Kinezi imaju autoput koji prolazi sredinom reke!

Planinska rečna dolina u kineskoj provinciji Hubej dom je jednog od najneobičnijih autoputeva koji izgleda impresivno “rečni autoput“ – autoput koji prolazi kroz sredinu reke.

Zanimljivosti 21.03.2023 | 15:29
Kinezi imaju autoput koji prolazi sredinom reke!

Završen 2015. godine, kineski “rečni autoput“ se naširoko smatra infrastrukturnim čudom. Dizajniran da poveže grad Gufužen u okrugu Ksingšan sa glavnim autoputem između Šangaja i Čengdua u jugozapadnoj Kini, ovaj jedinstveni suspendovani autoput

Zašto ste izgradili masivni most usred reke Ksiangki, kada biste mogli da ga postavite pored njega, na kopnu?

U stvari, već je postojao put uz reku, što je značilo da se to očigledno može uraditi, pa zašto se autoput ne izgradi na taj način? Pa, očigledno, kineski inženjeri su odlučili da je suspendovani autoput koji ide sredinom reke ne samo jeftiniji za izgradnju, već i efikasniji.

Ispostavilo se da je izgradnja autoputa kroz složeni planinski pejzaž poput doline reke Ksiangki u Hubeiju teža nego što zvuči. To uključuje kopanje kilometara tunela kroz čvrste stene, premeštanje ljudi koji žive na ivici reke i uticaj na lokalnu floru i faunu.

Nakon što su uradili analizu i proračune tim kineskih inženjera je pokazao da je izgradnja mosta na autoputu preko reke i jeftinija i brža od izgradnje autoputa na kopnu. Osim toga, rešio je i sva ostala pitanja.

Izgradnja visećeg puta dužine 4,4 kilometra koji prati krivine reke Ksiangki nije bio baš jeftin poduhvat, ali je očigledno bio bolji od alternative. 440 miliona juana (71 milion dolara) potrošeno na ovaj jedinstveni rečni autoput.

Ovo  nekoliko puta manje od onoga što bi koštao kopneni autoput u ovoj dolini. Osim toga, skraćuje vreme potrebno za vožnju od Gufuzena do glavnog autoputa sa više od sat vremena na samo 20 minuta.

Za 8 godina (2015) od svečanog otvaranja, kineski rečni autoput postao je pomalo turistička atrakcija, sa milionima koji putuju u Hubei da iskuse vožnju kroz sredinu reke i uživaju u prizorima koji oduzimaju dah.

Kako izgleda taj autoput pogledajte u kratkom videu:

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar