Pritvor bračnom paru, veća suma novca pronađena

Opštinski sud Gradačac prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za bračni par Samira Omića (48) i Aidu Omić (42) iz Mionice kod Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici u sticaju počinili tri krivična djela zelenaštvo.

Bosna i Hercegovina 30.01.2023 | 14:02
Pritvor bračnom paru, veća suma novca pronađena

Postoji osnovana sumnja da su Samir i Aida Omić u periodu od aprila 2019. do januara 2023.godine po prethodnom dogovoru i svjesni da se bave davanjem zajmova uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi, pozajmljivali novac za tri žene iz Mionice, bez dogovorenog vraćanja glavnice i ugovarajući visoku kamatu od pozajmljenog iznosa od 10 odsto na mjesečnom nivou.

Oni su u tom periodu konstantno ženama posuđivali određene iznose novca uz visoku kamatu, prijeteći im i stvarajući pritisak na njih kada bi kasnile sa otplatom kamata.

Nakon određenog vremena su sa ženama kod notara zaključivali ugovore o zajmovima na velike novčane iznose, znajući da to nisu iznosi koje su te žene pozajmile.

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo provodi sa istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Po nalogu Tužilaštva i naredbi nadležnog suda policijski službenici SIPA su obavili pretres porodične kuće, pomoćnih objekata i automobila koje koriste osumnjičeni, te je pronađen i oduzet novac u različitim valutama u iznosu od oko 200.000 KM, prenosi N1.

Takođe, prilikom pretresa je privremeno oduzet i automobil „BMW 520D“, te poslovna dokumentacija i notarski ugovori, kao i druga tehnološka oprema koja će biti dokazni materijal i predmet vještačenja, , saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Superhick

30.01.2023 15:14

Kao da su banke drugačije. Visoke kamate, prijetnje.... isto

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

30.01.2023 15:19

Nisu pozajmljivali novac za tri zene,nego su pozajmljivali novac trima zenama.Totalno druga konotacija u tekstu...

ODGOVORITE
Name

Treba

31.01.2023 09:24

Im oduzeti sve,i odrediti dugogodišnju zatvorsku kaznu,a treba sankcionisati i banke,koje su lihvarske organizacije što vrše katastrofalne prevare,i pljačke klijenata!Ko je sankcionisao bankarsku mafiju???Niko!Nikada!!!

ODGOVORITE