Višegrad: Novi direktor banje otpušta radnike

Promjenom skupštinske većine, koju je skoro dvije godine bila od osam stranaka okupljenih oko SDS, u većinu predvođenu SNSD i njegovim koalicionom partnerima među kojima je i DNS, smjenjeno je rukovodstvo Rehabilitacionog centra „Vilina vlas“ u Višegradskoj banji.

Republika Srpska 06.03.2023 | 20:41
Višegrad: Novi direktor banje otpušta radnike

Akturelni zamjenik direktora Mirko Majstorović, koga je postavila stara skupšinska većina, kaže da nova uprava želi da otpusti stare da bi stranački primila nove radnike. 

"Dolaskom novog v.d. direktora Radojka Staševića nastali su i problemi u ovoj ustanovi. Novi direktor je pripremio predotkaze trenutno za šest radnika koji su tu zaposleni više godinu dana. Među njima ima i onih iz porodica poginulih boraca i invalida. Ali zato je Stašević primio penzionisanog pravnika po ugovoru o djelu koji redovno dobija platu", kaže Majstorović, koji je kadar DEMOSA i bio član stare skupštinske većine.

Vršilac dužnosti „Viline vlasi“ Radojko Stašević /DNS/ kaže da se pokušalo da sa opštinom, bivšom i novom upravom nađe rješenje  problema viška radnika  ali se u tome nije uspjelo.

"Pokušali smo da odredimo koji broj radnika se može uklopiti u postojeću sistematizaciju a ako ne može da se nađe rješenje tako što bi prethodno rukovodstvo predložilo koji su zaposleni prioritet da ostanu misleći na djecu poginulih boraca i radnike sa težom materijalnom situacijom", istakao je Stašević.

On navodi da je obavještena Republička inspekcija rada koja je obavila vanrednu inspekcijsku kontrolu 30 novoprimljenih radnika i ustanovila koja im dokumenta nedostaju prilikom prijema na posao. 

"Vjerovatno će doći do otpuštanja određenog broja radnika dok se sagleda kompletna situacija", dodao je Stašević.

Dugogodišnji radnik i rukovodilac "Viline vlasi" fizijatar i magistar Dušana Bukvić kaže da se u ustanovi uvijek vodilo računa o prihodima, rashodima i broju zaposlenih radnika , što je osnovna za održivost firme.

"Za januar ove godine Rehabilitacioni centar ostvario prihode od 141.000 KM, plate su bile 148.400, tekući trošak struja 20.000,  ukupno oko 200.000, tako da je u ovom mjesecu minus bio oko 60.000 KM. Podsjećam da je pred dolazak novog menadžmenta u ustanovi stalno zaposelnih bilo 69 a sad ih je 96. Iz podataka je vidljivo koliko se povećao platni fond tako da u ovim uslovima sa ovolikim  brojem radnika i obimom posla koji mi ne možemo povećati idemo u nemogućnost održivosti firme", kaže Bukvićeva. 

Majstorović tvrdi  da je novi direktor  prilikom dolaska na dužnost na računu od starog rukovodstva zatekao ostavljenih 230.000 KM .

"To znači ostale su na računu dvije plate  za sve  zaposleh da se unaprijed mogu isplatiti", dodao je Majstorović.  

Novo rukovodstvo će se obratiti i opštini Višegrad, osnivaču „Viline vlasi“, da pomogne da se razriješi ovaj Gordijev čvor.

Kako god bude da bude izgleda da će deblji kraj, ni krivi ni dužni, izvući više  novozaposlenih radnika.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Mile Sokolac

06.03.2023 20:15

Bukvicka,vrhunski strucnjak,magistar,a prije svega covjek,u tri rijeci objasnila stanje.Druga dva ne poznajem,ali njoj vjerujem

ODGOVORITE
Name

Nikola

07.03.2023 06:51

Kad je tako pametna i sposobna i vodila računa o našim parama, što nije na vrijeme, dok je bila direktor, osposobila specijalistu vec kalkulisala.. Da sebe ostavi još koju godinu. Mladi se ne zapišljavaju ili ih treba otpustiti, a penzionere Dušanu i Bora u banju... Valjda kao nagradu za dobro odrađen opoziv

Name

Aaaaaaaa

06.03.2023 20:24

Sta se sad zalite. Uzeli ste svi pare i ugasili ste svetlo u visegradu. Prodane duse sad idite i ljubite skute mladenu i njegovoj sviti.

ODGOVORITE
Name

Tako je

07.03.2023 05:33

Izgkasali ste ds vam ,,bude bolje,, vidjecete sta vas sve ceka isto kao i Zvornicane ,sad kad izgube Aluminu i mnogi ostanu bez posla a svoje porodice ostave bez primanja al kao da nemaju nimalo mozga ni ociju pa necuju i nevide zbog cega se glasalo za te smjene u Zvorniku

Name

Risto

06.03.2023 20:25

E vala su ih i nagruvali, smanjivali ljudima plate zato što je primljeno 30.novih.

ODGOVORITE
Name

Хахахахихихихохохо

06.03.2023 20:37

Па нема проблема.Сад ће начелник ђуревић заједно са вишковићем по хитном поступку покренути Варду,договор је био у Бања Луци и биће посла.

