Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Dudakovića

- Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću, potvrđeno je Srni u Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 25.04.2023 | 15:57
Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Dudakovića

Iz Tužilaštva su pojasnili da se prijedlog za određivanje pritvora Dudakoviću traži zbog kršenja mjera zabrane.

Dudaković je prije nekoliko dana, povodom obilježavanja godišnjice formiranja takozvane Armije BiH, održao govor u sarajevskoj opštini Novi Grad, gdje je pričao o "bosanskom inatu", zločinima, genocidu, opominjao "dušmane" da "patriote i te kako sve pamte", pozivao Bošnjake "na jedinstvo i spremnost na odbranu države".

Iz Tužilaštva BiH tada je Srni rečeno da će tim tužilaca razmotriti istupe bivšeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH kome su već određene mjere zabrane, te da će nakon prikupljanja informacija o posljednjim istupima razmotriti i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

U Sudu BiH tada je rečeno Srni da su Dudakoviću mjere zabrane izrečene još u oktobru 2018. godine i da su i dalje na snazi.

Optužnica tereti Dudakovića i ostale za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za posmrtnim ostacima nekih od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se i na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području Bihaća i Cazina.

Suđenje Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika bošnjačke vojske za stravične zločine počinjene nad srpskim civilima i zarobljenicima u Zapadnoj Кrajini 1995. godine pred Sudom BiH već nekoliko puta je prekidano, a kraj maratonskom procesu se ne nazire.

(Srna) Foto: AA/Ilustracija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Seki

25.04.2023 14:26

Ako je tuzioc kao sto je glavni tuzioc Brcko Distrikta Zekerijah Mujkanovic,onda ce sigurno istjerati pravdu ,smece tuzilacko

ODGOVORITE
Name

Borac

26.04.2023 08:18

Sada ce i on pobjeci kao onaj zlikovac mahmuljin.

Name

boban

25.04.2023 14:59

Krajnje vrijeme za nedodirljivog generala Al Kaida .

ODGOVORITE
Name

KAMEN

25.04.2023 15:06

Sud BiH ceka da svi suditii i donijeti presudusvjedoci ZLCINI DUDAKOVICA i takozvane Armije BiH pomru pa ce onda

ODGOVORITE
Name

Srpska posla

25.04.2023 15:14

Covjek bijo u okruzenju bez municije hrane nisu mu mogli nista sad ga tuzr sto nije imo municiju i hranu

ODGOVORITE
Name

Jaaaa

25.04.2023 15:26

Ratni zločinac Atif Dudaković,Sakib Mahmuljin Naser Orić,nema života i mira u BiH dok se oni ne pohapse i odredi im doživotna robija za sva zlodijela koja su činili zajedno sa mudžahedinima u BiH.

ODGOVORITE
Name

Re jaja

25.04.2023 22:03

A šta je sa onim koji su u Srbiji ili negdje u svijetu koji su počinili zločine nad civilima Bošnjacima? Ovaj je bar ratnik , ako je nekog ubio ( a uvjeren sam da nije, generali je idu na prve linije gdje se gine) onda to može niti samo vojnik. Ako je komandi i za to snosi odgovornos, neka se dolaze i ka sam da ide u zatvor. Ljude koje su bili u “kavezu” i bili vojnici priznate države da idu u zatvor zato sto nisu legli da in neko pokolje? Da je moj narod radio nekom drugom narodu radio ono sto su radili Bošnjacima , ja bi prešao u tu vojsku i borio se protiv njih!!! Znamo svi ko je u Hagu i koliko godina su dobili svi zajedno. A oni sto se kriju, jednoga dana docice pred sud koji je neizbježan !!

Name

Milan

25.04.2023 16:02

Zlikovcu je odavno mjesto u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

Joja

25.04.2023 16:37

Hhahahaha...

ODGOVORITE
Name

Civil

25.04.2023 19:26

Ako ims države i zakona u pritvor sa njim.Odmsh ako ne ntreba niko da postuje zakon ,i sudove.

ODGOVORITE