Grujičić u BL: Razgovor sa Alenom Šeranićem

- Ministari zdravlja Republike Srpske i Srbije Alen Šeranić i Danica Grujičić ocijenili su danas u Banjaluci da je najvažnije organizovati primarnu zdravstvenu zaštitu, njenu direktnu vezu sa sekundarnim i tercijarnim nivoom da bi u najbržem roku bilo kojem pacijentu u Srpskoj ili Srbiji bila pružena medicinska pomoć.

Republika Srpska 08.01.2023 | 16:21
Grujičić u BL: Razgovor sa Alenom Šeranićem

"Razgovarali smo o načinim na koji možemo sinhronizujemo naše aktivnosti za dalji razvoj zdravstva i u Srbiji i u Republici Srpskoj", rekla je Grujičićeva novinarima u Banjaluci.

Grujičićeva kaže da je na sastanku bilo riječi i o razmjeni kadra, dodavši da ta saradnja treba da se nastavi.

"Ako naši stručnjaci dolaze ovdje trebalo bi za dvije godine osposobe kadar iz Republike Srpske kako bi osiguranici imali najbolju njegu", rekla je ona.

Grujičićeva naglašava i da je veoma značajno stvoriti prostor za mlade ljude da se zaposle na ovim prostorima. Grijičićeva kaže da je planirano u promarnoj zdravstvenoj zaštiti i da ljudi koji rade u seoskim sredinama i unutrašnjosti imaju veću platu od onih u gradovima.

Кada je riječ o modernizaciji i digilatizaciji idravstveno sistema Srbije, Grujičićeva je navela da je olakšan posao ljekarima i drugim zdravstvenim radnicima, te naglasila da je veoma bitna zaštita podataka.

Grujičićeva kaže da je familijarno vezana za Republiku Srpsku, te da je zbog toga njen zadatak još izraženiji.

Šeranić je naveo da je i Republika Srpska opredijeljena da unaprijedi primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno dio rada doktora porodične medicine kako bi imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Govoreći o specijalizaciji i supecijalizaciji stručnjaka iz Srpske koji dio programa edukacije obavljaju u Srbiji, Šeranić ističe da će ta praksa biti nastavljena.

Šeranić kaže da je na sastanku razgovarano i o mogućnosti dodatnog zdravstvenog osiguranja, saradnji fondova osiguranja kako bi unaprijedili segment usluga koja se pružaju građanima i u Srpskoj i u Srbiji.

On je rekao da će biti nastavljena i saradnja u oblasti onkologije, zajednički poslovi, te rad sa mladima što je opredjeljenje i Republike Srpske.

(BN/Srna Foto: Srna) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

4d

08.01.2023 15:35

Dal se seranic pohvalio sa korona nabavkama i tehnickim kisikom?

ODGOVORITE
Name

Re

08.01.2023 17:36

Dal je seranic objasnio sto imamo najvecu stopu smrtnosti?

Name

Dr. Sodoma

09.01.2023 06:34

Konacno da shvati i koleginica Grujičić da treba koristiti tehnicki kiseonik za medicinske svrhe!

Name

Ilija cvorovic

08.01.2023 15:40

Samo nam niste rekli sta su dogovorili o koroni,koliko cemo jos vakcina primiti...

ODGOVORITE
Name

#

08.01.2023 16:01

Imaju li kakvi lijekovi za kleptomaniju prvo daj ministru pa pričajte

ODGOVORITE
Name

mile

08.01.2023 16:06

toliko je uspesno zdravstvo u RS u da su bolnice u Srbiji pune Bosanskih tablica

ODGOVORITE
Name

Zoki

08.01.2023 18:50

A zasto mi nikad Ne obucavamo ove iz Srbije? Uvijek oni nas.. hm

ODGOVORITE
Name

Srbijanac

08.01.2023 19:05

Seranic je jadan u svakom elementu...pogresna osoba na pogresnom mestu.

ODGOVORITE
Name

#

08.01.2023 20:42

Danice ne trži stručnu razmjenu da vam ne bi ugradili Prointer sistem skuplji je od najnovijih aparata koji se koriste za snimanje i dijagnostiku to ako uđe u Srbiju ima da popadate

ODGOVORITE
Name

Cirkuz

08.01.2023 22:07

Jeli i ovaj dodinovac crnolistas. Sto se Dodo okitio crnolistasima a on u sredi. Tuzno i sramotno za srpski narod u Tepublici srpskoj koga ovaj prestavlja i eto vodi u bijedu odnosno zavodi.

ODGOVORITE
Name

Sveznalica

09.01.2023 09:27

Cisto zadovoljstvo vidjeti, razgovarati, poznavati ovo dvoje ljudi. Svaka čast kolege ! Vi ste primjer kako saradjivati, razmjenjivati iskustva, napredovati, poštovati se. Podrška !

ODGOVORITE