti kredite“, kaže Zagorka Grahovac, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS.

Postavlja se pitanje ko će vraćati tolike dugove, jer je postalo jasno da budžet ne može da preživi nijedan mjesec bez novog zaduženja.

„Ono što je sigurno, a to je da je bilo mogućnosti da se sačuva novac i uštedi. Bilo od mađarskog kredita, bilo od povećanog priliva PDV – a u prošloj godini. Bosna i Hercegovina je u prošloj godini dobila milijardu i po više novca zbog inflacije nego što je bilo planirano, od toga Rwepublika Srpska skoro 600 miliona, a zašto to nije sačuvano, to znaju min finansija i premijer “, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Republiku Srpsku u ovoj godini čeka otplata rata kredita u ukupnom iznosu od blizu jednu milijardu i 200 miliona maraka, što čini petinu ukupnog budžeta Srpske. Iako svi zvaničnici tvrde da je neupitna likvidnost institucija RS, nosioci vlasti više ni ne osporavaju ono što ekonomisti tvrde godinama – bez novih zaduženja ne bi bila moguća isplata postojećih kredita.

(BN) Foto: Vlada RS

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Ali

09.06.2023 21:00

Da je narod pametan , kao što nije i da imaju pravu opoziciju na svojoj strani , čast izuzecima , pod pritiskom natjerati ove što su ovo uradili od republike , od enormnog zaduženja , koje je otišlo na kupovinu glasova , jedan dio , pa prebacivanje sredstava na firme bliske vlastodršcima , na kupovinu bijesnih automobila , te nekretnina po Srbiji i drugim zemljama Evrope i svijeta , kao i druge kojekakve pljačke budžeta , da to i očiste , ali prodavajući skupocjene automobile i vraćanja opljačkanog . I na kraju prodati i njih , a ako nema kupaca , onda pravac Foča . Ali , po svoj prilici , da to zaduženje treba vratiti nekome od domaćih lopova , koji su sredstva iznijeli vani , pa ta ista sredstva vratili nazad po enormnim kamatama . Za pet godina , taj neko je strpao u džep oko pedeset miliona narodnog novca , a narod ne zna o tome ništa . E , to ti je srpstvo , dragi narode i sada se vidi zašto je u takozvanoj izbornoj noći , prošle godine , došlo do naglog preokreta , te zašto je takozvana CIK proglasila lažne funkcionete za pobjednike , a one kome je narod dao glasove , ignorisala . Ništa se ne dešava slučajno , sve ima svoje kako i zašto .

ODGOVORITE
Name

ре

09.06.2023 21:37

Није никакво чудо, кад 20 година преко сто хиљада ништа не ради а прима плату, и то плату већу од плате оних који раде у привреду, Па не може вечито да траје паразитирање буџетара на кредитима, мора једном да почнеда се ради, мора плата да се зарди у индустрији а не да се седи по канцеларијама преко стотину хиљада њих. Сада је дошло нанаплато паразитирање буџетлија, ми који нисмо буџетски паразити испаштамо, плаћамо дупло већи пдв, плаћавмо ненормалне акцизе и друге таксе и намете на све живо само да би наплаћали те буџетске паразите што ништа не раде.

Name

Istočno Sarajevo

09.06.2023 21:49

Jos da nam glave na panj stavite, vi sebi napravili vile po Beogradu, pokrali milijarde, uzeli kredite koje ne moze RS da otplati, na kraju ce nam kinezi biti na celu RS i stranci, istjerivat ce nas iz kuca , ovo je definitivno brzi nestanak RS , vi u vile po Srbiji i u Beograd na vodi a mi u p.m.,fujj

Name

Rade

09.06.2023 21:51

Cuj takozvana CIK nisu krivi oni vec mi i ja i ti i ako nismo dio Sekte. Zaposlili su glasace koji nisu imali sta da jedu ti isti su digli kredite i sad se boje da ne izgube Posao, nije ovo od jucer ni Danas vec godinama Narod cuti trpi prezivljava oni uzivaju jeb. Se njima za Republikom Srpskom i nama.

