Vukovi upali u tor domaćina u selu Raškovac

Prošla subota ostat će dugo u pamćenju Siniše Trkulje iz prijedorskog naselja Raškovac. Naime, tog predvečerja, 21. januara, na njegovo imanje u tor s ovcama upala su dva velika vuka, što je ujedno bio i njegov prvi bliži susret s ovim krvoločnim predatorima.

Republika Srpska 27.01.2023 | 08:23
Vukovi upali u tor domaćina u selu Raškovac

“Nije mi bilo svejedno, kad sam shvatio da su vukovi”, kaže Siniša za Agroklub, navodeći kako je u početku mislio da se radi o lokalnim psima, pa je krenuo da ih goni.

U tor, u kojem je bilo smješteno 11 ovaca, krenula je prvo njegova supruga, s namjerom da nahrani životinje. Kada je primijetila neuobičajenu buku, pozvala je muža. No, vukovi su do tada već rastrgali dvije ovce i tek ojanjeno janje, priča ovaj domaćin, dodavši kako su tri ovce manje povrijeđene te da je ovo malo stado još uvijek pod stresom, vidno uplašeno.

“Od napada vukova ovan mi nije dobro, dolazio je veterinar dao mu injekciju i još jednoj ovci kojoj su poderali kožu s leđa“, dodaje Siniša, navodeći da drugim ovcama nije ništa davao jer se uskoro trebaju janjiti.

Kako smo jučer objavili, u naseljima uz sami centar Prijedora uočen je čopor vukova, a predsjednik ove mjesne zajednice, Muris Čirkić, pretpostavlja se da se radi o zalutalom čoporu iz obližnje šume, koji traži hranu.

Domaćinstvo Trkulja je udaljeno 2,5 kilometara od centra grada. Kažu nam kako na divljač u svojoj blizini nisu navikli te da ovdje nema čak ni pasa lutalica. Zato je, dodaje, u prvi mah Siniša goloruk potrčao za vukovima, misleći da su psi.

“Žena je pobjegla prema kući misleći da su dva velika vučjaka, onda sam ja trčao za njima jedno 50 metara da vidim čiji su to kerovi, gdje će otići, tek kada sam vidio na njivi da su dva velika vuka, onda sam se vratio, prepao sam se i ja”, priča nam.

Na objektu gdje su ovce smještene nema štete, ali su vidljivi njihovi tragovi od šapa i grebanja po drvenom toru. Ovce u ovom domaćinstvu drže samo za vlastite potrebe, a napad su prijavili lovačkom društvu.

(InfoPrijedor Foto:Siniša Trkulja)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

TRTO

27.01.2023 08:48

Sve će biti namireno . Predsednik lovačkog udruženja je Ministar,čini mi se m12inistar poljoprivrede.

ODGOVORITE
Name

Tatar

27.01.2023 13:24

Bolje vukovi nego SNSD

Name

Koroslav

27.01.2023 15:16

Vidi se pravo na ovoj ovci,od farbe prema glavi ,može se zamjetiti br 3.