Srbac: Mještani sedam sela traže novu ambulantu

Kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio finansijsku pomoć Republici Srpskoj i da će se u Srpcu graditi Dom zdravlja, najviše su se obradovali stanovnici sedam sela ove opštine u Lijevče polju, koji godinama koriste zdravstvenu zaštitu u neuslovnim prostorijama dotrajale zgrade Ambulante porodične medicine u Glamočanima.

Republika Srpska 18.02.2023 | 10:24
Srbac: Mještani sedam sela traže novu ambulantu

Zbog inertnosti lokalne vlasti u rješavanju  lokacije za novi objekat, propao je projekat izgradnje novog objekta, pa je donacija vlade Azerbejdžana, umjesto Srpcu, otišla u drugu opštinu, iako je, prema riječima dr. Saše Jovičića, koji je u to vrijeme bio na čelu Doma zdravlja u Srpcu, bilo pripremljeno i idejno rješenje za ambulantu u Glamočanima.

„Planiran je objekat od 300 metara korisne površine sa kompletnom infrastrukturom, radnim prostorom za dva ljekara  i opremom koja je mogla zadovoljiti potrebe oko  4.000  stanovnika Glamočana, Razboja, Donjih i Gornjih Kladara, Dugog Polja, Bardače i Bajinaca“, izjavio je dr. Jovičić.  Do realizacije projekta nije došlo jer se nisu mogli riješiti imovinski odnosi za  potrebnu lokaciju.

S obzirom na to da Srbac ima Dom zdravlja, sa prostorom za sve službe,  s pravom se očekuje da će se pomoć bratske Srbije preusmjeriti za izgradnju nove Ambulante porodične medicine u Glamočanima.

Da je  riječ o kapitalnoj investiciji  za potrebe naroda, u više navrata je upozoravao i odbornik  Želimir Urić, koji traži da se ovo pitanje napokon riješi.

Pozitivni vjetrovi su se mogli osjetiti na posljednjoj sjednici opštinskog parlamenta, kada je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević saoštio da se intenzivno traga za adekvatnom lokacijom za  izgradnju nove ambulante porodične medicine  u Glamočanima.

Sve će se znati do narednog zasjedanja skupštine opštine. Neki građani sa pomenutog područja su, ipak, skeptični, jer su svjedoci da sadašnja vlast zaobilazi neka sela, poput Dunjih Kladara, Dugog Polja, Badrače i Bajinaca u rješavanju infrastrukturnih problema u ovim selima, posebno puteva  i društvenih domova.

(BN/S. K. – Foto: S. K.) Foto:BN

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Re

18.02.2023 09:56

Nema zemlje u Lijevču polju da se napravi ambulanta. A kako je građeno u Razboju najbolje je staviti na školsko igralište pa da sve bude na magistralnom putu, a parking da bude u Kladarima na fudbalskom igralištu.

ODGOVORITE
Name

re Re

19.02.2023 07:50

Treba u centru Razboja sve porušiti, ionako je sve staro i trulo, pa graditi nove zgrade i ambulantu od puta 200 metara, prostora ima sa desne strane, sada taj prostor zjapi prazan a nema mu se kako ni prići. Bilo bi prostora i za veliki parking, ovako nema gdje parkirati.

Name

T39842288

18.02.2023 11:14

Prvo kadar, a ne vetrinari i osobe sa kursom od 3 mjeseca koji inekcije ne znaju udariti, tu će biti standardna priča "uložit" će se milioni, pola od tog će pokupiti srbačke jajare iz snsd

ODGOVORITE
Name

Tatar

18.02.2023 12:21

Ma daj kakva ambulanta sad trenutno idu zabavni parkovi kladionice i tome slicno

Name

Manda

18.02.2023 16:52

Da u pravu ste kurs od 3 mjeseca kao gospoda Dragosavljevic pa glumi po domu zdravlja kao da je direktor u najmanju ruku,a tako joj je i kcerka od cistacice dosla do med.sestre,naravno koja je nedavno bila uhvaćena sa opojnom drogom ali se naravno zataškalo,jedino niti stalez po domu zdravlja ispada,ali nema ko da ih zastiti posto su svi preko politike tu

Name

Banja Lukaaaaaaa

18.02.2023 12:39

Pa eto..Srbac vjecno glasa za dodika..on milone ko salje u tursku a ocima ih ne moze gledat..ko da bude" fini"...a u srbcu nema za ambulantu..eto to je snsd..i ne treba im ambulanta i ..nist im ne treba..trazili ste eto vam ga silni baja iz bakinaca..

