Ambasadori SAD i Njemačke osuđuju paljenje auta

- Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da su SAD više puta osudile paljenje automobila na severu Kosmeta. 

Srbija 02.04.2023 | 16:32
Ambasadori SAD i Njemačke osuđuju paljenje auta

Hovenijer je rekao da je odgovornost vlade u Prištini da zaštiti građane.

"SAD su više puta osudile zločinačko paljenje automobila na severu Kosmeta. Vlada Kosova ima odgovornost da zaštiti svoje građane i obezbedi da se odgovara za ova krivična dela", naveo je Hovenijer na Tviteru.

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode smatra da je veoma zabrinjavajuće to što, kako je naveo, "Srpska lista nije osudila paljenje automobila".

On je na Tviteru ocenio da "svi treba da budu ujedinjeni u osudi ove prakse". 

"Zašto? Veoma je zabirnjavajuće što Srpska lista nije osudila paljenje automobila građana. Svi treba da budu ujedinjeni u osudi ove prakse", napisao je Rode na Tviteru.

Na KiM je juče oko 17.00 časova uhapšen Milovan Božović, koga privremene prištinske institucije terete za paljenje automobila sa tzv. kosovskim ''RKS'' tablicama, ali i za napad na kosovsku policiju.

Srpska lista upozorila je nakon hapšenja da će u slučaju da ne Božović ne bude oslobiđen i ako Priština ne prestane da maltretira srpski naroda, to izazvati reakciju svih Srba. 

''Da pojasnimo, to neće biti neko upozorenje već opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Kurtija nad nedužnim građanima'', upozorili su iz Srpske liste.

Potpredsednik Srpske Liste Igor Simić rekao je ranije danas, nakon sastanaka rukovodstva te stranke da se Božovićuna teret stavljaju krivična dela za koja Priština nije pružila nijedan valjani dokaz i da je to "kap koja je prelila čašu".

"U slučaju da Božović ne bude pušten, ukoliko ne prestane pritisak i represija koje režim Aljbina Kurtija sprovodi nad Srbima na Kosovu i Metohiji, srpski narod će se podići, ili da budem još direktniji: Ovo će biti ustanak srpskog naroda protiv terora i režima Aljbina Kurtija, a sa ciljem zaštite osnovna ljudska prava koja tražimo i za Srbe, ali i za sve ostale narode koji žive na ovim prostorima”, istakao je Simić.

(Tanjug) Foto: RTK

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ne osudjujete

02.04.2023 14:44

Zlocine nad srbima, srpskim zivotima i svetinjama a htjeli bi sa srbi osudjuju vase izrezirane podmetacine paljenja automobila itd.....

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

02.04.2023 14:47

Znamo ko pravi probleme.Ko pravi probleme u Hrvatskoj?ko pravi probleme u Bosni?ko pravi probleme u Crnoj Gori?ko pravi probleme u Makedoniji?ko pravi probleme na Kosovu????i kad onda dođe onaj kriminalac Aleksandar Vučić pa kaže onu njihovu čuvenu glopost:"ne,nismo mi srbi faktor nestabilnosti na Balkanu.to naši dušmani tako viču,al mi smo dobrice".trebaloje to 95 i 99 trajno rešit,ko sada sa russima,i da im više nikada nepadne na pamet da ikoga napadaju u vlastitom dvorištu.

ODGOVORITE
Name

BB

02.04.2023 15:38

Koga ovi lazu.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

02.04.2023 15:42

I opet ambasador nas uci, popuje. Ima li on kakvog diplomatskog posla? Ko jos zeli gledati dela vandala, terorista, i slicnih bandita? Kad rikne krava na livadi, eto saopstenja od ambasadora. A kad teroristi pale, napadaju, ubijaju, on uvek govori u mnozini i suzdrzanosti obe strane.

ODGOVORITE
Name

Miroslave, glupane,

02.04.2023 21:41

...ti to kopiraš Slijepčevićku? Idolq idiotima poput vas u tzv rs!? Zvoni li ti telefon kad rikne krava? PRAVOSLAVAC je palio auta i policija Republike Kosovo ga uhapsila i šta tu sad ne valja!? Mamu vam srboustašku!

Name

ЗА ''Miroslave, glupane,''

03.04.2023 14:49

Такозвани копилане, шта ти значи оно тзв РС. Да не мислиш можда на СРПСКУ?! Чиме се храниш па си задојен толиком мржњом? Чуди ме да нас ниси позвао на суздржаност као што чине твоји идоли западни пси рата. Благо мајци која те окотила!

Name

Mira

02.04.2023 16:04

Koji licemjeri

ODGOVORITE