Protestna šetnja zdravstvenih radnika u Brčkom

- Radnici Zdrvavstvenog centra Brčko, njih 450, organizovalo je danas drugu protestnu šetnju nezadovoljni uslovima rada i statusom.

Bosna i Hercegovina 31.03.2023 | 17:50
Protestna šetnja zdravstvenih radnika u Brčkom

Član Štrajkačkog odbora Edin Hodžić napomenuo je da su zaposleni pokrenuli štrajk upozorenja prije mjesec dana kada su svoje zahtjeve predali Vladi distrikta, ali da nema pomaka u pregovorima između vladinog pregovaračkog tima i Štrajkačkog odbora.

"Uglavnom se priča o detaljima za koje smo znali da će biti dogovoreni još prije štrajka, a odnose se na povećanje plata za 10 odsto i plaćanje putnih troškova. To nisu jedini problemi koji tište zdravstvene radnike. Tražimo poboljšanje materijalnih uslova rada", pojasnio je Hodžić.

Hodžić je napomenuo da radnici neće odustati od štrajka dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, ali je istakao da su spremni i na ustupke.

Član Štrajkačkog odbora Samir Mujkić tvrdi da Vlada distrikta nije spremna da se aktivno uključi u rješavanje nagomilanih problema zaposlenih u Zdravstvenom centru Brčko i da od njih traži da obustave štrajk.

"Dobili smo dojave, čak i prijetnje od pojedinih vladinih službenika da će oni koji budu nastavili da se suprotstavljaju dobiti otkaz. Ako treba, onda ćemo svi podnijeti ostavku i dati otkaz", rekao je Mujkić.

On je dodao da je napravljena lista medicinskih usluga koja se mora poštovati i koja je garancija da zdravlje stanovništva neće biti ugroženo.

Radnici su danas i potpisom potvrdili da podržavaju štrajk i borbu za bolji socijalno-ekonomski položaj radnika u zdravstvu. 

(Srna) Foto: Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mika

31.03.2023 16:10

Podrska !

ODGOVORITE
Name

Holydein

31.03.2023 16:27

NEZNSM SAMO KAKO OVI NA IZBORIMA POBIJEDISE A NAROD NICIM NIJE ZADOVOLJAN STO OVA VLAST SERVIRA,,,NAROD JE PREVAREN I POKRADEN NA IZBORIMA ,IZBORI SU BILI NEFER I NEKOREKTNI..MAFIJA UZELA SVE U SVOJE RUKE.

ODGOVORITE
Name

Kleba

31.03.2023 17:08

Samo šetajte...našetaćete se...

ODGOVORITE
Name

Kada ce protesti

31.03.2023 17:59

zdravstvenih radnika u RS? Plate nisu bitno povecane poslednjih 15 godina, a troskovi zivota su za to vrijeme enormno porasli.

ODGOVORITE
Name

#

31.03.2023 19:35

Ionako mnogi rade u privatnim klinikama i ne protestuju a nisu protestovali kad se državni kapital zdravstvenih ustanova pretakan u privatni i kad pacijente nisu liječili u državnim ustanovama već ih upućivali da idu na privatne klinike i plaćaju

ODGOVORITE
Name

Ana

01.04.2023 12:30

Ni tu platu koju primaju je velika i prevelika za rad i znanje njihovo koga su oni izliječili dođeš doktoru mrtav bolestan a on kurčevit i bezobrazan još ti kaže šta ću ja sa tobom koda sam stari lonac pa sad dal te reciklirat il bacit u smeće što je valjalo doktora il su u penziji il su otišli iz Brčkog ostali nesposobni koi nemaju pojma ni šta je njohov posao i još štrajkuju da odu negdje u inostranstvo odma bih dobili otkaz

ODGOVORITE