ODGOVORITE
Name

Sramota za lijevce

18.02.2023 16:02

Koliko sela i kakve su ambulante? Doktor jednom sedmično i stari svijet umire..lijevce je pusto odavno..napuštene kuće stari umrli zemlja propada ...Fuj

ODGOVORITE
Name

Manda

18.02.2023 16:48

Vec pojedini po domu zdravlja trljaju ruke od donacija koje dolaze,a nezna se ko kolo vodi u domu zdravlja,dal' glavna med. sestra,ili sef nabavke,jedino direktor se nista nepita,a radnici se nesmiju javiti od gore pomenutih,teska diskriminacija radnika pogotovo koji su nize od njih,teski mobing ali niko nesmije prijaviti zato sto su oni zasticeni od lokalnih moćnika,pogotovo sef nabavke.

ODGOVORITE
Name

abc

19.02.2023 07:46

Opština je zapustila sela u Lijevču polju odavno. Iz Lijevča niko nigdje godinama ne može doći do nekakve "funkcije", nema šanse da neko bude barem načelnik odjeljenja, sve su to pozicije za "župske" kadrove. Svake četvrte godine asfaltiraju po kilometar puta, pomažu na kašičicu. Treba provesti referendum, i odvojiti se od Srpca, Srbac je ionako propao, formirati novu opštinu, Razboj.

ODGOVORITE
Name

SEN

19.02.2023 11:41

Opština Srbac dugi niz godina u Velikom Razboju vidi konkurenciju u odnosu na naselje Srbac. Strah ih je bilo sta graditi u Razboju jer je to mjesto zivlje i atraktivnije od Srpca pa i ovo sto se prica za ambulantu je iznudio odbornik Uric koji od kad je usao u skupstinu ponavlja ovaj problem. Da nije to uradio donacija bi zavrsila u centrali u Srpcu. Razboj je odavno zasluzio setaliste, parking prostor, Dom kulture i svasta nesto a toga nema…

ODGOVORITE
Name

Одговор СЕН-у

19.02.2023 14:17

Е мој колега има на крају да не нађу земљу у оноликом Разбоју па ће рећи има земља код Јордана Куваље па ће њему намјестити да он буде надзорни орган као и за онај дом у Малом Разбоју. Ако се то деси у памет де народе и говњиве мотке и по Јордану и по таквима који то покушају.

Name

T39842288

19.02.2023 19:46

Vidi se da si ljevčan, u glavi ljelja, dal ti sebe slušaš šta ti porediš, šta ima u centru razboja, škola do 8 razreda 6 kafana, pekara 3x3???

Name

Srbac

20.02.2023 17:45

Znate li vi da bivša ili sadašnja direktorica Socijalnog u Srbcu, Slađa Dragić ne radi u toj istoj firmi više od godinu dana, kao uzela neplaćeno, a za to vrijeme radi u Srbiju u Beogradu. I sve bi to bilo dobro da nije uzela sebi platu za januar mjesec u Socijalnom Srbac od preko 2 hiljade maraka, a uz to je naplatila i topli obrok i put, pa je to došlo do 2300, a ni dana nije radila, već je radila u Srbiji i tamo je primila platu. Ovo sve zna i načelnik i svi u Srpcu i niko ni riječ da kaže niti da reaguje. Javna krađa novca.

Name

+

19.02.2023 15:54

VAŠI ZEMLJACI SU NAJBROJNIJI , ODSELILI SE U BL. TRAŽITE OD NJIH DONACIJE.

ODGOVORITE
Name

Ma sta pricas

20.02.2023 09:33

Ma sta pricas. Pa naravno da samo to ima u Razboju upravo zbog vas. U Razboj nije ulagano od 45. jer je trebalo oslabiti sve a ojacati Srbac. Govorim o Razboju kao o lokaciji koja je vazna i potrebna da bi Razboj uravnotezio povoljan polozaj sa potrebama igradjevinama kojemu trebaju. To se osjeti i u zivosti ovog mjesta i ne treba nam fakultet dovoljna je osmogodisnja. A sto pocjenjujes ljude to je tvoja sramota.