Ljubav kao motiv: Tajlanđanka se krstila u Bijeljini

Tajlanđanku Aj, ljubav prema suprugu Viktoru, Bijeljincu, dovela je u Semberiju. I neobjašnjivi putevi ljudskih sudbina se ne završavaju tu – ona se danas u crkvi u Donjem Brodcu kod Bijeljine krstila i primila pravoslavnu vjeru.

Republika Srpska 21.05.2023 | 13:18
Ljubav kao motiv: Tajlanđanka se krstila u Bijeljini

Aj, punim imenom Kulnari, i Viktor su se upoznali na Tajlandu. On je programer, poslom je prije nekoliko mjeseci stigao u daleku zemlju, i tu slučajno upoznao ljubav svog života.

“Bio sam tamo tri mjeseca. Od tamo sam radio i odmarao. I tu smo se upoznali i zavoljeli. Onda se brzo sve desilo, došla je ona ovdje, tu je tri mjeseca i vjenčali smo se”, kaže 28- godišnji Viktor.

“Naša priča je nevjerovatna. Ja sam iz Bangkoka, a upoznali smo se u sasvim drugom gradu gdje sam boravila tri dana, i sreli smo se poslednje večeri mog boravka... Pričali smo, sreli se ponovo, i nakon dva mjeseca, iznenada me pitao - Hoćeš li da se udaš za mene?”, nadovezuje se 26-godišnja Aj.

Rekla je – Da! Ubrzo dolazi u Bijeljinu, gdje su se i vjenčali, a onda je Aj otišla i korak dalje i izrazila želju da primi vjeru svog muža i krsti se u pravoslavnoj crkvi u Brocu kod Bijeljine.

“Ja sam bila budistkinja, i kada sam počela da istražujem više o pravoslavlju i Isusu Hristu, o čemu nisam znala puno, zapanjila sam se saznanjem da je preuzeo sve ljudske grijehe na sebe i stradao. Moram Vam reći, sada dok sam se krstila, bila sam na ivici da zaplačem. Osjetila sam Njegovo prisustvo u srcu, i osjetila sam da je prihvatio i mene...”, očiju punih suza i puna utisaka priča mlada Tajlanđanka.

Pošto je dobila vizu na tri mjeseca, uskoro ponovo nakratko putuju za Tajland. Ono što joj se najviše sviđa ovdje je priroda.

“Sviđa mi se priroda, ljudi, saobraćaj, takođe. U Tajlandu je sve ubrzano, užurbano, puno gužve, ovdje je mnogo mirnije i laganije. Takođe, sviđa mi se kako odvajate kvalitetno vrijeme za hranu. To je kao ritual. Tamo, brzu hranu u bilo koje doba dana i noći možete pronaći na svakom
koraku. Ovdje se više pažnje posvećuje tome, i to prosto nije nešto što radite usput. Mnogo je zdravije, sviđa mi se...”, kaže Aj.

“Nisam znao kako će da bude, ipak je ona iz Bangkoka koji je mnogo veći nego bilo šta ovdje. Mada je ona ionako željela da se preseli u neku manju sredinu odatle. Tako da joj je promjena prijala. Jedini problem je bila hladnoća, pošto je došla početkom marta, ali navikla se”, dodaje
Viktor.

Slaže se i njegova supruga:

“Svi su me sjajno prihvatili! Izvan očekivanja! Svi mi govore, sada si dio nas. Njegova mama me ljubi svaki dan, govori mi da sam joj kćerka, da me Bog poslao ovdje... Njegov tata ne priča dobor engleski, ali se trudi, stalno me pita šta mi treba, njegovi prijatelji isto tako”.

A ova priča je i još jedna potvrda riječi velikog Meše, da je “Ljubav jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, niti joj tražiti razlog”...

Aj polako uči srpski i za kraj, uz širok osmijeh nam poručuje:

“Dobar dan. Ja pričam malo srpski. Izvini. Hvala...”

(BN) Foto: BN

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Kosta

21.05.2023 14:39

Suplja prica. Dosla i pod pritiskom mladozenje mjenja vjeru. To je glupost. Neka svako zivi zivotom koji je zapoceo Brak treba biti samo uzajamna ljubav i postovanje.

