Banjaluka: Održana Svetosavska akademija

U koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci održana je tradicionalna Svetosavska akademija – Glas Svetog Save. Učesnici i domaćini naglašavaju neprocjenjivu ulogu Svetog Save u istoriji srpskog naroda. 

Republika Srpska 27.01.2023 | 21:39
Banjaluka: Održana Svetosavska akademija

U čast Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvetitelju u Banskom dvoru upriličena je Svetosavska akademija. Bogat kultuno umjetnički program predvodilo je Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo, koje ove godine slavi 130 godina postojanja.

„U večerašnjoj Akademiji, na početku uz blagoslov episkopa banjalučkog gospodina Jefrema i uz Svetosavsku besjedu koju će govoriti jerej Nebojša Malešević, učestvovaće dosta učesnika, među kojima su Hor sveštenika Eparhije banjalučke, mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo Banjaluka, Dječiji hor ovog društva, potom Ženski hor Carica Jelena Banjaluka, Muški hor Konstantin, kao i Mješoviti hor Akademije umjetnosti u Banjaluci“, kaže Nemanja Savić, dirigent Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo. 

Iz Gradske uprave naglašavaju da je bogat program obilježavanja Savindana upriličen na cijeloj teritoriji Grada Banjaluka. 

„Grad Banjaluka već duži niz godina vodi računa o različitim kulturnim manifestacijama, a Akademija povodom praznika Svetog Save je samo jedna u nizu.

Ove godine je zaista bio bogat program u Banjaluci, jer smo imali obilježavanje i u školama i od strane Grada, ali i tradicionalnu Svetosavsku akademiju u organizaciji Srpskoj pjevačkog hora Jedinstvo, pod pokroviteljstvom Eparhije banjalučke i Grada Banjaluke.

Izuzetno značajan praznik, pogotovo u današnjim vremenima kada se svi moramo zapitati o nekim pravim vrijednostima i razmisliti šta to ostavljamo budućim generacijama“, smatra Mirna Savić – Banjac, savjetnica gradonačelnika Banjaluke za kulturu i socijalnu politiku.

Svetosavskoj akademiji kao domaćin prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji smatra da iz života Svetog Save svi trebamo izvući pouke. 

"Važnost Svetog Save je tolika da treba da dođe ne samo do svakog djeteta, ne samo do svakog čovjeka koji dođe na ovakvu akademiju ili prisustvuje nekoj priredbi, nego do svakog građanina. Sveti Sava je neko ko nam je dao ime, ko nam je dao prezime, ko nam je dao put, ko nam je dao pravac, koji je naš svetonazor. Možda nam se čini da je sve što je on uradio tako daleko, u smislu savršenstva koje je postigao, a sa druge strane je tako blizu, jer to je naš put kojim idemo. Ali svako od nas može da uzme po jednu poruku iz njegovog života i to uvrsti u svoj vlastiti život“, kaže Stanivuković.

Sveti Sava je bio neko ko je živio duhovni život, ali je vrlo dobro znao svetovne potrebe srpskog naroda i zato je njegov značaj neprocjenjiv, zaključio je Stanivukovć. 

(BN  Foto:BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Cv

27.01.2023 21:26

Amin!

ODGOVORITE
Name

4d

28.01.2023 10:04

Jel vlado crta djelio nagrade?

Name

Gt

27.01.2023 21:58

Videcemo na onom svijetu koliko su uistinu stovali boga a koliko vlast

ODGOVORITE
Name

Goran

28.01.2023 08:34

Da li je ko provjerio koliko je bio skroman vozni park ispred Banskih dvora?

ODGOVORITE