Pravoslavni vjernici obilježavaju danas Veliki četvrtak

Ovo je jedan od najznačajnijih dana u toku Velike ili Stradalne nedjelje kada je ustanovljena sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.

Republika Srpska 13.04.2023 | 07:31
Pravoslavni vjernici obilježavaju danas Veliki četvrtak

- Pravoslavni vjernici obilježavaju danas Veliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika.

Ovo je jedan od najznačajnijih dana u toku Velike ili Stradalne nedjelje kada je ustanovljena sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.

Prema jevanđelskim zapisima, Hristos je na Tajnoj večeri blagoslovio hljeb i, podijelivši ga apostolima, rekao: "Ovo je tijelo moje koje se za vas lomi radi oproštenja grijehova".

Zatim je uzeo čašu vina i dodao: "Pijte iz ove čaše svi, ovo je krv moja Novoga Zavjeta, koja se proliva za vas i za mnoge, radi otpuštanja grijeha".

Hristove riječi ponavljaju se na Veliki četvrtak na liturgijama prije pričešća vjernika, po uzoru na prvo pričešće Hrista i njegovih apostola.

Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vjernika, koji su poštujući pravoslavni kanon, "postili na vodi" najmanje pet posljednjih dana.

Na liturgijama se vjernici pričešćuju hljebom ili naforom - tijelom Hristovim i vinom koje je simbol njegove krvi prolivene za spas ljudskog roda.

Praznovanje u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve počinje liturgijom Svetog Vasilija Velikog koja se služi deset puta godišnje, na sve velike pravoslavne praznike.

Narod vjeruje da i najvećim grešnicima, koji se pričeste na Veliki četvrtak, grijesi bivaju oprošteni.

Završetkom liturgije prestaje se za zvonjenjem, već se klepa, udara u drvenu dasku, sve do sahrane Hristove. Poslije liturgije dozvoljeno je jesti na ulju i popiti nešto vina.

Veliki ili Časni ili Vaskršnji post traje šest nedjelja, a oni koji se pridržavaju pravila posta, prve i posljednje nedjelje ne jedu čak ni ribu, već drugu posnu hranu, pripremljenu na vodi, bez ulja. 

(Srna) Foto: Ilustracija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Oli

13.04.2023 06:22

Malo je pravih vjernika koji je upražnjavaju duhovno.Sve se pretvorilo u srbovanje bez želje da se nekome pomogne a i crkva nista ne čini po tom pitanju.SAMO JE NOVAC BITAN???

ODGOVORITE
Name

Nazalost

13.04.2023 09:05

Slažem se, toliko puno ljudi se predstavlja kao vjernik, govori o strogom postu i ponaša se tako, a u suštini kad malo bolje upoznaš te ljude, a poznajemo ih svi, to je samo farsa i gluma. Po meni, učini nekom dobro djelo, dobro se dobrim vraća, pogledaj nekoga, uputi mu bar riječ utjehe je u mom sistemu vrijednosti daleko veće poštovanje i ljudske kvalitete cijenim kod takvih osoba, za razliku od velikih vjernika, tradicionalista, donatora crkve i sl.

Name

Prnjavor

13.04.2023 12:48

To i ja govorim stalno.Kad pogledaš,ovi sto najviše srbuju,sutra bi ratovali za "srpsko"Kosovo koje to nije još od 1315,za nekakvu "državu pc",ocepljenje..do juče bili komunjare..nisu bili ni kršteni..80%ja garantujem životom niti zna Očenaš,niti 10 Božijih zapovedi niti smrtnih grehova jer prekršili su svih 10,nepoštuju nikog i ničije..ma nepoštuje ni brat brata,sin oca,majku a da poštuju komšiju Hrvata,Muslimana,Čeha,Ukrajinca,Poljaka,izd,itd,ubijali,silovali,pljačkali,otimali,tuđu zemlju,kuče,traktore,auta,zlato,devize prisvajali,kad se zaratilo 1 pobegli u "mrsku im"EU..i sad iz Beča,Minhena,Ciriha lupaju se po prsima,srbuju,patriotišu,oni bi već sutra poslali moje dete da ratuje za Veliku Srbiju a svome nebi dalo da nogu dole spusti..A za srbe se zna i to,vazda im svetac crveno slovo,debelo crno slovo ili je kiša..samo da se nevataju nikog posla..lencuge bili,lenčuge ostali..a hteli bi da imaju,ko i njihove komšije