Vlada javno protiv, u praksi prihvata odluke OHR-a

Poslanici SDS i PDP Vukota Govedarica i Milanko Mihajilica danas su pozvali na odgovornost predlagače novog Zakona o standarizaciji u Srpskoj jer su time, kako ističu, priznali pravo visokom predstavniku da nameće zakone i odluke u Srpskoj, iako su prethodno takve odluke javno odbacivali.

Republika Srpska 07.02.2023 | 14:24
Vlada javno protiv, u praksi prihvata odluke OHR-a

Šef poslaničkog kluba SDS Vukota Govedarica je rekao da je problem to što zakonski akti prolaze kroz vladu a da niko, ni premijer ni ministri nisu uočili šta je u obrazloženju zakona u kome se navodi da visoki predstavnik u BiH ima rpravo da donosi odluke.

On je naveo da se u predloženom zakonskom rješenju o standardizaciji, o čemu se vodila rasprava u NSRS, navedeno da visoki predstavnik u BiH ima pravo da nameće odluke..

Gvedarica je ponovio da zbog toga treba da se potegne pitanje odgovornosti zbog nametanja zakona od strane visokog predstavnika koje je sad i zvanično, jer se nalazi u zakonskim aktima, koje predlaže Vlada RS.

"Mora da postoji odgovornost i mora po službenoj dužnosti da se stavi mandat na raspolaganje ministra Vojina Mitrovića i premijera Viškovića", kazao je Govedarica i ukazao na licmjerstvo Vlade ,koji se javno busaju da ne priznaju akte visokih predstavnika, a unose ih u zakone.

"SDS misli da mora da se potegne pitanje odgovornosti zbog ovog slučaja, jer je to sada zvanično",kaže Govedarica.

Diskusija Govedarice u NSRS:

Identičan stav je iznio i Milanko Mihajlica (PDO), koji je kazao da je skandalozno da je jedna Vlada priznala visokom predstavniku da nameće zakone u Republici Srpskoj.

"Vlada Radovana Viškovića kroz zakon o standardizaciji dala dozvolu visokom predstavniku da nameće zakone", naveo je Mihajlica.

"Ovo što se danas desilo nije zabilježeno i pokazuje pravo lice vlade i SNSD i zbog toga što visoki predstvnik može da nameće zakone Višković treba da podnese ostavku preko ovog se ne može prijeći sad je zvanično potvrđeno da predstavnik donosi zakone,smatra Mihajlica.

(BN Foto: BN) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

govedarica i mihaljica

07.02.2023 14:08

Drugovi moji tako ti je to kada se kuneš u Dejtonski sporazum...lijepo piše i visoki predstavnik ...e sada ko je potpisao Dejton i zašto to nam je drugi par opanaka. Milošević , Alija i Tuđman svi pod zemljom a ostavili nam da se glođemo..

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

07.02.2023 14:19

Sve vodi u sunovrat.

ODGOVORITE
Name

Boze

07.02.2023 15:38

Boze me sacuvaj I sacuvaj ovaj Narod od crvene sekte. To sto rade dabogda radili I u svojoj porodici. Fuj

ODGOVORITE
Name

Pele

07.02.2023 16:40

A zasto ce nam toliki ptesjednici podpresjednici, ministri, poslanici, kad drugi kroji zakone, znaci oni su tu da potvrdno klimaju glabom

Name

Ju!

07.02.2023 15:58

Sekta ko sekta,jedno pričaju,drugo misle,treće rade! PRAVA SEKTA NEMA ŠTA!

ODGOVORITE
Name

Срби

07.02.2023 16:03

Признали сте изборе, ушли у Скупштину, сад се покријте ушима и чекајте 2026. Све је могло другачије да сте имали храбрости да ствари изгурате до краја.

ODGOVORITE
Name

Pedo Ešdaun

07.02.2023 16:08

Tražili bi oni pomoć od OHR u slučaju da odu u opoziciju. Odmah bi trčali kod Šmita i tužakali SDS kao što su već radili u prošlosti. Tako su i došli na vlast...

ODGOVORITE
Name

M. G.

07.02.2023 17:05

BRAVO VUKOTA. Bog si.

ODGOVORITE
Name

Bitange

08.02.2023 07:18

Predstavnici vlasti lazu sami sebe i svoje pristalice predstavom za javnost ali samo za one njihove jednoumne koji im slijepo vjeruhu

ODGOVORITE