Jasno je kakvu politiku Srbija vodi u vezi BiH i Srpske

"Potpuno je jasno kakvu politiku Srbija vodi u vezi sa BiH i Republikom Srpskom. Stav predsjednika Srbije o tome šta mi možemo da radimo, a šta nećemo i oko čega ne možemo ni da pričamo je jasan."

Republika Srpska 13.04.2023 | 21:53
Jasno je kakvu politiku Srbija vodi u vezi BiH i Srpske

Rekao je ovo Vladimir Orlić, predsjednik Skupštine Srbije i potpredsjednik SNS-a odgovarajući na pitanje kako komentariše stav predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da u sklopu rješavanja pitanja Kosova i Metohije treba da se rješava i status Republike Srpske.

"Niko u ime predsjednika Srbije ne može da pravi nikakve paralele i niko ne treba da govori u ime Aleksandra Vučića. Stvari su jasne i po tom pitanju", jasan je Orlić.

Orlić kaže da razumije političku scenu u Republici Srpskoj i BiH, ali da Srbija vodi jasnu državnu politiku, te da je pitanje BiH jedno od onih na kojem se vidi principijelnost politike Srbije.

"Svi znaju koliko ljubavi imamo za Republiku Srpsku i naš narod koji ovdje živi ali poštujemo i uvijek ćemo poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svake zemlje, a to se odnosi i na BiH i Srpsku unutar BiH. Nikada nećemo govoriti drugačije jer na taj način čuvamo svoje državne pozicije i Kosovo i Metohiju", kategoričan je Orlić.

Na pitanje da li očekuje više od Sarajeva kada Srbija pruži ruku za saradnju, Orlić odgovara potvrdno ali smatra da je postalo pravilo u okruženju da se na pruženu ruku odgovara odbijanjem saradnje.

"Za sve nas je važno da na nečemu radimo zajedno jer samo tako možemo svi zajedno da budemo uspješniji. To je moguće, a najbolji pokazatelj je dobra ekonomska saradnja između Srbije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, uprkos teškoj istoriji odnosa. Vrlo smo ponosni što je ta inicijativa potekla iz Srbije", rekao je Orlić.

Takve inicijative, ističe Orlić, doprinose boljim političkim odnosima ali i odnosima između naroda i stvar su slobodne volje.

"Otvoreni Balkan je potpuno naša inicijativa, nema ucjene, blokada i omogućava nam uspješan rast. Zamislite tek kolike bi investicije bile ovdje ako bismo nastupali kao jedno veliko tržište, bez granica, gdje bi kapital investitora bio siguran. Svima bi nam svi zajedno bilo bolje, ali i svakome od nas pojedinačno", objašnjava Orlić.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Srbo

13.04.2023 20:45

Svaka čast gospodine Orliću. Republika Srpska voli maticu Srbiju, ali na žalost imamo Dodiga stranog plaćenika, Stevandića "biovca" ali za neprijateljski interes koji Srbiji i predsjediku guraju prst u oko. Moramo se osloboditi unutrašnjeg neprijatelja, kriminalaca okupljenih oko Dodiga i režima, kako bi Srbija i Srpska mogle naprijed.

ODGOVORITE
Name

RE Srbo

14.04.2023 03:02

E moj Srbo, "Srbin ako nema neprijatelja, on će ga sam izmisliti"

Name

Mummuh

14.04.2023 05:25

Na čemu svaka čast ovom Simi Gluvaću. Toliko riječi i rečenica a sve prazne floskule počevši sa ovom svima je jasno. Čovjek ništa konkretno nije rekao, osim da misli da je sve jasno. A kako su pristali na izdaju Kosmeta tako će pristati i na izdaju R. Srpske. Ovih se treba doro čuvati.

Name

Re Srbo

14.04.2023 05:35

DA nebude samo kao sa Kosovom

Name

Уб

14.04.2023 07:31

Србо је у праву то је бар јасно. Додик и Стевандић,су управо онакви како их је Србо категорисо. Стевандић треба да се врати пацијентима,а не да вређа младог посланика,погрдним изразима,(балавац).Образовање и култура су различити појмовии и категорије.

Name

Re

14.04.2023 09:28

Mi živimo kao borci i narod većinom siromašan i bijedan skroz u RS od kada vladaju svih boja kriminalci RS, još ako imaju podržku Srbije kao svih ovih godina i sada u RS.

Name

A RSK???

15.04.2023 15:59

Ni ovdje da je spomenu! Prošlo je mogo godina od kada je nestala a više je niko ne spominje. Izdali smo je i sada nastojimo da je zabiravimo tako što ćemo napadati BiH... RSK je izdana a gubitak Kosova je samo božja kazna a RS opstala na toj izdaji i prijeti joj ista sudbina ... Svakom po zaslugama!

Name

Orliću

13.04.2023 20:50

Spasite Srpsku, ogoliše nas kriminalci okupljeni oko režima. Sve su pokrali i opljačkali. Odseli nam narod u bijeli svijet. Režimu odgovara da izazove haos u Srpskoj, jer njima ne odgovara mir i stabilnost. Zato u sve uvlače i Srbiju. Nema nam napretka sa kriminalcima okupljenim oko Dodika.

ODGOVORITE
Name

Re

14.04.2023 06:27

Za vas nema spasa, to je i maloj djeci jasno

Name

Burke

14.04.2023 00:17

Sve dok Srbija provodi dvostruke standarde i licemjernu politiku da javno jedno priča a ispod ruke i iza leđa podržava šovinističku i secesionističku priču i retoriku Dodika- od boljih odnosa sa Sarajevom neće biti ništa.

ODGOVORITE
Name

na poso

14.04.2023 16:10

Druze Sudija odmah u prdekanu,Prvo dodika pa covica i zadnjeg bakira,tako da se ova dva prva imaju vremena dogovoriti kako ce saradjivati dok bakir stigne.

ODGOVORITE