Kina objavila dokument za političko rešavanje ukrajinske krize

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je u petak dokument u kojem se navodi stav o političkom rešavanju ukrajinske krize.

Svijet 25.02.2023 | 11:28
Kina objavila dokument za političko rešavanje ukrajinske krize

1. Poštovanje suvereniteta svihzemalja. Neophodno je striktno poštovati opštepriznato međunarodno pravo, uključujući načela iprincipe Povelje UN, kao i praktično garantovati suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svihzemalja. Jednake su sve zemlje, bez obzira da li suvelike ili male, jake ili slabe, bogate ili siromašne. Neophodno je da sve strane zajednički očuvaju osnovne norme koje uređuju međunarodne odnose i da brane međunarodnu jednakost i pravdu. Međunarodno pravo bi trebalo da bude na jednaki i jedinstveni način primenjeno, i ne bi trebalo da se primenjuje dvostruki kriterijum.

2. Odbacivanje hladnoratovskog mentaliteta. Bezbednost jedne zemlje se ne može postići na uštrb bezbednosti drugih država, regionalna sigurnost se ne može garantovati jačanjem i čak ekspanzijom vojnih blokova. Racionalni bezbednosni interesi i brige svih zemalja zaslužuju veliku pažnju i celishodno rešavanje. Ne postoji jednostavno rešenje za komplikovano pitanje. Neophodno je insistirati na zajedničkom, sveobuhvatnom, kooperativnom i održivom pogledu na bezbednost, fokusirati se na dugotrajni mir sveta, unaprediti izgradnju uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog okvira, kao i protiviti se ponašanju da se bezbednost svoje zemlje ostvari na temelju nesigurnosti drugih zemalja, sprečiti formiranje blokovskih konfrontacija. Potrebno je zajedničkim naporima očuvati mir i stabilnost evroazijskog kontinenta.

3. Prekid vatre. U sukobima i ratovima nemapobednika. Sve strane treba da pokažu razum iuzdržanost, da ne sipaju ulje na vatru, ne intenziviraju sukob, kako bi se sprečilopogoršavanje krize u Ukrajini i da se ona otima kontroli. Sve strane bi trebalo da podržavaju da se Rusija i Ukrajina nađu na pola puta, što ranije obnove direktni dijalog, postepeno unapređujuublažavanje situacije, kako bi na kraju postigle sveobuhvatno primirje.  

4. Obnova mirovnih pregovora. Dijalog ipregovori predstavljaju jedini izlaz iz ukrajinske krize. Svi napori koji koriste mirnom rešenju krize zaslužuju ohrabrivanje i podršku. Međunarodna zajednica treba da insistira na pravcu smirivanja situacije i omogućavanja pregovora, treba da pomogne sukobljenim stranama da što pre otvorevrata za političko rešenje krize, da stvore uslove i obezbede platformu za obnovu pregovora. Kina je spremna da radi toga nastavi da igra konstruktivnu ulogu. 

5. Rešavanje humanitarne krize. Sve mere koje koriste ublažavanju humanitarne krize zaslužuju ohrabrivanje i podršku. Humanitarna akcija mora da bude u skladu sa principima neutralnosti ipravičnosti, kako ne bi došlo do politizacije humanitarnog pitanja. Potrebno je praktično zaštititi sigurnost civila i uspostaviti humanitarni koridor za povlačenje civila iz zaraćenih područja. Treba povećati humanitarnu pomoć relevantnim područjima, poboljšati humanitarno stanje, obezbediti brz, bezbedan i neometan pristup humanitarne pomoći, sprečiti humanitarnu krizuvećeg obima. Treba podržavati

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Kao prvo

25.02.2023 10:58

1. Poštovanje suvereniteta svih zemalja. Znači, Ukrajina je suverena zemlja, Rusija to ne poštuje. Treba se vratiti u 2012, kad je Putin prekršio pravilo i opet postao vladar Rusije, sad bi još do 2036 da vlada. E to je problem. Vidite koliko je zla napravio. Zamisli još da vlada do 36-te.

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2023 12:09

Rusija samo naciste unistava.

Name

Re kao prvo

25.02.2023 12:47

Kinezi su napravili korektan predlog , a to je da se mora poštovati suverenitet i teritorija svih , pa i onih mali kao što je Srbija . Šta je sa Kosovom i ono je okupirano i oteto od Srbije .? Nema dupli aršina , medunarodno pravo mora da bude , jednako za sve . Ameri su na Kosovu pogazili medunarodno pravo , otvorili „ pandorinu kutiju "

Name

Re

25.02.2023 13:34

Gospodo kinezi a šta ćemo sa Tajvanom i Hong Kongom.

Name

+

25.02.2023 11:42

LIJEPI REČENO. ALI TREBA TO PRIMIJENITI. KADA SU NEKI SILA.

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2023 22:38

Ta sila sinko nije u stanju da zauzme selo koliko ja vidim

Name

Laktaš

25.02.2023 12:34

Je li to pravo suverenosti i ne djeljivosti zemlje pripada i Srbiji ili samo kad je Ukrajina u problemu ?

ODGOVORITE
Name

Re lakat

25.02.2023 14:19

Pitaj slobu, teorija ugroženosti u yu.

Name

jj

25.02.2023 14:51

Putin je usao u kolo pa sada nezna kako da izadje

ODGOVORITE
Name

realnost

26.02.2023 20:37

I u Germaniji se igra kolo, inflacija 8.7%..

Name

AR

25.02.2023 15:25

Super ponuda koja se nesmije odbiti Molim te lijepo prekid vatre ukidanje sankcija rudiji a niti jedne jedine rijeci da se okupator povuci sa tudje teritorije E svaka cast za onog ko je uspio da napravi ovako dobru ponudu

ODGOVORITE
Name

borac

25.02.2023 16:24

Putin trazi pomoc kine kako da se vrati kuci bez sramote.Nijedan napadac nije dobio rat.

ODGOVORITE