Nove sankcije obuhvataju četiri banke u Rusiji

Novi paket sankcija EU protiv Rusije mogao bi da obuhvati još četiri banke, te 130 pojedinaca i firmi, pozivajući se na zvaničnike i diplomate.

Svijet 13.02.2023 | 08:49
Nove sankcije obuhvataju četiri banke u Rusiji

Prema navodima portala, nove finansijske sankcije trebale bi da budu usmjerene na četiri ruske banke, uključujući i najveću u privatnom vlasništvu “Alfa banku”, piše evropski portal “Politiko” .

Na listi sankcionisanih firmi i osoba nalaze se, između ostalih, rusko vojno rukovodstvo, osobe na funkcijama u prisjedinjenim regionima, novinari koji rade za ruske državne medije, poput “Raša tudej”, te kompanije i pojedinici u drugim zemljama sa vezama sa specijalnom operacijom, a navedene su Mali i Iran.

“Politiko” navodi da bi novi paket sankcija mogao da uključi izvoz gume i bitumena u EU te uvoz određenih roba u Rusiju, uključujući kamione i teža, građevinska vozila.

– Brisel namjerava da sankcijama obuhvati i brodsku kompaniju sa sjedištem u Dubaiju za koju se sumnja da pomaže Rusiji da obiđe regulative u oblasti izvoza nafte. EU bi, takođe mogla da zabrani Rusima da ulaze u odbore direktora kompanije u Uniji povezanim sa kritičnom infrastrukturom, uključujući struju i gas – piše “Politiko”.

Ambasadori EU će o novom paketu sankcija Rusiji razgovarati u srijedu 15. februara.

(Srna  Foto:Anadolija/Arhiv)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

yyy

13.02.2023 07:59

sami sebi stezete svileni gajtan oko vrata

ODGOVORITE
Name

Re

13.02.2023 14:34

Zar ovi nisu pomrli od zime i gladi?

Name

OO7

13.02.2023 13:27

Sada slede sankcije za ptice,divljč,ribe....

ODGOVORITE
Name

Macke su odavno

13.02.2023 15:04

Pod sankcijama.... Ja komedije dragi ljudi.

Name

Realni

13.02.2023 16:47

Pa bogami mogla je rusija bez svega ovoga samo da je htela. Nego me podseća na onu priču. Videla žaba kako potkivaju konja pa podigla nogu. Ili ona druga. Videla vrana kako slete orao, zgrabi kandžama jagnje i odlete snjim, pa htela i ona. Raširi i vrana kandže i munjevitom brzinom se spusti na jagnje, medjutim da ga podigne proba nemože, opet proba pa ništa, treći put, ništa, proba vrana da pusti jagnje, ne može, zamrsile se kandže u vunu. Ostade vrana na jagnjetu zamršenim kandžama. Gazda to sve gleda, pa ode i dohvati rukom ubi vranu koja je umislila da je orao. Precenila rusija svoju i vojnu i ekonomsku moć. Da budemo realni. Ne može se sam protiv većine. Nego svaka se škola plaća.

ODGOVORITE
Name

Nisi ti realan

13.02.2023 19:03

Nego se nerealno tjesis zbog neostvarenih zelja.....