Banjalučanin može tražiti novo suđenje zbog ubistva

Srđan Popović (29) iz Banjaluke, nakon izručenja Crnoj Gori, smješten je u karantin u zatvoru u Spužu i može birati novo suđenje ili presudu od 15 godina i 10 mjeseci zatvora, koja mu je izrečena u odsustvu zbog ubistva u Budvi 2015, potvrdio je njegov advokat iz Banjaluke Dragan Stupar.

Republika Srpska 27.01.2023 | 15:20
Banjalučanin može tražiti novo suđenje zbog ubistva

Advokat je ujedno potvrdio da presuda koja je izrečena Popoviću u Višem sudu u Podgorici u junu 2021. godine nije formalno pravno potvrđena.

– Srđan Popović trenutno je smješten u zatvoru u Spužu i nalazi se u karantinu koji će trajati 10 dana. Nakon karantina, Popović ide pred sudiju i tada može odbiti presudu i tražiti novo suđenje ili prihvatili ranije izrečenu kaznu od 15 godina i 10 mjeseci zatvora – objasnio je Stupar.

Popović je prije dva dana izručen Crnoj Gori iz Austrije, gdje je odslužio osmogodišnju kaznu zbog trgovine drogom.

Banjalučanin je u Crnoj Gori osuđen u odsustvu, jer je, prema navodima iz presude, 27. oktobra 2015. godine sa zidina Starog grada Budva snajperskom puškom ubio Gorana Đuričkovića, nakon čega je pobjegao.

Sumnjivi dokazi

Popović se nalazio u zatvoru u Gracu, gdje je služio kaznu zatvora zbog krijumčarenja narkotika na teritoriji Austrije, naveli su nakon izručenja iz Uprave policije Crne Gore.

Viši sud u Podgorici okončao je u junu 2021. sudski postupak koji se, u odsustvu optuženog, vodio protiv Srđana Popovića zbog ubistva Gorana Đuričkovića u Budvi 2015. godine, a presuda je objavljena četiri dana kasnije.

Goran Đuričković se vodi kao četvrta žrtva rata između crnogorskih klanova, koji je započeo 2014. godine, kada je u Španiji nestala velika količina kokaina. Preživio je dva pokušaja likvidacije. U Valensiji je ranjen, a u drugom navratu crnogorska policija je osujetila napad i uhapsila dvije osobe.

Zanimljivo je da na suđenju Popoviću oštećena porodica nije tražila krivično gonjenje optuženog, niti odštetu.

Popovićevi advokati pokušavali su sudu u Podgorici u više navrata ukazati na neprofesionalnu istragu, te sumnjive dokaze koji su tokom sudskog postupka izvedeni protiv Popovića, koji se nije ni mogao braniti kako to nalaže zakon.

Iako je odbrana tražila rekonstrukciju događaja, kako bi bilo nedvosmisleno utvrđeno na koji način je ubijen Đuričković, sud je i ovaj prijedlog odbrane odbacio, pravdajući odluku odugovlačenjem postupka.

DNK tragovi

Krunski dokaz tužilaštva u konkretnom slučaju bili su DNK tragovi, ali sudska praksa jasno kaže da se samo na ovim dokazima ne može zasnivati osuđujuća presuda, jer način na koji je DNK dospio na neki dokaz uglavnom nije jasan, a što je takođe bio slučaj i u predmetu protiv Popovića.

Međutim, nijedan drugi dokaz koji je izveden tokom suđenja, među kojima je bilo saslušanje glavnog svjedoka tužilaštva, nije ukazao, kako su tvrdili advokati, na to da je Banjalučanin izvršilac ubistva Đuričkovića.

Đuričković je likvidiran hicima iz automatske puške 27. oktobra 2015. ispred svog kafića “Old Fishermans Pub”, na šetalištu u Budvi.

Dvije godine kasnije, Uprava policije Crne Gore je kao izvršioca označila Popovića, koji je u avgustu 2017. uhapšen u Austriji, ali zbog trgovine drogom. Zbog toga je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora.

Za vrijeme izdržavanja kazne u Austriji, Popović je u aprilu 2019. optužen za ubistvo Đuričkovića i sudilo mu se u odsustvu.

Puška pronađena u moru

Ključni dokaz državnog tužilaštva Crne Gore protiv Banjalučanina bili su, dakle, DNK tragovi, otkriveni na tri čaure kalibra 7,62 milimetra i puškarnici zidina Starog grada. Odatle je, prema optužnici, sa udaljenosti od 70 metara pucano na Đuričkovića iz automatske puške “hekler & koh”.

Ubica je, navodi se, pobjegao vodenim skuterom, koji je dva dana nakon ubistva pronađen zapaljen između plaža Trsteno i Ploče, u mjestu Platamuni. U septembru 2016. ronioci su pronašli pušku u moru, između rta Platamuni i plaže Mogren dva, a balističkim vještačenjem oružje se poklopilo s ispaljenim čaurama.

(Srpskainfo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Du

27.01.2023 15:59

Ja sam rođen navodno u banja luci, živim ovde zadnjih 30 g i ne osećem se da pripadam ovde, nazvati nekoga banjslučaninom ne znači da je tako i može bit uvreda, recimo pripadaš zlu tog grada ljudi, kad me pitaju gde sam rođen rekao bih jugoslavija, a kad nema nje rodno mesto mi planina,

ODGOVORITE