Kazne 4,2 miliona zbog nezakonitog dizanja cijena

Inspekcijske službe u Bosni i Hercegovini u ovoj godini izrekle su kazne u iznosu višem od četiri miliona KM, zbog nepoštovanja uredbi Vlada FBiH i Republike Srpske o formiranju cijena i marži nafte i naftnih derivata, te osnovnih životnih namirnica.

Bosna i Hercegovina 05.12.2022 | 07:52
Kazne 4,2 miliona zbog nezakonitog dizanja cijena

Ispostavilo se da su na benzinskim pumpama i u trgovinama tokom cijele godine nezakonito dizane cijene. Uredbe donesene da bi se građanima olakšalo usljed enormne inflacije, bile su mrtvo slovo na papiru.

Entitetski, kantonalni, gradski i opštinski tržišni inspektori izvršili su u ovoj godini stotine kontrola. U fokusu su im bili gorivo i osnovne životne namirnice.

Rezultati kontrola su poražavajući. Na svakoj drugoj kontrolisanoj benzinskoj pumpi utvrđena je neka nepravilnost. Ništa bolje nije bilo ni u trgovačkim centrima i marketima, čiji se vlasnici takođe nisu pretjerano obazirali na uredbe o ograničenju cijena, a koji su poput pumpadžija novčanike građana ostavili tanje za stotine hiljada KM.

Inspekcijski organi u Bosni i Hercegovini izrekli su u ovoj godini kazne u iznosu od 4 miliona i 250 hiljada KM zbog nepoštivanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži za naftu i naftne derivate, kao i osnovne životne namirnice – brašno, ulje i šećer. Od ovog iznosa tri miliona KM kazni izrečeno je u Republici Srpskoj, a milion i 250 hiljada KM u Federaciji BiH.

U Udruženju za zaštitu potrošača „Don“ iz Prijedora smatraju da se kažnjavanjem postigao suprotan efekat od očekivanog. Nije došlo do smanjenja cijena, a kazne koje su platili vlasnici pumpi i trgovci namirene su dodatnim poskupljenjima, odnosno i njih su na kraju ustvari platili građani.

"Kaznene mjere su takve da trgovci čini mi se svjesno krše sve ovo i da nije strašno ni kad ih kazni inspekcija da se to vrlo lako plati, jer sve te kazne su u suštini platili potrošači", poručuje Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača "Don" Prijedor.

Da se kažnjavanjem u maloj otvorenoj ekonomiji poput naše, potpuno zavisnoj od uvoza, malo šta može postići smatra i Marko Đogo sa Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

"Ovakva informacija o kažnjavanju privrednih subjekata lijepo zvuči, ali definitivno u ovom ekonomskom sistemu to ne znači puno i neće promijeniti ništa", mišljenja je Đogo.

Robne rezerve kojima bi se moglo intervenisati u kriznim situacijama ne postoje. Na uredbe vlada o ograničenju cijena niko se gotovo i ne obazire. Napisane kazne su više pogodile građane nego one kojima su izrečene. Kako i kada izaći iz ovog začaranog kruga ne zna niko. A dok se ne pronađe izlaz građani će svakog dana biti sve siromašniji, a trgovci sve bogatiji.

(BHT)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Mali

05.12.2022 07:11

A zaradili posteno 104 mil...km

ODGOVORITE
Name

Borac

05.12.2022 14:40

Koliko je tek inspekcija zaradila?

Name

Mali

05.12.2022 07:12

SAMO OSTRO....

ODGOVORITE
Name

Iz struke

05.12.2022 07:34

Ma ko kaze da ce uopste i platiti kazne ?Ide zalba nakon kazne i voda valja u nedogled .

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

05.12.2022 07:42

A sto drzava ne otvori markete,pumpe...pa onda ne diktira njima cijenu,i spusti cijene na nivo koji oni smatraju.Pa ce onda i svi ostali spustiti cijene na taj nivo.A ovako,nisi mi dao ni dinara za moje poslovanje,i ne mozes da mi diktiras gornju cijenu koju cu ja drzati za ono sto prodajem.Moje poslovanje,moj rizik!

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

05.12.2022 07:46

A sad pored ove cifre zamislite koliko su inspektori progledali kroz prste a sebi stavili pare u džep i koliko su vlasnici zaradili enormnim a neopravdanim podizanjem cijena.Jednostavno sistem ne funkcioniše kako bi trebalo i kazne su malekako za vlasnike tako i za inspektore koji se ponekad slučajno uhvate u mucki a to se dešava samo kad uzmu pare bez znanja onih koji su ih postavili tu.

