Pokrenuta peticija: "Zaustavimo ubice na cestama"

Građani Sarajeva pokrenuli su u nedjelju peticiju kako bi se aktivirale "mjere na suzbijanju nedopustivog kriminalnog ponašanja".

Bosna i Hercegovina 28.05.2023 | 13:18
Pokrenuta peticija: "Zaustavimo ubice na cestama"

Samira Nuhanović, koja je pokrenula peticiju, poručila je kako ne možemo svi uraditi sve, ali svako može uraditi nešto.

"Kao posljedica nesavjesnog ponašanja vozača, ginu nam djeca na ulicama našeg grada. Ostaju trajni invalidi. Ožalošćene porodice zauvijek osakaćene gubicima. Ovo se tiče svakoga od nas. Vašeg djeteta kojeg šaljete u školu i treninge. Vaših roditelja. Vas samih. Ovom peticijom podržavate inicijativu koja će biti upućena na Vladu Kantona Sarajevo, da kao posljedicu tragičnom ubistvu i povredama koje su se desile 26.05. na ulicama našeg grada pokrene mjere na suzbijanju nedopustivog kriminalnog ponašanja”, navedeno je.

Peticijom se predlaže:

– Drastično smanjenje dozvoljene brzine na maksimalnih 40 km/h.

– Drastično povećanje kazne za bilo kakva prekoračenja brzine. Nulti stepen tolerancije na ovo.

– Osiguranje naplate već postojećih kazni. Kako nekome može da se skupi nekoliko hiljada KM kazni, a taj i dalje vozi?

– Postavljanje sigurnosnih kamera na svakoj raskrsnici u Sarajevu.

– Postavljanje ležećih policajaca na manjim razmacima od onih gdje su postavljeni sada (odličan primjer su ležeci policajci ispred Osnovne škole Malta – oni vas baš natjeraju da usporite).

– Trajno oduzimanje vozačke dozvole ljudima koji imaju tri prekršaja bilo kakvog prekoračenja brzine.

(N1) Foto: Radiosarajevo.ba

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Boško

28.05.2023 13:35

Kriva vlast mito i korupcija kakva ograničenja za budalu vec odma oduzimanje vozačke i zatvor.Čim im dijete napuni 18 juče iz pelena izašlo odma mu uplate vozačku i kupe bijesno auto krivi roditelji.Vozačku ne trebaju ni dobit do 20 godine šta ce mu .Zavladao je haos zato sto sve možes platit isto sto u privstnim firmama rade kako oni oce i zato radnik trpi bez ikakvih radnickih prava znaci kriva vlast.Jednom mora da se probudi svijest i da vlast počne da brine i o mentalnom zdravlju svoih stanovnika.

ODGOVORITE
Name

DA

28.05.2023 13:56

Po nekoliko hiljada kazne a vozaci i dalje voze,nema ni vozacku dozvolu a oni voze auta ito cacina.Znaci sve moze u kriminalnoj i korumpiranoj vlasti i nikom nista.Ubiju covjeka i nikad se ne odkrije ubica jer ga vlast stiti,Narode pravdu u ruke i resiti sami takve dogadjaje i tragedije nista drugo nepreostaje sa vlastima koje imamo.

ODGOVORITE
Name

Petar

28.05.2023 13:59

Te mjere su previše blage. 20 km/č od dozvoljenog 1000KM i oduzimanje vozačke na pola godine. 30 km i više od dozvoljenog 10000KM, oduzimanje vozačke na 5 godina, oduzimanje auta. Kad mogu Svedjani sa kaznama u visini godišnje plate i oduzimanjem auta, zašto ne i ovde?

ODGOVORITE
Name

Xxx

28.05.2023 14:07

Pustite peticije, treba minjati političare, SISTEM, koji nikad nije bio nakaradniji. Policija i vlast štite takve, i sve dok se nešto ne desi oni ćute, a kad se desi, oni kao uhapse, sprovedu istragu, tužilaštvo odredi pritvor a on za koji dan bude na slobodi do suđenja. Kad dođe poslije par godina do suđenja, narod na sve to zaboravi, tužioci izreknu presudu na dve god., onda advokat uloži žalbu na presudu pa se smanji na godinu, zakon dozvoljava do godine zatvora da se plati, onda on tu godinu uplati i bude slobodan. Ustvari, on je bio stalno slobodan. E to se mora mijenjati, SISTEM!

ODGOVORITE
Name

Penzoner

28.05.2023 14:17

Svi smo mi krivi. Nikad niko od nas neće nazvati policiju i prijaviti kada vidi da je za volan sjeo pijan vozač, kada vidimo da voze djeca bez dozvole, kada vidimo brzu vožnju itd. da ne nabrajam. Moramo svi biti policija ako hoćemo red. Ali ne, što bi se mi zamjeriti sa nekim, išli na sudove svjedočiti, svi nam krivi osim nas.

ODGOVORITE
Name

Svi mi

28.05.2023 15:24

Trebamo menjati svest.

ODGOVORITE
Name

Korleone

28.05.2023 15:48

Nije mi jasno ako neko duguje par hiljada maraka kako moze opet da bude za volanom? Jedini spas jesu ogromne kazne i oduzimnje vozacke dozvole ostalo nista ne vrijedi.

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

28.05.2023 17:21

Moraju se pojačati kontrole saobraćaja i povećati kazne za prestupnike

ODGOVORITE
Name

R.

28.05.2023 19:48

Ne vredi oduzeti vozacku on i dalje vozi,cak ako nema ni polozenog ispita oni voze,tu trebaju neki veliki eksperti da izmisle neki specijalni zakon za takve retardirane vozace.