Neredi u Atini, oglasio se i grčki premijer (VIDEO)

Neverica, očaj i bes zavladali su u Grčkoj nakon što je desetine ljudi poginulo u najgoroj železničkoj nesreći u istoriji zemlje.

Svijet 01.03.2023 | 22:40
Neredi u Atini, oglasio se i grčki premijer (VIDEO)

Grčki premijer Kirijakos Micotakis oglasio se prvi put večeras nakon katastrofalne tragedije i nedvosmisleno rekao da je nesreća rezultat "tragične ljudske greške".

"Svi dokazi upućuju na činjenicu da se, nažalost, dogodila tragična ljudska greška. Ovo je tragedija bez presedana koja se mora temeljno istražiti", rekao je Micotakis u obraćanju na državnoj televiziji.

U međuvremenu su izbili neredi na ulicama Atine. Veliki broj demonstranata izašao je na ulice, ljuti na Vladu što je privatizovala Helenik voz, koji trenutno vozi putnički i teretni voz. Policija je pokušala da zaustavi demonstrante suzavcem.

Grčki ministar saobraćaja Kostas Karamanlis saopštio je ranije da podnosi ostavku posle sinoćne tragedije, javila je državna javna televizija ERT. U međuvremenu je u javnost procurila i poruka koju je šef stanice uputio mašinovođi.

"LAR 62, prođite kroz crveno svetlo na izlazu na ulaz u Nei Pori“, bilo je naređenje koje će se kasnije ispostaviti kobno. Tokom dana uhapšen je i načelnik železničke stanice u gradu Larisa koji je optužen za ubistvo iz nehata.

Policija kaže da je 59-godišnjak takođe optužen za nanošenje teških telesnih povreda iz nehata. Šef stanice zadužen za signalizaciju negira bilo kakvu grešku i rekao da je za nesreću kriva eventualna tehnička greška.

 

(B92/Jutarnji list) Foto: Profimedia

Komentari / 0

Ostavite komentar