"Pitamo li se jesmo li dostojni predaka naših"

- I danas u 21. vijeku, nakon toliko stradanja pojedini političari zarad sopstvene popularnosti preferiraju ratno-huškačku politiku, a sve to dok sjede u svojim vilama, dok im djeca nose Luj Viton torbe, dok piju najskuplje šampanjce, objeduju u najskupljim restoranima, žive na visokoj nozi i ne znaju šta će od para…

Republika Srpska 05.11.2022 | 16:11
"Pitamo li se jesmo li dostojni predaka naših"

- Danas su Mitrovdanske zadušnice, molimo se za duše onih koji više nisu sa nama, a šta ćemo sa dušama nas koji smo živi, ako te duše još uvijek imamo - stoji u objavi gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića.

Uz ovu objavu, Petrović je objavio i fotografije, nastale 2018. godine baš na Mitrovdanske zadušnice tokom posjete Srpskog vojničkog groblja u Bitolju. 

"Na ovom groblju nalazi se 1.321.  metalni krst sa srpskom trobojkom, nema imena, samo brojevi, jer oni što su poginuli nažalost  za mnoge postali su samo broj… U kosturnici na ovom groblju sahranjeno je preko 4.000 srpskih vojnika poginulih tokom balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, tu leže kosti mladića, sinova, očeva, muževa, braće, tu leži mladost Srbije, tu počivaju oni koji su postali broj…", podsjeća Petrović i dodaje:

"Кoliko vas ljetuje u Grčkoj? Кoliko vas je odmaralo na Ohridu? Prolazili ste i bili relativno blizu ovog svetog mjesta, jeste li ga posjetili? Pitamo li se jesmo li dostojni predaka naših?"

On konstatuje da je srpsko vojničko groblje samo jedno od nekoliko hiljada koliko ih ima svuda po bijelom svijetu!

"Samo u Prvom svjetskom ratu Srbija je izgubila 50% muškog stanovništva, ali ratovi nisu prestali, nizali su se, Drugi svjetski rat, pa krvavi bratoubilački rat devedesetih na našim prostorima, jedan za drugim odnosio nam je mladost, ostavljao garež, zavijao nas u crno!

I danas u 21. vijeku, nakon toliko stradanja pojedini političari zarad sopstvene popularnosti preferiraju ratno-huškačku politiku, a sve to dok sjede u svojim vilama, dok im djeca nose Luj Viton torbe, dok piju najskuplje šampanjce, objeduju u najskupljim restoranima, žive na visokoj nozi i ne znaju šta će od para… No nije im to dosta, opet bi nas, a da ne trepnu gurnuli u rat, ne bi li svoje fotelje sačuvali i “krune” na glavama", ističe Petrović.

On smatra da na posljednjim izborima koji i nisu bili izbori već farsa i puko nadanje, kako navodi, nas naivnih da učestvujemo u nečemu gdje se mi pitamo i gdje mi glasamo, “pobijedila” je opcija “Jer volimo Srpsku”! 

"Može li iko voljeti Srpsku više od onoga ko je krvario za nju, od onih čije tijelo nije cjelovito zbog odbrane Srpske i od onih koji nisu među živima jer su voljeli Srpsku? Izgleda da može, a to su vladajuće strukture ove naše već odavno umorne zemlje! Ali ne vole oni Srpsku, oni vole srpski novac-marku, dinar, euro, rublju, franak, kune, ma ne biraju, samo daj, DAJ, DAJ, jer nije im dosta i umrijeće i oni i mi, ali njima neće biti dosta", navodi on.

Svi ćemo mi, kaže Petrović, Bogu na istinu, i za naše će duše jednoga dana neko paliti svijeće na Zadušnice, ali šta ćemo za one koji duše nemaju? 

"Na posljednjoj sjednici Narodne Skupštine izglasan je budžet Republike Srpske za narednu godinu i gle čuda budžet za boračku populaciju nikada manji, a budžet Predsjednika nikada veći???? 

Nema više dodatnih izdvajanja za borce, kraj, nestalo… 

Кo zna možda će se “Predsjednik” otvoriti pa izdvojiti šta iz “svog budžeta”, pa da borcu “baci koju mrvu kao psu u sindžiru” (Aleksa Šantić), ali neće propustiti priliku da kaže “JA” dajem, ni ne pokušavajući da kaže da je to narodni novac, da taj izglasani budžet koji sada ima i koji  je veći nekoliko puta u odnosu na zbiran budžet predsjednika susjednih zemalja, je budžet gdje se nalazi NARODNI NOVAC, a ne njegov", primjećuje Petrović.

Pretvorili smo, kaže, grobove u brojeve, a budžet “predsjednika” smo tim istim brojevima nagradili, sa čak 55 miliona КM!

"Da li toliko vrijede izgubljene ruke, noge, vid, prolivena krv, majčina bol, dječiji plač, udovičin vapaj i sestrin jecaj? 
Кoliko vrijede duše onih za koje se danas molimo? Počivajte u miru DIV JUNACI, molimo se za duše vaše i oprostite sramotu duša naših ako te duše još uvijek imamo", stoji u objavi Petrovića na fejsbuk profilu.

(BN Foto: Fejsbuk)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Sikter more

05.11.2022 15:42

Ma bravo populista.

ODGOVORITE
Name

Re

05.11.2022 18:32

Mrs botu neobrazovani, šta nije ovdje tačno što je gos Petrovic izjavio.

Name

ReRe

05.11.2022 20:42

Sve je tacno ali i da taj isti nosi na ruci Rolex i ceka na red da to isto ostvari za svoju djecu na isti nacin i ako je moguce sto pre.

Name

Raanko

05.11.2022 21:19

Hebeš Rolex, i na kineskom satu je isto vrijeme.

Name

Љубиша......

05.11.2022 15:55

након ових ријечи човјек може само пред тобом да се поклони, прекрсти и каже Амин +++

ODGOVORITE
Name

Od krštenja nema vajde

05.11.2022 21:30

Valja raditi! Kad imaš love, sve se realno ispuni , svaki san postane stvarnost. Samo se sirotinja krsti i moli se Bogu a moli se za materijamo dobro...da imaju više love!? Cinizam, kako god! Religija je uvijek bila pokriće za lopovluk i bogaćenje bogatih i poganih!

Name

posmatrač

05.11.2022 16:00

Velika kletva je pala na srpski narod u Republici Srpskoj. Ovaj Vaš presjednik če vas uništiti, puno se brate osilio a sila nije Bogu mila.

ODGOVORITE
Name

Nikola Ozren

05.11.2022 16:06

Bravo Srbi ali oni pravi polako nestaju Fukare se namnozile DA BOG DA SAMO DA PRED SMRT BUDEMO U MIRU SA NJIM I DA SE POKAJEMO OSTALO CE ON DA URADI SLAVA BOGU

ODGOVORITE
Name

Djorđo

05.11.2022 16:09

Svaki dan me je sve više sramota,što imam ikakve veze sa primitivizmom koji širi SPC.

ODGOVORITE
Name

Branči

05.11.2022 17:47

Pa ako te sramota SPC imaš i RK ili IZ.Sumnjam da si vjernik.

Name

Re

05.11.2022 16:13

Bravo. Pametnom dovoljna jedna riječ za velikog gradonačelnika. Ljudsku gromadu.

ODGOVORITE
Name

Aa

05.11.2022 16:22

Političari nam nikada nisu bili dostojni srpskog vojnika. Najbolje nas je opisao Arčibald Rajs

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

05.11.2022 17:53

Re-Aa, Tako je Arćibald Rajs, i Laza Lazarević u svojoj pripovijedci, Sve će to narod pozlatiti, na kraju ostaju samo brojevi na krstu, bez imena, narod je nažalost bijo i ostao samo potrošni materijal!

