Vučić: Sarajevo neka kaže šta hoće od mene i Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi dobre odnose sa Bošnjacima i Bosnom i Hercegovinom, kao i da ćuti na mnoge gluposti koje dolaze iz Sarajeva gledajući da sačuva regionalni mir i stabilnost na svaki mogući način.

Srbija 24.04.2023 | 16:53
Vučić: Sarajevo neka kaže šta hoće od mene i Srbije

Predsednik je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o izborima na severu KiM, a na pitanje da prokomentariše to što su ga bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović i ministar Aljoša Čampara napali zašto se nije pobunio na izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o jednoj državi - Srbiji i RS.

Vučić je naglasio da postoje dva razloga što su ga obojica napala, jedan je što Bošnjacima u BiH ne mogu da objasne da im je RS problem i zbog toga uvek mora da postoji veći problem a to je Srbija pošto im je to lakše da opravdaju.

"Ako ubacite Vučića to je drugi problem, računaju da ću im odgovoriti nešto i postaće važniji" naveo je predsednik i dodao da građani treba da obrate pažnju na jednu stvar, da se sete koliko su puta govorili da se Srbija meša u njihove stvari.

"Sada traže da se mešam u unutrašnje odnose BiH, da zaustavim Dodika ... šta hoćete od mene, da se mešam ili ne, ne znate ni sami. I svi znate da sam u pravu, da li ste ludi da mislite da je moj posao da opominjem nekoga šta će da govori, bilo da sam saglasan sa nečim ili da nisam. Na sve vaše gluposti ćutim gledajući da čuvam regionalni mir i stabilnost na svaki mogući način", rekao je predsednik.

Zvaničnicima u Sarajevu je poručio da ako hoće loše odnose sa Srbijom to i kažu.

"Mi hoćemo najbolje sa BiH i Bošnjacima, ako vi hoćete hoćemo, ako nećete ne morate... da ulazimo u svađe sa vama potpuno nam je besmisleno", rekao je Vučić i dodao da u Sarajevu treba da donesu odluku šta žele od njega i Srbije, i da je saopšte pa će je on poštovati. Naglasio je da ništa nikada nije rekao protiv BiH i njenog integriteta u poslednjih 11 ili 12 godina.

"Želimo dobar odnos sa Bošnjacima, najbolji odnos, istrpećemo što njihovo rukovodstvo želi da ima loše odnose sa Srbijom, jer zamislite da ih pitam zar vas nije sramota da puštate sve te laži svaki dan, kako sam snajperom gađao po Sarajevu", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je brižan zbog situacija u kojoj se nalazimo, odgovarajući na pitanje vezano za izjavu bivšeg funkcionera DS Bojana Pajtića da izgleda zabrinuto zbog pada rejtinga. Predsednik je upitao Pajtića da li je video više istraživanja koja su sprovedena poslednjih nedelja i podsetio da je on taj koji je brinuo o rejtingu kada je bio između čeitiri i šest odsto.

(Tanjug) Foto: EPA

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

JMBG

24.04.2023 15:01

E JBG... opet stitis laktasenka naseg sa takvom izjavom, pazi da ti ne dodju glave on i njegove izjave. P.S samo kazem

ODGOVORITE
Name

Ako

24.04.2023 15:40

Ako Dodik govori da će Srbijanska vojska braniti Srbe gdje god oni bili, trebao bi da reaguješ. Ko je Dodik da govori o angažovanju Vojske Srbije? On se miješa u odnose u Srbiji. Usput, hoće li napasti i Ameriku, u Cikagu ima Srba više nego u npr. Banjaluci. A koliko ima Srba u Beču, Minhenu i ostalim zapadnoevropskim gradovima?

Name

Re Ako

24.04.2023 19:31

Nevjerovatno je kako vi zahtjevate da neko postupa po vašem mišljenju. Petljate se u sve i svašta a nemate pojma koliko ste nebitni.

Name

Ja

24.04.2023 15:10

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, komentarisao je svoju nedavnu posjetu Derventi gdje je odlikovao pripadnike HVO-a, a što je izazvalo buru negodovanja posebno među opozicionarima u Republici Srpskoj koji su tražili da se Milanović proglasi nepoželjnom osobom. Ističe kako mu je Dodik odobrio dolazak u Derventu. - Pitao sam Dodika i rekao mi je da mogu doći, da je možda bilo drugačije, ja bih to uradio i uručio odličja u Hrvatskoj. Išao sam tamo na Dodikovu riječ i sad me napada. Budi muško, šta sad hoćeš? popustio je pod pritiskom, rekao je Milanović. Austria: Die Zinssätze für Sparkonten könnten Sie überraschen Bestes Sparkonto | Gesponserte Links by Taboola Komentarisao je hrvatski predsjednik i najnovije secesionističke najave lidera SNSD-a. On kaže da zbog Dodikovih i Vučićevih poruka "i treba i ne treba biti zabrinut". - Da, jer to nije realno i neće tako biti. Nije odgovorno ljudima stvarati iluziju i podgrijavati želju. BiH je tu i ostat će takva kakva je. Ne zabrinjava jer je to potpuno nerealno. Uz čiju pomoć će se to dogoditi? Rusije? Moj prijateljski savjet braći Srbima, dajte ljudi, dođite sebi. Nema pomoći od Rusije, niste nikada ni imali. Bugari su imali koristi jer su ih oslobodili od Turaka, vas nisu. Kako mislite sad se otcijepiti iz BiH. Konstantno ide ta prijetnja kad god se Dodiku učini da mu negdje pušta voda, kazao je.