ODGOVORITE
Name

Prle

06.03.2023 20:49

Gdje li će osvanuti žene SDS-ovih odbornika u Višegradu vjernih koalicionih privjesaka SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

Garca

06.03.2023 20:50

E neka vas je mladen postojio hahahhahah. Dali su pare ili strah u pitanju

ODGOVORITE
Name

Hoće li,

06.03.2023 20:55

Otpustiti i staru direktoricu koja je sa fakulteta sela u direktorska fotelju,bez odrađeno makar pripravničkog staža, hoće li otpustiti one novoprimljene starlete, učesnice rijalitija, Hoćeš li ti zameniče koji završi fakultet na daljinu. Kola će se slomiti na sirotinji neće na vama sigurno, ali možete li vi isfinansirati toliki broj radnika, i dobavljače čisto sumnjam.

ODGOVORITE
Name

Re hoce li

07.03.2023 08:29

Neka zamjenik kaže koji je fakultet završio Predsjednik skupštine u kojoj ustanovi, i ko mu je omogucio i pomogao da završi fakultet. Da li je njegov fakultet na daljinu.

Name

Вишеград

06.03.2023 20:58

Ово је све мућка вођа снсд.Један паметни србин из Ц.Г је давно је рекао:да су људи већ би се застиђели,да су вуци већ би се заситили,али они нит су људи,нит су вуци,они стално раде само за свој ЏЕП.

ODGOVORITE
Name

Nikola

07.03.2023 06:47

Jok, ostaviće Dušanu, penzionera, da doživotno bude kadar snsd i da "fino i stručno" objašnjava.

Name

Višegrad

07.03.2023 11:20

Višegradjanin sam, iznenadih se da predsednik skupštine ima završen fakultet, gde, kad i kako dodje do diplome,treba proveriti, znam šta i gde je radio prije rata, a i sad, sramota, a mladi školovani na državnim fakultetima na birou, moraju da odlaze iz svog Višegrada.

Name

Kojoj,

06.03.2023 21:18

Skupštinskoj većini ovaj pripada, član Demosa, nije u koaliciji sa SNSD - om, sada dolazi na skupštinska zasedanja i glasa za odluke koje predlaže SNSD, čovječe ti si stvoren za ovo vrijeme niko ne zna jesi li opozicija ili pozicija talasa kaka vetar duva i ti našao da nekog štiti, ma ti gledaš samo sebe i boli te i za narod i za stranke.

ODGOVORITE
Name

Tatar

07.03.2023 04:16

To je sada kod nas moderan način poslovanja.Sa dva radnika obrnuti 5000000km.

Name

Прле

06.03.2023 23:29

Што не питаш гдје су снсдеови одборници запослили свохе жене кад су дошли на власт.ђуревић запослио снаху у општину да му буде потпарол,да пише како хе њему воља,дарко андрић запослио жену у завод за женску омладину,перишић исто тако,дарко запослио и женине снахе у мтел и нову банку итдитдитд....а о коалиционим партберима гдје све запослише жене и фамилију да не причам.шеврт жену у дистрибуцију,таса пекар жену у обданиште нека шефица......ма до сутра можеш писати....

ODGOVORITE
Name

Prle,

07.03.2023 07:33

Ne govoriš istinu, Tasina žena u obdaništu radi mnogo duže nego što je on u skupštinskoj većini, Andrićeva snaha takođe, ima nepravilnosti, ali nemoraš baš izmišljati, na kraju žene su i školovanje za taj posao

Name

Ре прле

07.03.2023 09:41

Извини,у вас је све по закону.Ајде молим те,напиши нешто што ти сматраш да је начелник и неко из снсд урадио да не ваља.Мора бити нешто да није по закону.Немораш све оправдавати и прати.Је ли било уреду за жуте и црвене картоне.Јесу ли сва снсдеова запошљавања без конкурса уреду,као да је све њихово.Ма ајде бјежите више са оправдавањем ваших,а блаћењем других.

ODGOVORITE
Name

Za Re Prle

07.03.2023 15:22

Ovih 30 u banju za godinu dana sve po konkursu zaposleno, života ti.

Name

Ре Вишеград

07.03.2023 16:05

Провјери и подпредседника скупштине шта је он завзшио.У општину дошао да ради као домар,имао канцелатију као да је савјетник и неограничену слободу.Убрзо завршио економску школу,сад можда већ има и факултет.Он је кадар Билалов,вјерни коалициони партнер снсд.

ODGOVORITE
Name

Велика срамота

07.03.2023 16:14

За све вишеграђане,што су дозволили да из Вишеграда оду два врсна доктора,др Соња Митрашинобић и др стоматологије Марко Николић.За овакве докторе и прије све добре особе нема мјеста у Дому здравља.Не знам зашто,може бити да не одговара њихова стручност докторици печат Снежани.

ODGOVORITE
Name

Za veliku sramotu,

08.03.2023 18:11

Stvarno lažeš, nijedno od njih ne eli da radi u domu zdravlja, to je njihova odluka, niko ih nije oterao, mada je dr. Sonja navodno na bolovanju, jer ne želi da radi.