Masakr u školi na Vračaru je teroristički čin

"Ja sam još prvog jutra, sat i po vremena nakon što se sve desilo, rekla da meni to nije spojivo sa detetom od 13 godina, sve to što se desilo, da mislim da stoji plan i posebna organizacija i da je u to prste umešala sekta ili teroristička organizacija, svakako mračna sila, koja nije želela dobro ni toj deci, ni tom detetu, ni našoj državi", rekla je Dobričanin u izjavi Tanjugu.

Srbija 07.05.2023 | 14:55
Masakr u školi na Vračaru je teroristički čin

- Advokat Zora Dobričanin Nikodinović rekla je danas da smatra da se granica za krivičnu odgovorniost mora spustiti, jer su današnja deca sa 14 godina vrlo zrela ili da ta granica ne postoji, jer kako je navela, ako svi imamo prava, onda imamo i obaveze i odgovnost za svoje postupke. 

"Smatram da je previše da deca do 14  godina nisu krivično odgovorna. To je moglo nekada, sad su deca sa 14 godina vrlo zrela i odrasla i to treba da se promeni i da se spusti  ili da nema neogovornih, jer svi imamo prava i svi treba da imamo i obaveze, pa neka se svaki konkretni slučaj proučava, neka se izvrši provera svakog slučaja, kako bi se utvrdilo da li postoje elementi koji podrzauvaju odgovrnost tog mladog čoveka ili detata koje ima do 14 godina", rekla je Dobričanin za Tanjug.   

Ona se još jednom osvrnula na to da je sve ovo jedan teroristički čin na koji ukazuje više elemenata.

"Ja sam još prvog jutra, sat i po vremena nakon što se sve desilo, rekla da meni to nije spojivo sa detetom od 13 godina, sve to što se desilo, da mislim da stoji plan i posebna organizacija i da je u to prste umešala sekta ili teroristička organizacija, svakako mračna sila, koja nije želela dobro ni toj deci, ni tom detetu, ni našoj državi", rekla je ona. 

Ona objašnjava da je to što se desilo izazvalo strah.

"Definitivno je sve to što se desilo izazvalo strah velikih razmera, napadnuti su život i telo, stradale su nevine žrtve,  tako da mi tu imamo niz elemenata terorizma i ja bih uvek to posmatrla šire i sa tog aspekta", dodala je ona. 

Osim toga to nam daje veću mogućnost da se ispita sve okolo, objašnjava Dobričanin i dodaje da je za podsticanje krivičnih dela predviđena  kazna zatvora do 10 godina. 

"Javno podsticanje na izvršenje terotističkih dela, ko javno iznosi ili pronosi ideje kojima se neporesedno ili posredno podstiče na vršenje krivičnog dela iz člana 391A po Krivičnom zakoniku, kazniće se zatvorom od 1 do 10 godina, što je ozbiljno, tako da ovo treba da imaju na umu svi koji su oduševljeni i daju ideje i da je zakon predvideo sve i da se treba primenjivati", rekla je ona.  

Kazala je i da je potrebno da se ispitaju svi koji su na društevnim mrežama podržali jedan ovakav čin kako bi se utvrdilo o čemu se radi i ko stoji iza svih tih profila na društvenim mrežama. 

"Za mene je šokantno, kada sam saznala da je za 45 minuta od objavljivanja tog profila bilo  47.000 lajkova na nekoj mreži i ideje sam da treba da se ispitaju svi ti lajkovi i da se ispitaju svi obožavaoci, da ih pozove policija na razgovor i da ih pita šta ih je oduševilo, da li su to deca ili njihovi roditelji, jer ako su deca njihovi roditelji bi mogli da odgovaraju za zanemarivanje dece pa da se sve uozbilji i da sve svo što je dostupno, ne treba da bude zloupotrebljeno, ili će da vidimo neke druge organizacije koje stoje iza toga", dodala je ona.

Ona je istakla da mora da se proveri sve od toga gde se dečak kretao, sa kime je virtuelno ili uživo razgovarao.

Uhapšen je njegov otac, on jedino može, kako je istakla sagovornica Tanjuga, da odgovara ako nije držao oružje na adekvatan način, ali je rekao da je držao pod šifrom, a šira može da se otkrije na više načina.

Ona je prokomentarisala slučaj i u Mladenovcu i rekla da je pokrenut "domino efekat", jer je prvi slučaj, povukao drugi.

Dobričanin je dodala da se na društvenim mrežama širi zlo i da se tu podstiču dečiji sukobi koji kasnije eskaliraju u ovakve slučajeve, kao i da roditelji moraju da imaju veću kontrolu nad svojom decom i da to zakonm treba da se reguliše, jer je njima teško da vaspitavaju decu pored svih dečijih prava koja ih donekle u tome organičavaju.

"Deca se vaspitavanju od rođenja i da to što imaju pravo,  to ih obavezuje da je jednako imaju obaveze. Pravo je društvena dispozija, ako se po njoj ne ponašaš kako treba sledi sankicija i to mora da ide iz porodice i škole, da se promeni sistem vrednosti, da je porodica osnovna ćelija društva,  a da škola bude i vaspitna, pored obrazovane instituaicje  i da u njima rade najbolji stručnjaci koji će za to biti odgovarajuće plaćeni", istakla je ona. 

(Tanjug) Foto: Tanjug 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Za BN redakciju

07.05.2023 13:57

Svi mediji takode snose takođe odgovornost za ovakva tragična dešavanja, dozvoljavanjem objavljivanja ovakvih komentara kao ovaj što potpisuje se Prnjavor. Ovakav primitivan i isključiv način razmišljanja treba sankcionisati. Lopta je u vašem dvorištu.

ODGOVORITE
Name

Bassviol

07.05.2023 14:52

Najbolje bi ti bilo da svi čutimo dok nas baja dere

Name

Dragana

07.05.2023 14:33

U potpunosti se slazem sa ovom izjavom,to sam i odmah pomislila...sumnjivo mi je bilo da se to dijete ni jednom ne predomisli...kazu,pametan i napravio plan ubistva,ali nije pomislio i planirao kad odradi taj cin,gdje dalje,sta dalje,koja sudbina ga ceka...vjerovatno mu je receno da nece u zatvor i da nece odgovarati jer je maloljetan i time se vodio...neko ga je uzeo pod svoje

ODGOVORITE
Name

Sergej

07.05.2023 14:34

Ako je izmenjen zakon o penzionisanju ide se sa 65 god. starosti u penziju. Životna dob produžena radi boljeg kvaliteta života i napredovanja medicine. Onda radi kvaliteta života i deca ranije sazrevaju, takođe su pod medicinskom savremenom kontrolom. Pomeriti deci krivičnu odgovornost od 10 g.starosti. Vršnjačko nasilje će da za 50% pasti, takođe i kriminal.

ODGOVORITE
Name

Stana

08.05.2023 11:04

Možda je i to isplanirao, jer pozvao je policiju sam. Ne bih se složila da je terorista, jer po definiciji on ne prati ni jednu organizaciju ili nečije naredbe.

Name

Саша

07.05.2023 14:59

Ја сам исто помислио чим сам сазнао за овај ужас. Србија је трн у оку западним властодршцима, не могу је сломити свана, остаје да покушају изнутра.

ODGOVORITE
Name

Re

07.05.2023 16:01

Možeš misliti. Dali si realan? Svi nas mrze i samo misle o nama.

Name

Smislov

07.05.2023 16:22

Tvoje mišljenje je jako bitno.

Name

objavljene su

07.05.2023 16:56

slike iz ruskog kampa na Zlatiboru koji je bio paramilitarne kulture, njegov otac i mali su tamo uvježbavali ratne tehnike

Name

lila

07.05.2023 17:24

ti si bolestan!

Name

Obicni gradjanin

08.05.2023 07:38

Ko je vježbao ratne vještine sa Rusima na Zlatiboru? Ako je istina treba tu djecu liječiti. To je zaraza sa Istoka a ne sa zapada jer na Zapad ide omladina da radi i da stvori bolji život za sebe a i svoje porodice.

Name

Komšija

08.05.2023 11:08

To im prvo na umu kada ustanu: sankcije Dodiku i R. Srpskoj. U EU se samo o nama priča. Znaš koliko ih zanimamo? Kao lanjski snijeg!

Name

lila

07.05.2023 15:25

trla baba lan... Zašto se ne može prihvatiti da postoje nenormalni ljudi? Ko stoji iza silnih masakara u USA? Valjda neka organizacija koja nikad nije dokazana. Gospođa se malo pravi važna!

ODGOVORITE
Name

Iskreno

07.05.2023 15:49

Ovu gospođu sam slušao ovih dana. Mnogo pametnih stvari, predloga, činjeničnog stanja, iskreno kao advokat ali i kao roditelj je rekla.

ODGOVORITE
Name

Jao Ming

07.05.2023 16:53

Zoro ne dipr majke ti! Kakve sekte, organizacije........mali je đavo,nikako nije dobar sa glavom! Baš me kopka da je ubio nekog tvog,bil tako govorila? Sve i da ga je neko nagovorio da učini taj užas,do sada bi pokleknuo i otkrio nešto policiji ili doktorima! Mali je hladnokrvni ubica på ti pričaj i brani koga hoćeš! Čudno da jedno ime advokature govori tako nešto!

ODGOVORITE
Name

Trn

08.05.2023 11:11

Samo kod nas “stručnjaci” nešto nagađaju, ponekad i pogode. U ovom slučaju, ova je skrenula.

Name

Mile

08.05.2023 04:39

Poltroni su sramota za sebe,porodicu i drustvo

ODGOVORITE