Name

CICO

10.06.2023 07:38

Sto bi OPOZICIJA ista mijenjala, ZIVE kao PASE a nikakve odgovornosti. Svu su Djecu i Familiju Uhljebili, sve na RACUN Republike ( ZADUZENJE ) Sve Suplja prica kao nesto kritikuju, a u stvari im se nista ne mijenja, zasto bi ? Pa zive kao PASE . vec Godinama

Name

Uzas

10.06.2023 07:42

Nekad su oni koji su vodili ovu drzavu gradili je i podizali. Danas nemaju pravo na zivot makar ikakav.Ovi danasnji drzavu jasu i unistavaju, pljackaju i na kraju ce biti unistena dugom. Zasto? Da bi oni koji njom upravljaju imali svakojaka bogatstva? Vile od Beograda na vodi do Monte Karla. Bijedni smo koga smo birali.

Name

dugovi

10.06.2023 08:01

Toliki uzeti krediti na ovako malo naroda natovareni, samo du dokaz koliki ološ je na vlasti, da je mogao organizovati takav pogrom i siromašenje stanovništva. Mi pored tolikih silnih resursa propadamo.

Name

075

10.06.2023 08:57

@ре Skoro pola milijuna, oba entiteta u BiH, Brčko Distrikt, državna razina BiH, tone izmišljenih i nepotrebnih agencija (npr. Antidoping agencija BiH sa sjedištem u Tuzli NIKADA ništa nisu uradili osim da "uhljebljuju" HDZ BiH "kadrove" u Tuzli) i dolazite do brojke da je 350.000 "uhljeba" nepotrebno i da NIŠTA ne rade od uvođenja PDV, mislim 2007. godine!

Name

Re od obicnog gradjanina

10.06.2023 09:48

Bravo,upravo sam o tom pisao vise puta .Pljacka epskih razmjera.Isti novac se knjigovostveno receno "voza u krug ".Upravo iz tih razloga je nepoznat kreditor u vise isplacenih zaduzenja .Sve se vrti oko covjeka koji je privatizovao entitet Republika Srpska i koji je vodi do totalnog bankrota .

Name

Nenad-Nostradamus

10.06.2023 10:31

Nije ni do vlasti ni do opozicije nego je do naroda,ako narod sve to gleda i cuti znaci da mu to odgovara.Ono sto nisu svjesni ili ne znaju to je da ce doci red i na njih.Sada gledaju kako se komsija seli i cak se raduje misleci to ce sada biti moje. Na kraju kada dodje po njegovo onda ce shvatiti da mu komsija nedostaje i da shvati da bi uz pomoc komsije mnogo lakse i svoje sacuvao.

Name

Nenad-Nostradamus

10.06.2023 10:40

Datum vracanja duga (28.juni)ima neku simboliku istorijski datum pa mozda ima nade da se narod probudi i da se oslobodi jarma Snsd-ea.

Name

lala

10.06.2023 12:38

RS je nastala na kriminalu, ubijanju i pljački, pa ide ona "kako došlo, tako ošlo".

Name

Kap u moru

09.06.2023 21:09

Car je go! Svima je jasno.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

10.06.2023 07:36

Narod je nadrljao.

Name

CICO

10.06.2023 07:46

SRBIJA do Tokija Sljiva dobro Rodila

Name

Goran

09.06.2023 21:23

Uskoro glad.

ODGOVORITE
Name

Re

10.06.2023 00:02

Ma kad je bal, neka je maskenbal, daj jos 100 miliona po kamati od 113%, pa da gladne oci balavih seljaka u domu jna, jos se jednom utope u onome sto ne bi imali da im dabicev sizofreni prokletijski kompleks iz kenozoika ne ostavi!

Name

jad i cemer11

10.06.2023 01:22

Uskoro ???

Name

Realista

09.06.2023 21:26

MA,DALI SE OVAJ JADNI NAROD IKAD ZAPITA A GDJESU TE PARE SA BECKE BERZE I ISVI TI SILNI KREDITI STO DOLAZE NA NAPLATU..GDJE JE TAJ NOVAC JELI TO SVE UZETO I OPLJACKANO I POKRADENO SAMO DA BIH NAROD VRACAO NJIHOVE DUGOVE..BIJEDA SMO MI VELIKA..MISLIM NAROD

ODGOVORITE
Name

Mrgud

09.06.2023 21:27

Narod je stoka neka radi i prosjacki zivi a tajkuni poput Dodiga i Viskovica i Bisanije su milijarderi..

ODGOVORITE
Name

Horvat

09.06.2023 21:28

Marva je ovaj narod,nevidi dalje od nosa.

ODGOVORITE
Name

Bezbednjak

09.06.2023 21:56

Ti krediti su štampanje para bez pokrića koje zapad opere preko centralne banke BiH kao i ostalih siromašnih zemalja.Okupatore ne zanima gdje će završiti novac u KM,njima su bitni EUR koji će se oprani vratiti u njihove države EU.