ODGOVORITE
Name

Lažni car baja strašni

24.04.2023 15:12

Zar nisam odpjevao onu ..nemože mi niko ništa.. dok ne dođe vrijeme za bježaniju

ODGOVORITE
Name

Mi

24.04.2023 15:15

Očemo da uzmeš svog dodiga i odete gde vas nema

ODGOVORITE
Name

Kiklop

24.04.2023 15:16

Nemoj podrzavati Dodikov separatizam,i to je dovoljno. Cutis dok on baljezga pored tebe.

ODGOVORITE
Name

#

24.04.2023 16:00

Pajtaši su to imaju oni svojih ličnih zajedničkih poslova

Name

Bobi

24.04.2023 16:22

Bravo za komentar.

Name

bosanac

24.04.2023 15:30

Sasvim jasno i vidljivo: Mnogo i previše se miješaš u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. Po tvom ponašanju se vidi da si protiv Bosne i Hercegovine i svih bošnjaka. Mnogo i previše podržavaš Dodika koji također želi uništiti suverenu i međunardno priznatu Bosnu i Hercegovinu. Mnogo znaš da glumiš da nemaš ništa protiv Bosne i Hercegovine i bošnjaka to može svaki naivac da primijeti i nemoj da se opravdavaš. Sa drugih strana se saznaje da si za vrijema rata pucao po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

ODGOVORITE
Name

Idealno

24.04.2023 23:20

Bosanac - vidovnjak... Kako si na osnovu njegovog ponašanja zaključio da je protiv BiH? A tek zaključak za,, suverenu i međunarodno priznatu" BiH. Mani se toga, bila je to isto i puno više i Jugoslavija, pa... Kraj zaključka ti je da je neko puco u ratu... Pa bosanac, nije to igranje klikera, rat je ozbiljna igra i tu se puca. Puco je i Komšić, sam je prizno, puco sam i ja... Da li sam srećan zbog toga? Nisam, nisam ni tad bio, ali eto desilo se i moralo se...nije moralo, ali...

Name

Sarajevo

24.04.2023 15:38

Hvala, ali od tebe Bato ni aspirin...

ODGOVORITE
Name

Re Sarajevo

24.04.2023 19:15

A mogli ste na kovid pelcovanje?

Name

oliva

24.04.2023 16:12

koliko "gluposti" dolazi iz Sarajeva bar duplo vise dolazi od samo onog iz Banja Luke koji u tvom prisustvu lupa a ti cutis i sta sad? zasto dozvoljavas sebi da taj lik dodje i pljuje i siri mrznju i prodaje maglu narodu a ti cutis...

ODGOVORITE
Name

Sreja Preja

24.04.2023 19:53

Vucicu,kao Srbin iz Banjaluke ima sam jedno veliko postovanje prema tebi kao predsjedniku koji dobro vodi svoju zemlju,ali kad vidjeh da se privatno druzis i pijes tamo neku rakijetinu sa Dodikom i to nakon pomena zrtvama genocida u Gradinu, ti si za mene sve rekao .Dovidjento.

ODGOVORITE
Name

Evo

24.04.2023 20:20

Ja ti iz Tuzle kažem, odjebi jarane

ODGOVORITE
Name

Предатор

24.04.2023 20:23

Да им даш цели свемир они би још коју звезду

ODGOVORITE
Name

AR

24.04.2023 20:30

A covek se uopste ne mesa u unutrasnje stvari bosne I hercegovine Covjek I ne zna tacno gdje se nalazi bosna Ovo vazi za one sto se ne sjecaju 90-ih. Gdje se vucic po nekad slucajno nasao u okolini sarajeva a bilo kisovito vrijeme u to doba

ODGOVORITE
Name

Običan gradjanin

24.04.2023 20:36

Vucicu Jeli laz sto Dodik Kaze da ce vojska Srbije braniti RS.??? Ali od koga ??? U ko mu je obećao iz Srbije.Zar ne bi bilo posteno da se ogradis od te Dodikove izjave ako nije istinita . To zeli narod cuti ne ovisno od politicara u Sarajevu. Tim Dodik nebi plašijo običan narod sa tim izjavama i tako prizivao rat. Tu nebi on i njegovi bližnji ratovali nego običan narod koji bi prisilili .

ODGOVORITE
Name

Vucko

25.04.2023 10:21

Traze da se nemesas u unutrasnje stvari susednih drzava,zar nije jasno.

ODGOVORITE
Name

Beta 2

25.04.2023 18:56

Kakvo Sarajevo? To je saka poltrona koji imaju zamisao da stvore vlastitu drzavu bez ikakvog drzavotvornog principa, koji bi bio realan!

ODGOVORITE