ODGOVORITE
Name

Re

05.12.2022 08:56

A mi od toga nikakve koristi nemamo. Pljačka nas ko god stigne.

Name

1958

05.12.2022 08:19

Sredstva od naplaćenih kazni,ako su naplaćene,usmjeriti za formiranje robnih rezervi.

ODGOVORITE
Name

BOBA

05.12.2022 08:37

ONI SU OD KORONE DO DANAS ZARADILI TOLIKO DA IM KAZNE NISTA NE ZNACE CAK I ZATVOR MOGU KUPITI.SVE JE OVO ZADOVOLJAVANJE FORME I PRESTAVA ZA NAROD.STANOVI NICU KAO PECURKE. KOLA SE KUPUJU PROVODI NA SVE STRANE SVE POSTAJE ZESTOKO. SVERC RASTE. KORIST IMAJU ONI , VLAST I TAKO U KRUG. SVE JE OBRNUTO STO JE DONJE SAD JE GORNJE.TO JE LUDILO MOZGA.

ODGOVORITE
Name

BOBA

05.12.2022 08:57

U NE UREDJENOJ DRZAVI KRADJA SE ODVIJA LANCANO. INSPEKTORI TRLJAJU RUKE NA SCENI JE JOS VECE BOGATSTVO.ZA NJIH POSAO NE STAJE NI KAD ODU U PENZIJU.A TEK U OVOM LUDILU.INSPEKTORATI, AGENCIJE UDRUZENJA, SUDOVI SVE SE TO UCAURILO. BOLEST VLADA U SVIM PORAMA.TRANZICIJA JE DONJELA MOZGOVE ZA SVOJE DJEPOVE.OD NAJVECE BJEDE DO NAJVECIH FUNKCIJA I NAJVECEG BOGATSTVA.SVE NAM JE TO NASA BORBA DALA.ZABORAVITE PAMET ONA JE ODAVNO UMRLA.

ODGOVORITE
Name

Rvi

05.12.2022 09:22

Ako ima iko nadleznost vezano za uslove rada i ako ima m..a da dode u trzni centar Slavuljica petrol u Teslicu da vidi u kakvim uslovima rade radnici to je jad i cemer. Kasirke na kasama u ovom trznom rade ko na motorima vjetar ubija sa svih strana u samom prostoru je hladnoca ko da si u hladnjaci. Ovo je dno dna sta se radi.licno poznato da je radnica zbog bolesti zavrsila na bolovanju,gazda human stopiro isplatu plate. Nadlezni hvatajte se posla dok jos ima ovo malo radnika sto rade kod ovih gulikoza ko sto je Slavuljica i dr.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

05.12.2022 10:22

Ako pratite izjave inspektora, uvijek ista priča. Pravdanje im je da su izdali prekršajne naloge, naplaćene kazne.... Sve je to bez veze, šta imaju građani od toga. Inspektori uzimaju pare u vidu plata od poreskih obaveznika, a od tajkuna ogroman novac kao mito. Inspekciju treba ukinuti. Kada je inspektor pokrenuo krivični postupak????? Svaka riječ je suvišna.

ODGOVORITE
Name

pitanje

05.12.2022 11:12

Da li postoji zakonska mogućnost da se, osim novčane kazne, izrekne i mjera zatvaranja poslovnog objekta u kome novčana kazna nije urodila plodom ?????

ODGOVORITE
Name

S

05.12.2022 12:23

Pa trebalo bi ih zatvoriti odmah na 15 dana a ne čekati da se vidi je li prva mjera urodila plodom. I objaviti imena pa neka narod odluči gdje će kupovati.

Name

Stvarnost

05.12.2022 12:54

Inspekcija ima sve mogućnosti, ali neče, jer je to prrostor za korupciju u nedogled. Kada se utvrdi nepravilnost, ali i to je pitanje gdje će utvrditi, onda počinje lakrdija. To vam odgovorno tvrdim, jer sam bio očevidac šta rade. Jednom riječi, NIŠTA. Obični korumpirani šljamovi koji rade za tajkune, sebe i zato nam je ovako kompletno društvo. Nikakvu odgovornost nemaju, a o bahatosti i bezobrazluku da ne govorim.

ODGOVORITE