Politika u školama se ukorijenila, a nadležni ćute

Stranačko zapošljavanje u javnim ustanovama, namješteni konkursi, politika u svim sferama društva. Navikli smo na te pojave u Republici Srpskoj. Ipak, najveći problem je politika u školama.

Republika Srpska 16.12.2022 | 20:19
Politika u školama se ukorijenila, a nadležni ćute

Politici nije mjesto u školskim klupama, duže vrijeme upozoravaju iz nevladinog sektora. Predlažu i inicijative, ali bez uspjeha. Prošlo je više od godinu, otkako je Transparensi od Vlade Srpske zatražio sljedeće:

1. Da školski odbor ima ključnu ulogu u imenovanju direktora!

2. Da se Vlada Republike Srpske isključi iz postupka imenovanja direktora školskih ustanova!

3. Da se direktor bira na najviše 2 uzastopna mandata kao vid garancije političke neutralnosti!

Zahtjevi su stigli na adresu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Odbora za obrazovanje Narodne Skupštine i  Pedagoškog zavoda.

Damjan Ožegović iz Transparensi internešnala za BN kaže:

"Ministarstvo jeste odgovorilo šturim odgovorom da su oni zadovoljni dosadašnjim zakonskim rješenjem koje pruža neutralnost prilikom izbora imenovanja rukovodilaca i direktora osnovnih škola."

„Nakon razmatranja dostavljenog prijedloga - da mandat direktora traje pet godina i da bude ograničen na dva mandata, radna grupa je zauzela stav da dosadašnju praksu ne treba mijenjati, jer nije bilo poteškoća u njenoj primjeni.“, naveli su u odgovoru za BN iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Sa druge strane na neophodnu depolotizacija školskih ustanova i promjenu načina imenovanja direktora upućuje i sljedeći primjer:

"Podsjetiću samo na jedan primjer iz Kozarske Dubice gdje 2 godine nije bio imenovan direktor jedne područne škole zato što je Ministarstvo odbijalo da predloži kandidata iako su svi ispunjavali uslove. Ovo je političko pitanje koje je malu Osnovnu školu ostavilo bez direktora.", podsjeća Ožegović. 

Zagorka Grahovac, poslanik Liste Za pravdu i red u NS Republike Srpske takođe smatra da su promjene u prosvjeti neophodne.

"Pošto dolazim iz sektora prosvjete smatram da bi najbolje bilo vratiti integritet školi i da nastavnička Vijeća predlažu kandidate za direktore kao što je to bio slučaj u nekim prethodnim periodima."

Osim direktora, stranačka knjižica presudna je i za izbor nastavnika i profesora, kažu upućeni. Zato oni bez članske karte, imaju prazne radne knjižice.

U praznu radničku knjižicu deset godina gleda 66.259 ljudi u Republici Srpskoj, od čega je 4.990 kvalifikovanih radnika. Popunjena radna knjižica decenijski je san i za 438 nezaposlenih sa fakultetskom diplomom.

Posljedica je to netransparentnih konkursa u kojima je najproblematičnija stavka intervju.

Najizraženije zloupotrebe intervjua izražene su upravo u oblasti prosvjete.

"Sada taj intervju na kome može da se dobije 3 poena može da poništi ovamo rezultate koje neko ima na osnovu radnog staža, vremena provedenog na birou ili na osnovu svog uspjeha na fakultetu. To dozvoljava mnoge manipulacije i najčešće najbolji kandidati ne budu odabrani.", kaže narodni poslanik Zagorka Grahovac.

Jedan mudri profesor je rekao - ako želite uništiti jedan narod, ne trebaju vam nukrealne bombe, krenite od obrazovanja.

Zato struka ocjenjuje da je izbor nastavnog kadra, direktora i profesora presudan za razvoj svakog društva i ne smije biti pod političkim uticajem. Izgleda da to nadležni ne uviđaju, dok se sistem polako urušava.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Portir

16.12.2022 20:14

Nekada su direktori u školama bili birani iz kolektivna, radnici sa autoritetom, poštovani i od kolektiva i od učenika. Danas su to omladinci, partijski poslušnici, sumnjive diplome i što je nevjerovatno i bez radnog iskustva od 5 godina u nastavi. Takvih je od Trebinja do Novog Grada najmanje 60%. Toliko su Ministarstvu pogodni da su na mjestu direktora i po 20 godina. Ako se vlast i promijeni oni (poltroni) ostaju. Zakonom je bilo propisano da su moguća dva mandata, što je odmah ukinuto, a ni Sindikat nije reagovao, a kako bi kada su i mandati u Sindikatu doživotni. Tuga je gdje je školstvo, ko su direktori i kako se prima u radni odnos.

