Brčko: Zdravstveni radnici ne odustaju ni pod prijetnjama

Nastavljen je štrajk zdravstvenih radnika u Brčkom. Ponovo su skrenuli pažnju Vladi da od svojih zahtjeva ne odustaju i da neće pokleknuti ni pod prijetnjom otkazima.

Bosna i Hercegovina 06.04.2023 | 20:02
Brčko: Zdravstveni radnici ne odustaju ni pod prijetnjama

Zdravstveni radnici u Brčkom istrajavaju u borbi za svoja prava. Kažu da su iz Vlade distrikta plasirane razne informacije, ali da su prijetnje kap koja je prelila čašu.

“Imamo prijetnje da će se smanjivati primanja svim ljekarima koji budu u štrajku, pa čak i dijeljenje otkaza. Zdravstveni radnici nisu zadovoljni statusom, a on će sada u dogovoru Vlade biti dodatno pogoršan. To nije pravi put”, navodi dr Samir Mujkić, član štrajkačkog odbora.

Iz Sindikata radnika Brčko distrikta kažu da prijave o prijatenja još nisu stizale, ali pozivaju sve radnike koji dožive nešto slično da obavezno o tome obavijeste Sindikat. 

Medicinari su listu zahtjeva sveli sa 17 na tri.

* Prvi zahtjev je da se popravi materijano – tehničko stanje u ustanovi koje je u nezavidnom položaju;

* drugi zahtjev se odnosi na kolektivni ugovor koji nemaju, a

* treći zahtjev je poboljšanje stanja svih zaposlenih.

Nakon što je gradonačelnik ignorisao pozive na sastanak Predsjendištvo Sindikata distrikta donijelo je odluku o daljim koracima.

“Konačno će se u Brčko distriktu poslije 20 godina održati protestna šetnja za 1. maj. Mi smo donijeli odluku da se od 10 časova održi protestna šetnja svih radnika i sindikalnih organizacija Brčko distrikta.” Na protestnu šetnju u Brčkom 1. maja 2023. pozvani su svi radnici iz realnog sektora, navodi Babić.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zoks

06.04.2023 19:02

Hmmm.... A kada se daje na "kafu" po par stotina km.... Kada se nakon pregleda uputi u "privatnu kliniku" gdje... Vidi čuda bas taj doktor tamo "ordinira" to je ok.... SVI smo svesni da smo kao radnici u RSu potplacenu... Ali nemojte kukati jer Vi ipak mimo plate zaradite još jednu..... A čuj štrajk.... Pa nemojte onda ni primati plate dok vam se ne udovolji.... A ne eto došao na posao, malo štrajkuje, pa prvog odoh podići platu.... Ajde to uradi kod naših privatnika...

ODGOVORITE
Name

Bogoje

06.04.2023 19:17

Od svih zahtjeva, jedino se slazem sa ovim da je zgrada Bolnice u ocajnom stanju i da treba izgraditi novu pod hitno. Ali Vladi BD je vaznije bilo napraviti komad metala, betona i zice od 750 000 KM i nazvati ga "Spomenikom civilnim zrtvama rata". A sve ove strajkace na drzavnim jaslama treba namlatiti go*njivom motkom, pocevsi od medicinara, pa do Suda, Javnog registra i slicno.

ODGOVORITE
Name

Србо

06.04.2023 19:24

Никад ове докторе нећу разумјети, толико година ишао у школу и допусти да му прјети некакав полтрон политички са купљеном дипломом, секунде не би остао овде па нек народ лијече пољопривредни техничари и месари а могу и маникири.

ODGOVORITE
Name

eh Srbo

06.04.2023 20:03

Kako se i ko, leci narod.

Name

WUK

06.04.2023 21:00

Re. SRBO. ??????. SVAKA NA MJESTU.

Name

Sagitarius

07.04.2023 06:56

Ako bi se desilo da vlada distrikta Brčko da otkaze pojedinim doktorima zato što su nezadovoljni svojim platama, ništa strašno se neće desiti, ima u Indiji, Pakistanu a vjerovatno i u Bangladešu doktora koji bi sigurno radili za par stotina eura!! Kada mogu dovoditi radnike da im rade na bauštelu, mogu dovesti i doktore!

ODGOVORITE
Name

Kolega

07.04.2023 10:12

Druže neka tebe ti leče,jok nas,niti mene mogu da dobijaju plate dobre sa privatnim fakultetima bez znanja stranog jezika i još vode firme i preduzeća a medicinski kurac.Neka štrajkuju

Name

Ana

07.04.2023 16:28

Pa i dok su radili nije bilo ništa bolje nego sada kad štrajkuju prema tome nek nastave al bez plate jer nemogu dobijati platu kad se javno šetaju dosad su se smucali po bolnici dok je svijet umirao a oni samo čekali kraj radnog vremena i platu e sad nek šetaju al bez plate

ODGOVORITE