Rusija je ostvarila veći dobitak prošle nedjelje (VIDEO)

Sukob ruske i ukrajinske vojske se intenzivirao u Zaporožju, koje je mjesecima stagniralo. Rusija je ostvarila svoj prvi veći teritorijalni dobitak prošle nedjelje kada je zauzela grad Soledar, koji se bavi rudarenjem soli. Zašto je još Soledar toliko važan, kakva je igra grupe „Vagner“ u rusko-ukrajinskom ratu i kakvo je novo oružje na ukrajinskom ratištu?

Republika Srpska 01.02.2023 | 22:31
Rusija je ostvarila veći dobitak prošle nedjelje (VIDEO)

Osvajanjem Soledara i mogućim padom Bahmuta, Rusima se otvaraju dva pravca.

Stručnjak za bezbjednost Nikola Antić u emisiji Globalno BN TV objašnjava i zašto se Ukrajinci tako grčevito bore za ta dva grada:

"Pad Soledara i Bahmuta otvara operativni pravac na jug i prema Krematorsku i Slavjansku. Ukrajinska snaga će sada imati problem da organizuje odbranu“, kaže Antić.

Iza osvajanja Soledara i značaja grupe „Vagner“ u toj akciji ima dublji značaj od samog zauzimanja grada od 10 hiljada stanovnika. Naime, analitičari tvrde da osvajanje grada ispod kojeg su rudnici soli sa oružjem i municijom povećalo bi moć šefa „Vagnera“ u Kremlju.

„Pregožin u stvari ima namjeru, kada se ova agresija okonča, da uplovi u političke vode, da dobije status u politici, da stekne svoju reputaciju, želi da bude u toj političkoj eliti“, kaže Biljana Šahrimanjin Obradović iz Centra za strateške analize.

Politikolog Mišel Zubenica dodaje:

„Mislim da će sam Pregožin postati sve veći problem za Putina, jer je to borba za moć unutar Kremlja.“

Nakon slanja tenkova „leopard“, Ukrajina očekuje isporuku aviona F-16. Hoće li novo oružje promijeniti tok rata u Ukrajini?

„Očekuje se veća ruska ofanziva. Mislim da Ukrajina ima male šanse da se odupre tome čak iako stignu tenkovi koje su planirali da im dostave“, navodi Antić.

Biljana Šahrimanjin Obradović kaže da Ukrajina nema svoje tenkove i da se brani koristeći ruske tenkove.  

Na pitanje da li se sukob u Ukrajini približava kraju, stručna javnost odgovara:

„Ovo se, nažalost, neće uskoro završiti, biće i gore. U pitanju su velike promjene. Od 24. februara prošle godine svijet više nije isti“, jasan je Zubenica.

Teško se može očekivati poraz Rusije na vojnom planu, ocijenili su poznavaoci prilika u Ukrajini, ali i dodali da, kada se pogleda dugoročno, teško da ista ta Rusija može da bude strateški dobitnik.

(BN Foto: BN

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Aktuelnosti

01.02.2023 21:51

Turska izlazi iz NATO.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

01.02.2023 23:14

Jurišna konjica....Bilo ih 50 000 , preživjelo 10 000 do sada.

Name

Koroslav

01.02.2023 23:54

Šta sotonska vlast učini od onakve fantastične zemlje napravi katastrofu.Strašno.

Name

Sotona

02.02.2023 00:40

Godinu dana ratuju svim i svacim ko fol supersila a uzimaju soledar selo ko velikq obarska. Strasba sila su ovi rusi

ODGOVORITE
Name

Bebana

02.02.2023 05:57

Cemu zurba? Nisu demokratske promjene zec pa da pobjegne. Idemo lagano, laganice, bitno je da je referendum rekao svoje..

Name

Re bebana

02.02.2023 10:16

Vi o referendumu kako vam kad odgovara, da ipak malo zvuči demokratije, a u Rusiji samoj nema referenduma, vlada se doživotno, jaram narod nosi.

Name

U Rusiji je bio

02.02.2023 11:44

Regerendum po pitanju mandata, na Zapadu nije ni potreban hegen smjenjuje i postavlja izmontirane idiote ako nisu dovoljno ludi a nije nikada vazno ni bilo sta gradjani misle u getu....

Name

Re u Rusiji

02.02.2023 14:08

Lupetaš što se tiče referenduma u Rusiji. U Rusiji je to kao trka sa jednim konjem. Svi ozbiljni kandidati pobijeni i pohapšeni.

Name

Upali u

02.02.2023 05:38

Ukrajinu i još se hvale kako su im nanijeli gubitke, onaj Konasenkov je zadužen za to. Nalaze kao legitimno gađati civilne ciljeve, ali i vojne, tipično za agresore. Ukrajina kad pogodi, i treba da pogodi, da im nanese gubitke, jer se brane. I to je legitimno, zato slobodni zapad, demokratski, i podržava Ukrajinu. Jer ovo je rat protiv demokratije, zlo protiv dobra.

ODGOVORITE
Name

Orakle

02.02.2023 06:05

Ovo sta radi Zapad u pogledu slanja oruzja je potpuni krah njih samih. Bilo je suludo i pomisliti da ce Rusija da izgubi ovaj rat. Ruska vojska ce, sa ili bez nekakvih "leoparda" ili "abramsa", da pomete ukrajisnke snage tako da se vise nikad nece opraviti..

ODGOVORITE
Name

Re orakel

02.02.2023 08:08

Puste želje. Ovde obje strane trpe ogromne gubitke, ali Rusi, agresor, ipak veće.

Name

Nema vise

02.02.2023 11:39

Ni sargarepa! Ponestalo..... Nema pljacke....

Name

Ssss

02.02.2023 07:40

Pa ljudi dajte urazumite se Ukrajina je odje samo žrtveno janje Zna se ko protiv koga ratuje

ODGOVORITE