ODGOVORITE
Name

Borac

21.05.2023 16:32

Neka vam je sa srecom!

Name

Hamdo

21.05.2023 17:14

Tajlandjanke inace u svijetu poznate kao vjernice i cestite djevojke ,sretno mladencima !

Name

re Kosta

22.05.2023 01:50

Uptavo sam krenula nesto tako napisati pa pročitah Vaš komentar. Potpuno se slažem sa Vama i dodajem samo jedno pitanje. Da li je ljubav primoravati, tražiti, žaljeti, moliti nekog da zbog braka uzme tuđu vjeru ? Ova djevojka , ne vjerujem ,da je tek tako , sama, odlučila preći na pravoslavlje. Pravoslavka sam, i nema te ljubavi, te sile, koja bi me primorala da se odreknem svoje vjere. Trenutno sam u vezi sa katolikom iz Bjelovara koji studira u Banja Luci. Svakom svoje. Mislim da je blagoslov biti djete iz mješovitog baraka. Dvije kulture, dva Božića, dva Uskrsa, ili pak ramazam ili neki jevrejski praznik. Koliko su sretna ta djeca!!!

Name

Pa

21.05.2023 15:07

...ako je ljubav osjećaj koji ne treba objašnjavati, zašto je promjenila vjeru? Ona je ljubav objasnila kao da se zaljubila u vjeru a ne u čovjeka. Po slici ze može vidjeti da joj muž ne poznaje ni najosnovnija pravila vlastite vjere a to je da se u crkvu ne ulazi u maltene miniću ali ni bez marane na glavi... Ništa od ovo dvoje.

ODGOVORITE
Name

Istina

23.05.2023 07:50

Ti si vec u kandjama

Name

Bunk

21.05.2023 15:18

A jeste se i usrećila

ODGOVORITE
Name

Neka je sa srecom

21.05.2023 15:25

I Bozijom pomoci. Bas je lijepa.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

21.05.2023 16:52

Aj zlobnici uvucite jezik u d..e,što ste ljubomorni.mladencima želim svaku sreću,dobro zdravlje i puno djece.

Name

Tako je

21.05.2023 17:40

Šta im fali? Šta neki ovdje traže dlaku u jajetu i glume velike vjernike. Pa i da ostanu dva dana zajedno i to je nešto, umjesto ovih naših sto vrte Marlboro po kafićima a cure sjede same.

Name

Vidi,vidi

21.05.2023 15:50

Sve vjernici a samo da bi komšijama i rodbini udovoljili. Zašto nije on prešao u budizam ili obije u islam ili katoličanstvo? Ne smije on od rodbine i komšija, odmah bi ga odbacili ili čak ubili! A ova sirotinja sa Tajlanda nema alternativu...

ODGOVORITE
Name

Lule

21.05.2023 16:17

Ovakvi komentari priliče bolesnim ljudima. Otkud toliko pakosti u vama? Puno sreće mladencima!

ODGOVORITE
Name

Vozac

21.05.2023 16:35

Pa baš lijepo,to je ljubav seljačine..LJUBAV..i zato marvo....tišina.

ODGOVORITE
Name

Dana

21.05.2023 16:51

SRETNO I DUGOVJECNO DA BUDE MLADENCIMA.A ZLOBNICI NEKA SE O SVOM ZLU ZABAVE.

ODGOVORITE
Name

Za cinicne komentare

21.05.2023 17:02

Nekad je bolje pametno šutiti. Meni je lično jako drago kada stranci nadu kod nas sreću i nešto pozitivno. Ali, izgleda nekima, po komentarima ovdje, ni sam Bog ne može ugoditi - šteta…

ODGOVORITE
Name

Istina

21.05.2023 19:19

Ako im je to bila prepreka,to je ucjena a ne ljubav. Želim joj sreću ali da drži do svoga dostojanstva,treba da je prihvate upravo takvu kakva je.

ODGOVORITE
Name

Meho

22.05.2023 02:25

Problem je sto je to dodikova crkva ti popovi nisu bozji, skrenuta crkva,

ODGOVORITE