Katar odbacuje optužbe Evropske unije za korupciju

Katar je kritikovao Evropski parlament zbog zabrane za predstavnika te zaljevske države pristupu ovoj instituciji, upozoravajući da bi ovaj "diskriminatorski" potez mogao naštetiti široj saradnji EU-a i Katara gdje blok zavisi od Dohe, uključujući energiju.

Svijet 19.12.2022 | 09:59
Katar odbacuje optužbe Evropske unije za korupciju

Parlament je prošle sedmice zabranio predstavnicima Katara ulazak u prostorije i suspendovao zakone koji se odnose na zemlju koji uključuju liberalizaciju viznog režima i planirane posjete.

Ovi potezi uslijedili su nakon optužbi za korupciju koja uključuje pokušaje uticaja na zvaničnike u Parlamentu.

“Odluka o nametanju takvog diskriminirajućeg ograničenja... negativno će uticati na regionalnu i globalnu bezbjednost saradnju, kao i na tekuće rasprave o globalnom energetskom siromaštvu i sigurnosti”, rekao je katarski diplomat u izjavi u nedjelju koju su prenijeli mediji.

U saopštenju se dodaje da odluka "pokazuje da su poslanici u Evropskom parlamentu značajno dovedeni u zabludu".

"Žalosno je što su neki djelovali na temelju unaprijed stvorenih predrasuda prema Kataru i donijeli svoje prosudbe na temelju netačnih informacija u curenju umjesto da su čekali da istraga završi", stoji u saopštenju.

Katar "odlučno" odbacuje optužbe "koje povezuju našu vladu s nedoličnim ponašanjem", poručeno je.

(Agencije  Foto:DW)

 

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sasa

19.12.2022 11:09

Ma gdje bi oni to uradili,inace Katar je jako poznat po pisenju,pogotovo njihovi seici

ODGOVORITE
Name

Neđo.20.12.2022

20.12.2022 08:22

Nisu budale da priznaju,Amerika štaje opljačkala država za vreme bombardovanja pa neprizna,još ceo svet vidi šta rade pa ništa.

ODGOVORITE