Obilježen Dan odbrane grada

U Prijedoru je obilježena 31 godina od odbrane  grada u znak sjećanja na 30. maj 1992. godine, kada je u napadu muslimanskih paravojnih formacija poginulo 15 boraca iz redova Vojske Republike Srpske policije, a 26 ih je ranjeno. 

Republika Srpska 30.05.2023 | 12:52
 Obilježen Dan odbrane grada

Na spomen ploču u zgradi Policijske uprave Prijedor i  na spomenik  “Za krst časni” položeni su vijenci i prislužene svijeće nakon čega je uslijedio svečani defile ulicama grada. 

Na Trgu Majora Zorana Karlice održan je i prigodan program.

Poručeno je da je čitav niz događaja krenuo od 22.maja 1992.godine kada su paravojne formacije na Hambarinama ubile dvojicu, a ranile četvoricu pripadnika JNA.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora kažu da ni nakon 31 godinu nikada niko nije odgovarao za zla koja su se dešavala tog kobnog maja 1992.godine. 

Zlo koje se tada dogodilo nikada se ne smije ponoviti a žrtve zaboraviti, poručeno je sa obilježavanja Dana odbrane grada.

Među delegacijama  koje su poližile vijence bile su delegacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, branilaca, grada Prijedora, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Boračke organizacije, SUBNOR-a, pripadnika Policijske uprave Prijedor  i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka. 

Parastos poginulim prethodno je služen u Crkvi Svete Trojice.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

16 kmtbr

30.05.2023 14:52

Nije oslobođen dok se god u njemu ubijaju policajci.

ODGOVORITE
Name

Re

30.05.2023 15:36

Sto se lazemo? Kad svi znamo istinu

Name

Nostradamus

30.05.2023 15:06

Mislite na Dan Odbrane od poplava,sto ovaj 16 napisa nije slobodan dok se u njemu ubijaju policajci.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin

31.05.2023 08:06

Bio sam prisutan na jučerašnjem skupu, kao dijete poginulog borca. Prvo ovog Predojevića udaljiti sa svih funkcija vezano za boračka pitanja, klasični dezerter koji se krio po podrumima Prijedora za vrijeme rata, kakav je to borac molim vas? Drugo Zdravka Karlica, njen govor, ljudi se počeli osipati, odlaziti, čast pokojnom Zoranu, ali supruga gleda samo lični interes, koliko je lično preko svoje funkcije dijece poginulih boraca zaposlili ili pomogla, iz ličnog iskustva, nula. Lokalni glumac Piksi i njegov nastup, sramotan, u sve uniformi vojske u prvog svjetskog rata, ono je sramota gospodine Stojkoviću. Svaka čast za Danijela Egića, novog ministra za boračka pitanja u Vladi, mlađa generacija, neopterećena ratom, školovan, obrazovan, dostojan govor održao.

ODGOVORITE