Penzionerima na račun jednokratna podrška grada

Usaglašeno je da jednokratna novčana podrška Grada bude direktno uplaćena na račune penzionera.

Republika Srpska 23.01.2023 | 17:28
Penzionerima na račun jednokratna podrška grada

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanuvuković nakon današnjeg sastanka sa udruženjima penzionera na gradskom i republičkom nivou, rukovodstvom Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske i potpredsjednikom Skupštine grada Banje Luke.

-Prva poruka sa ovog sastanka jeste da smo se svi usaglasili, i penzioneri, i Grad i potpredsjednik Skupštine Grada, da ta podrška ide direktno penzionerima. Postoji izazov što je to i dalje u budžetu kao stavka za Elektroprivredu i kako to sada realocirati, a da bude u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Dakle, danas smo došli do određenih zaključaka, ali naši pravnici će to sve precizno definisati tokom dana i tim povodom sutra ćemo održati novi sastanak – kazao je gradonačelnik.

Kako je istakao, želja i namjera gradske administracije jeste da podrška ide direktno penzionerima i u maksimalnom iznosu.

-Želimo da sve definišemo i potpuno precizno informišemo penzionere o načinu i datumu isplate. Naša želja je da to bude tokom ovog mjeseca – poručio je on.

Dodao je da ostaje da se sa nadležnim institucijama Fondom PIO i Poštama Srpske sklope određeni sporazumi o načinu i vremenu isporuke sredstava penzionerima.

Podsjetio je da u budžetu podrška penzionerima stoji kao stavka podrške Elektroprivredi, koja je imala svoju genezu skoro cijelu godinu dana.

-Dakle, nama ta podrška stoji kao grant Elektroprivredi gdje se od Grada traži da sredstva uplati Elektroprivredi, a onda to preduzeće kroz vrijeme odbija sa računa brojila koji svaki penzioner doznači Gradu. Takvom nečemu se protivimo skoro godinu dana i u tome imamo jednoglasnu podršku penzionera. Kao gradonačelnik sam na rebalans uložio amandman da sa Elektroprivrede ide na stavku koja se zove doznaka pojedincima, dakle svakom penzioneru, ukupno za njih 41.493 – kazao je gradonačelnik.

Iz Udruženja penzionera grada Banje Luke kazali su da će na zadovoljstvo penzionera sredstva biti isplaćena direktno na račune te populacije.

-Gradonačelnik će sa svojim saradnicima sagledati mogućnosti koje su potrebne za takav način isplate i sutra ćemo imati novi sastanak – kazali su predstavnici penzionera.

Potpredsjednik Skupštine Grada, Saša Čudić kazao je da izražava određenu dozu optimizma da se ide ka konačnom rješenju ovog pitanja.

-Ono što je danas naznačeno jeste da se sredstva doznače na račune penzionera, što je od početka bio njihov zahtjev. Ono pri čemu ostajemo jeste stav da se isplati po stotinu KM. Danas sam od strane predlagača odnosno gradonačelnika informisan da postoje određene formalno pravne i tehničke prepreke, ali ukoliko je za realizaciju takve odluke potrebno, spremni smo da održimo i vanrednu sjednicu Skupštine – kazao je Čudić.

(BN   Foto:A.Čavić)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Neki tamo

23.01.2023 16:31

Za tebe više ne glasam, džaba ti sve!

ODGOVORITE
Name

Milenka

23.01.2023 23:09

I ne morate. Drasko treba poštene glasače, a neko, koga kritikuje za njegovo poštenje... Toliko.

Name

Re

24.01.2023 10:25

Dal ce vlado crta te pare djeliti?

Name

Borac

23.01.2023 16:42

Znaci da si dogovorio sa drugom vladom crtom.

ODGOVORITE
Name

Jadni penzosi

23.01.2023 16:48

Dok se vi svi dogovorite pa dok vam Dodik to odobri pa dok date nešto Posti pa dok vas onda tuzi Elektrodistribucija pa dok čekate onda Sud i tih 100 KM će ispasti 50 KM najviše. Previše komplikacija nizašta.

ODGOVORITE
Name

jad i cemer

23.01.2023 17:36

Dok se ovaj nakani da im da tu milostinju, penzioneri umiru. Nije loše po gradonačelnika humanitarca. Manje će novca iskeširati. naravno, ne svog nego Grada Draškograda.

ODGOVORITE
Name

Tatar

23.01.2023 18:27

Zaista si ko kameleon.Neverovatno kome smo verovali

Name

zaboga

23.01.2023 19:15

šta čekate već jednom podijelite a ja svoje pare želim potrošiti u preko potrebne namirnice a ne da mi neko određuje gde da trošim

Name

tatare

24.01.2023 15:35

nije on taj sareni nego ti ,ti se mijenjas iz sata u sat.

Name

Berlin

23.01.2023 18:17

Stvarno sramno.Podrška elektoprovredi.Da im penzioneri plate unaprijed,a oni da skidaju po dospjelim računima,dok tajkuni pljsčkaju tu istu elekttoprivredu i ne plaćaju račune.Zar o ovome treba uopšte diskutovati i gubiti vrijeme na koje kakve vanredne sjednice. Sve se pokralo pa da pokradu i onako već pokradene penzionere.Ima li ovdje iko normalan i iole obrazovan.Ovo je nepojmljivo.Čuj u budžetu stavka podrška elektroprivredi a ljudi se hrane po kontejnerima.

ODGOVORITE
Name

Ringe raja

23.01.2023 18:48

Kako svi pišu da je kriv gradonačelnik. To znači da niste razumjeli SNSD- ovu prljavu igru. Pa oni su namjerno donijeli odluku da novac ide elektroprivredi a da penzioneri nosaju papire da dokažu da su vlasnici ili suvlasnici brojila. Nema kraja bezbrazluku većine u skupštini grada.

ODGOVORITE
Name

Sale

23.01.2023 19:55

Kod nas je stotka Maraka pojam. Bog je velik, ali 100 Maraka je još veće! Ima li išta veće od 100 Maraka? Ej, 100 Maraka! Ma milion je kod nas ništa prema neprikosnovenoj stotki. 100 Maraka je ipak ozbiljna para, para nad parama! Fuj!

ODGOVORITE
Name

Draško,

23.01.2023 21:45

Jel 100 ili 60km,nigdje ne piše, prije će biti ovo drugo, ako je tako srami se i ti i tvoji vrli stručnjaci koji ne znaju ništa dalje od nosa. Stručnjaka ja tu ne vidim nego zahvali skupštinskoj većini koja ih izaziva i na taj način tjera da bilo šta rade, a da ne sede i samo platu primaju.

ODGOVORITE
Name

Lujo

24.01.2023 09:45

Pre 20tak dana je borcima obećano po 100 km nema, nisam zaboravio ni pre tri god bilo je prikupljanje podstaja od min boračke zaštite radi pomoći pa ništa, samo gugl podaci prikupljeni pspiri i ništa

ODGOVORITE