ODGOVORITE
Name

051

16.12.2022 22:15

Sta reci kada znamo da je gospodja "nemoj da se obadas", "voj:, td. bila direktorica Centra za predskolsko obrazovanje, a ministarka prosvjete bivsa konobarica?

Name

Borac

16.12.2022 22:28

Za svako zaposlenje u skolama,mora se doneti od 50 do 100 glasova.

Name

re portir

17.12.2022 16:46

Igore, ti li si ? Zinulo ti dupe na direktorsku fotelju, pa ne posustaješ u svojim pisanijama .

Name

$

16.12.2022 20:24

Gdje da ne bude politike u školama i predsjednik izdao knjige svojih govora šta vi mislite kakvi smo mi šta se obadate

ODGOVORITE
Name

Pen

16.12.2022 21:33

Svi direktori osnovnih škola postavljeni su od strane ministàrstva tj vlade, neki se ne mijenjaju po nekoliko mandata i onda konkurišu u druge škole gdje ih imenuju. Tako su vječiti direktori, to radi ova vlast .

ODGOVORITE
Name

Tatar

17.12.2022 06:37

Zato naša pokoljenja postaju kriminalci drogeraši Aljošu makroi dileri i te.

Name

Pedagog

16.12.2022 21:55

Kroz 14 godina prosla sam veliki broj konkursa u osnovnim i srednjim školama, imam položen stručni ispit za drzavnu upravu, svaki put sam se marljivo spremala za pismena testiranja, skoro uvijek pri samom vrhu rang liste. Veoma često na intervjuu znala sam da dobijem minimum bodova, namještalo se sa ispitnim pitanjima, uglavnom onaj kome je mjesto namjenjeno morao je posto- poto da bude prvi na listi.Svaki taj konkurs dozivjela sam kao izrazito ne fer, kao veliko razočarenje i udarac na godine studiranja i odricanja. Majka sam dvoje djece koja i dalje ne radi u prosvjeti jer za mene koja sam diplomirala sa desetkom nema posla u Banjaluci. Ne pripadam niti jednoj stranci a o sadasnjoj ministrici prosvete imam jako loše mišljenje. Na žalost ovakvo koruptivno stanje potrajaće još dugo godina. Za to vrijeme naši intelektualci mahom odlaze. Za poštene akademske gradjane ove države posteno i fer zaposlenje je nedosanjani san . Svjedoci smo ko sve radi na vodećim pozicijama, sa kupljenim diplomama predaju na fakultetu, sjede u skupštini kao poslanici, ministri, direktori. Svi imamo takve ljude u svojoj neposrednoj blizini i ne preduzimamo nista...mi samo znamo dobro da ćutimo.

ODGOVORITE
Name

Moras se prilagoditi

17.12.2022 12:29

Ono sto treba da znas je da nit "opoziciju" nit "vlast" ne interesuje to sto govoris, a oni su "politika"

Name

Sram vas bilo!!!

16.12.2022 22:29

Seljoberi i kriminalci iz politike su upropastili i obrazovanje. Kao i sve ostalo čega su se dohvatili. Primitivni, pohlepni, provincijalni ološ, preko politikehoće da budu nešto, a upropaštavaju društvo i zemlju i tjeraju normalne i poštene ljude da bježe odavde.

ODGOVORITE
Name

Lara

17.12.2022 00:02

Toliko loših djaka ima medju uciteljicama (svi upisali za ucitelj fax) , da je to strasno. Privatni fakulteti, zna se kakvi su. Svi djaci dobijaju 5 na lijepe oci. Najmanje ima onih pravih prosvjetnih radnika kakvih je nekada bilo.

ODGOVORITE
Name

Knoks

17.12.2022 01:08

Maro, odlazi!

ODGOVORITE
Name

#

17.12.2022 07:05

Mi smo vrlo pismen i obrazovan narod pismeno su nam uvalili Dodika, imamo puno privatnih fakulteta i mašemo svijetu našim diplomama , škole nam služe da bi djeca imala gdje da se tuku i da snimaju i kače snimke po društvenim mrežama ko ima kad da se bakće školstvom umjesto đačkih samo mašu stranačke knjižice to nam je u ovoj zemlji vrhunac ko je u kojoj stranci gdje koga treba kupiti da bi se i dalje vladalo u kojoj si ti stranci ti iz nevladine organizacije jesi li pozicija il opozicija ili si neutralan

ODGOVORITE