Verifikacijom mandata spriječen Kurtijev plan

 - Direktor Кancelarije Vlade Srbije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da odluka predstavnika Srpske liste da danas u kosovskom parlamentu izvrše tehničku verifikaciju svojih mandata nikako ne znači vraćanje Srpske liste u prištinske institucije, i da je time spriječen pakleni plan premijera samoproglašenog Кosova Aljbina Кurtija.

Srbija 17.11.2022 | 14:16
Verifikacijom mandata spriječen Kurtijev plan

"Razlog verifikacije ovih mandata od poslanika Srpske liste jeste isključivo taj što smo došli do najnovijih saznaja da Кurti sprema pakleni plan osvete srpskom narodu na Кosovu i Metohiji", rekao je Petković.

On kaže da je Кurtijev plan bio da mjesta koja su zagarantovana za predstavnike Srpske liste popuni onim Srbima koji podržavaju Prištinu i Кurtija, a ne Beograd i srpski narod na Кosovu, i da je riječ o predstavnicima srpskih političkih partija koje su na nivou statističke greške.

"Reč je o listama Rašića, Petkovića i Rade Trajković. Reč je o političkim partijama koje su apsolutno minorne, koje gotovo ne postoje na Кosovu i Metohiji, za koje je na poslednjim izborima glasalo između 0,17 i 0,05 odsto srpskog naroda", istakao je Petković.

On je rekao da i nakon ove verifikacije sve ostaje onako kako su Srbi zaključcima od 5. novembra jasno i glasno rekli, a to je da nema povratka u prištinske institucije dok se ne povuče protivpravna odluka Prištine o preregistraciji i ne formira Zajednica srpskih opština.

Prema njegovim riječima, poslanici Srpske liste koji su verifikovali mandate i odmah napustili skupštinu samoproglašenog Кosova neće se u nju vraćati, prenijeli su beogradski mediji.

"To je isključivo urađeno kako bi se zadržala ta mesta da Кurti ne bi krenuo sa paklenim planom promene takozvanog ustava Кosova kojim su zagarantovana određena prava srpskom narodu na Кosovu i Metohiji", kaže Petković.

On kaže da bi Кurti, prije svega, krenuo odmah u promjenu takozvanog člana 144 koji omogućava upravo srpskoj zajednici, odnosno Srpskoj listi koja je do sada bila u Skupštini, da spriječi donošenje antisrpskih zakona.

Srpska lista ranije je potvrdila da je njenih devet poslanika danas tehnički verifikovalo mandate i tako ih zadržalo u "sigurnim rukama".

Poslanici koji su danas verifikovali mandate su, kako se ističe u saopštenju, odmah napustili sjednicu. 

(Srna Foto: Kosovoonline) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sacko

17.11.2022 13:27

Verifikovali mandate i napustili radno mijesto. Bojim se da to nije BiH da primas platu a neradis nista. Sta veli Vukan, ,,Na posooo ,, il nema ni mijesta a ni plate.

ODGOVORITE
Name

Vukan

17.11.2022 18:28

A sam Vukan napustio Skupštinu..i nije mu prvi put

Name

Iskreno

17.11.2022 14:03

Koje su to igre i zaj...cije

ODGOVORITE
Name

Dzimi

17.11.2022 18:05

Šta je skote. Šta ti glumiš... dereš plaću, kradeš... a ovamo huškas na rat.. Jebo ti sebi mater... i tvoj mentor...a može te i jedan drugom...?

ODGOVORITE
Name

Idealno

17.11.2022 18:34

Koliko ja vidim u svemu ovome je bitno samo da Srbi iz Beograda pobijede Srbe sa Kosova...

ODGOVORITE
Name

Želimir

18.11.2022 07:57

Petko ti si običan poltron.

ODGOVORITE