Varate građane, korišćenje pečata nije zakonito

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević je u svojoj izjavi obmanuo javnost tvrdnjom da je gradonačelnik Ljubiša Petrović pokušao da oduzme pečat Skupštini, u čemu su ga navodno spriječili on i sekretar Skupštine, te da je cilj gradonačelnika da spriječi rad Кomisije za opoziv, saopštio je Pravni tim gradonačelnika Bijeljine.

Republika Srpska 06.03.2023 | 15:01
Varate građane, korišćenje pečata nije zakonito

Navode da je netačna tvrdnja Đurđevića da je rukovodilac organa ili institucije nadležan da upravlja pečatom grada.

Odredbama Zakona o pečatima i organa i institucija propisano je da rukovodilac rješenjem odlučuje o čuvanju pečata i njegovoj upotrebi.

Pravni tim poziva predsjednika Skupštine da odgovori na sljedeća pitanja:

- Da li ste bilo kojim rješenjem bilo kog organa ovlašteni za čuvanje i upotrebu pečata?

- Da li ste za prethodne dvije godine koliko ste predsjednik Skupštine grada donijeli bilo kakvo rješenje kojim ste odlučili o čuvanju pečata i njegovoj upotrebi ili je ta rješenja u prethodne dvije godine, kao i prije toga, donosio Gradonačelnik?

- Da li ste u prethodne dvije godine Vi upotrebljavali skupštinski pečat ili lice koje je rješenjem Gradonačelnika bilo ovlašteno za to?

- Da li je u periodu od 17. do 28. februara pečat čuvalo i koristilo lice koje je rješenjem Gradonačelnika bilo ovlašteno za to u skladu sa zakonom ili Vi?

"Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je da su organi jedinice lokalne samouprave Gradonačelnik i Skupština grada, a predsjednik Skupštine zastupa i predstavlja Skupštinu, saziva sjednice Skupštine i njima predsjedava.

Vi niste rukovodilac Skupštine, već je samo zastupate i predstavljate, sazivate i predsjedavata sjednicama, pa je nejasno kako ste utvrdili da ste rukovodilac.

Vi, kao predsjednik Skupštine, možete potpisivati akte koje donosi Skupština, ali nemate nikakvu nadležnost da, kao predsjednik Skupštine, tj. kao pojedinac, donosite bilo kakva rješenja, uključujući i rješenja o upotrebi i čuvanju pečata, na osnovu Zakona o pečatu organa i institucija koju netačno interpretirate i tumačite kako Vam odgovara", saopštio je Pravni tim gradonačelnika Bijeljine.

Dalje navode da je korišćenje pečata na ovakav način jasan znak da se sprema krađa na biralištima.

"Predsjedniče Skupštine, dobili ste krivičnu prijavu zbog iznošenja pečata van Gradske uprave i zbog pečatiranja glasačkih listića koje ste poslali u inostranstvo bez ikakve kontrole, uključujući i predsjednicu Кomisije", kaže se u saopštenju i dodaje:

Zašto Кoalicija, kako su je nazvali, „Dogovor protiv Bijeljine“ ima glasačke listiće u svojim rukama prije referenduma?

(BN) Foto: Fejsbuk 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Mrgud

06.03.2023 14:37

E moga ti Djurdjevicu zavuko si se Dodi u dupence samo ti repic viri,,gnjido ljudska..

ODGOVORITE
Name

Borac

06.03.2023 16:21

Sto misko ne kaze kako mu sef ima 10% veci budzet od Vucica a moli ga za stalak infuzije. Sto ne kaze da on dve plate prima.

Name

Luka

06.03.2023 18:26

Gnjida od čovjeka.

Name

Imate

06.03.2023 14:56

Jake protukandidate svaka cast nezna se koji je veci lopov i pljackas al koga zastupate nije ni cudo ali ako neuspijete pokrasti izbore nema opoziva sta ce se onda desiti sa vama iz vecine dali ste o tome razmisljali

ODGOVORITE
Name

Auto-škola.

06.03.2023 15:24

Vec sam pisao - sta ocekivati od ovog lika? Gdje je radio? Koje djelo ima iza sebe da se pohvali. Auto-škola. Ovo - Auto-škola - mnogi u BN dobro znaju sta znaci. Neznalice, licemjeri, ljudi najnizih ljudskih kvaliteta su "isplivali" i sole pamet narodu. E takav tumaci zakone i zloupotrbaljava cak i pecat grada. Kriminal.

ODGOVORITE
Name

Miiiiiiiiiiii

06.03.2023 16:29

Narod vise vjerujemo Ljubisi, na iks primjera je pokazao da je dobronamjeran

Name

Smeće

06.03.2023 15:53

Naviklo da laže,pljačka i otima,a sad su na vratima pakla!!!Đurđević,tako mlad,a,tako pokvaren,nije svjestan šta ga čeka!Idi,uličaru,pa pričaj svoje bajke,budalama koje će te slušati,suviše si glup za inteligentne osobe??????????

ODGOVORITE
Name

Tatar

06.03.2023 16:07

Zato što su rezultati referenduma namešteni i unapred poznati.Postavlja se pitanje zašto uopšte izbori kad se pouzdano zna da su lazirani Ako ste toliko bezobzirni dođite i isterajte Ljubišu napravite tihu okupaciju a ne lazite narodu da su izbori regularni.

ODGOVORITE
Name

Logika

06.03.2023 17:05

Da, baš je čudno da skupštinski pečat bude kod predsednika skupštine.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

06.03.2023 17:44

Gospodo iz skupstinske vecine nije vam trebalo da pokrecete referendum jer samo vi gubite. A kad izgubite zna se sta vas ceka. Imamo primjer bate bobara mice micica. U semberiji se jos uvjek pita vrijedni seljak koji cijeni rijec na rijec daje i robu. A Ljubise drzi rijec

ODGOVORITE
Name

Milan

06.03.2023 21:06

Bravo za ovog mladog i sposobnog momka kao što je Đurđević i on treba da bude gradonačelnik!

ODGOVORITE
Name

Predlog

07.03.2023 00:08

Kad bude referendum nek stave 2 kutije za listice, na jednoj nek pise Ljubisa, a na drugoj koje drugi kandidat, i nema pljacke izbora, dobri provjeriti spiskove, dal su mrtvi izbrisani sa spiska, jer istanu licne karte kod rodbine,pa neko glasa

Name

Re

07.03.2023 06:16

Zar ne vidis da je glup kao i ti.