ODGOVORITE
Name

Za bezbednjaka

10.06.2023 00:17

Da,da,propali bi i Ameri i EU da nije dode i napačenog srpskog življa

Name

BL

09.06.2023 22:35

Neviđena pljačka ovog naroda se nastavlja, najveća u istoriji Srba. Biće vrlo bolno otrežnjenje na kraju.

ODGOVORITE
Name

Ipe

10.06.2023 00:54

Dubioze su ogromne,ali ipak mislim da RS može da se razvija jako dobro,ako dođu domaćini,još su resursi tu za razvitak,to ne može iznijeti,samo dobrog domačina treba.

Name

BL

09.06.2023 22:39

Strasno, kakvi nesposobni ljudi na najvaznijim funkcijama na vlasti! Posljedica privatnih fakulteta, neprovjerenih instant diploma...nema veze šta si i kako završio, bitno da si aktivan u stranci a stranka će da se potrudi da radiš na radnom mjestu, koje bi da je pravde i zakona, u uredjenom društvu moga samo da sanjaš!

ODGOVORITE
Name

Re

09.06.2023 22:40

Ima li iko od njih grizu savjest,moral...čojstvo?! Luzeri.

ODGOVORITE
Name

Mario

09.06.2023 22:51

Dodo malo nacionalizma prospe I svi su hipnotizovani I glasaju za njega I opet I opet I opet. Narod glup

ODGOVORITE
Name

"

09.06.2023 22:54

MALA JE KAZNA ODUZETI UKRADENO. ZASLUŽILI SU ONI TO I PLUS ZATVOR DO KRAJA ŽIVOTA. ONI SU UNIŠTILI 100-ne HILJADA ŽIVOTA. I NEKOLIKO GENERACIJA. NA PREVARU I LAŽ. GORI SU ŠTETOČINE OD RATA.

ODGOVORITE
Name

Mitar

09.06.2023 23:14

Oni pricaju o otcjepljenju sukobima a para nemaju . Udarice po platama i penzijama to je uvijek rjesenje .

ODGOVORITE
Name

Re

09.06.2023 23:35

Ovo niko ne raguje mi smo ostali na milost i nemilost ovo je pretjeralo daru i mjeru dok se ljudi dave u poplavama mi smo najduznija drzava da u kasi nema ni feninga sve je pokupljeno bankrot drzava pozd bn tv

ODGOVORITE
Name

@Re

10.06.2023 00:16

Koti je reko da je najzaduzenija dzava RS nije zaduzena ni pfeninga kao drzava jer takva ne postoji.

Name

Vitez

09.06.2023 23:40

Opet taj Vidovdan.

ODGOVORITE
Name

Bankrot

10.06.2023 04:46

Najbolje da prodate RS u paketu, mozda ce je federacija otkupiti. Na kraju nece imati sta da prodaju da plate ratu za kredit. Pa kako misle kredit vratiti ako vec sad nemaju za rate. To se zove bankrot! Bravo, samo dalje glasajte za Mile Ronhila!

ODGOVORITE
Name

Pratim

10.06.2023 08:40

Dok cutite i mrdate glavom dobro je ono malo sto digne glavu i progovori ostali ismijavaju, uskoro vas ceka horor, sve najvaznije biti ce prodato doce nn vlasnici po svoje a vi dalje nasjedajte na price o ugrozenosti.

ODGOVORITE
Name

Duplo golo

10.06.2023 13:05

Pusti novce, pušćaj dugove kraju, sad je važno da se ON upisao u listu slavom ovjenčanih dobitnika ordena Aleksandra Nevskog. I da ga Putin još uvijek milo gleda. Orbanu je Putin dao 10 milijardi evra kredita iz državnih izvora, a ovom 'našem' orden.

ODGOVORITE
Name

Zlatko

10.06.2023 19:20

Ovo je čist dokaz urušavanja RS,a i Srbije što više zadužiti do bankrota ko ovo ne vidi dobro je glup

ODGOVORITE
Name

11903

11.06.2023 09:03

Viŝković i njegova prethodnica su za ekonomiju ipak analfabeti. Za presipanje iz ŝupljeg u prazno im nema premca. Zaista ko nas je kleo isplatilo mu se i sad kletve postaju i ćoravom vidljive.

ODGOVORITE