Potrebna hitna primjena dogovora Beograda i Prištine

- Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni savjetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole saglasili su se da je potrebna hitna primjena postignutih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine.

Svijet 05.04.2023 | 08:55
Potrebna hitna primjena dogovora Beograda i Prištine

Lajčak je informisao sagovornika o sastanku glavnih pregovarača Srbije i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija u Briselu.

"Dobro je razgovarati o najnovijim dešavanjima na zapadnom Balkanu sa specijalnim savjetnikom Stejt departmenta. Obavijestio sam ga o dijalogu i sastanku glavnih pregovarača. Saglasili smo se oko potrebe hitne implementacije u dobroj volji", naveo je Lajčak na "Tviteru".

Šole je, takođe, na "Tviteru" naveo da je uživao u razgovoru o zajedničkoj snažnoj podršci dijalogu koji EU vodi između Кosova i Srbije i posvećenosti putu Balkana ka integraciji u EU.

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković je juče, nakon sastanka sa Bisljimijem i Lajčakom, rekao da je prvi put u posljednjih nekoliko godina u okviru trilateralnih razgovora razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.

Bisljimi je naveo da je tokom razgovora u Briselu dogovoreno u načelu da sljedeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila, naglasivši da taj datum još nije siguran.

(Srna) Foto: Tviter 

Komentari / 0

Ostavite komentar