Name

WUK

05.11.2022 16:25

LJUBO ČESTITI MLADICU. POJEDINCI SU RUGLO I SRAMOTA SVOJIH PREDAKA. NEKA IM JE NA ČAST. AL BOG ĆE TO KAD TAD VRATITI NA 9 KOLJENU. TOLIKO SU POHLEPNI I PROKLETI OVI IZ VLASTI DA SE NE BOJE NI BOGA. AL KAKO POSIJU TAKO ĆE I ZNJATI. A TI ZIV I ZDRAV BIO.

ODGOVORITE
Name

NE!

05.11.2022 16:25

NISMO!

ODGOVORITE
Name

lajka

05.11.2022 16:32

Kako vam je uzvišeni s one strane Drine krenuo, daj bože da opet ne nastrada nedužan narod.

ODGOVORITE
Name

BL

05.11.2022 16:35

Ovi pod zemljom su se borili za ljudske i civilizacijske vrijednosti, toga kod srba vec skoro 90 godina vise nema, pogotovo ne u zadnjem ratu.

ODGOVORITE
Name

Pa bravo

05.11.2022 17:28

Bože kakva objava da se postidimo svi mi velike Srbende, bukaci u grudi a lazovi nevidjeni. Narod koji uzme 50KM i proda PRODA svoj glas koji ima samo jednom u 4 Godine. I još bez stida i srama hodamo ulicama i ništa nam nije sveto osim sopstvene gu’ice.

ODGOVORITE
Name

Borac

05.11.2022 17:36

Pogledaj dom svoj milorade sve sami bogalji i prosjaci..... Rece bora corba i bi u pravu

ODGOVORITE
Name

Mejdan

05.11.2022 17:57

Cim je ustaska unuka na celu drzave izgleda da nismo dostojni! Djedovi nam se prevrcu po grobovima!

ODGOVORITE
Name

+

05.11.2022 18:51

BRAVO LJUBIŠA. U ORAVU STE SVE DO RIJEČI. ZAISTA DA SE SVI POSTIDIMO OVAKO ISTINITOG DOKAZA, KAKVI SMO. VLAST BI I SADA IZAZVALA KRV MEĐU SRBIMA, SAMO DA LAŽ ODBRANE. ČAK I NA TAJ NAČIN DA OSTANU I SAČUVAJU BOGASTVO. NIJE IH BRIGA NI ZA MRTVIMA NI ZA ŽIVIMA. NE SUOSIJEĆAJU ONI UPOŠTE. SAMO MLATE CRVENOM ZASTAVOM, KAO TOREADOR DA NAROD IDE ZA NJIMA. DA DA TAJ GLAS I PREMA POTREBI JOŠ UKRADU. VEĆ 2O GODINA. OVO JE PROPAST I VIJERE I MORALA.

ODGOVORITE
Name

Tatar

05.11.2022 19:09

I nakon svih bitaka i ratova današnji srpski narod je dozvolio sebi taj luksuz da nemaju ni brojeva

Name

Lana

05.11.2022 20:06

Svaka čast gospodine Petroviću.

ODGOVORITE
Name

Ja jesam

05.11.2022 21:04

I nema potrebe da se pitam. Čak naprotiv u svemu sam ih nadmašio

ODGOVORITE
Name

Dane

06.11.2022 07:58

Све лијепо речено али буџет предсједника није за њега него да он из тог буџета може да још више помаже људима. Имају ставке за шта је тај буџет и ја разумијем да то не желиш да кажеш зато што вам је Додик ноћна мора.

ODGOVORITE
Name

E Dane Dane

06.11.2022 11:03

Zar ti stvarno misliš to sto pišeš? Nije moguće da podržavaš tog kabadahiju. Budžet je sebi podigao da pomaže one koji su propali zbog njegove bahatosti i bezobrazluka a da sebe prikazuje kao dobrotvora. A i da može krasti i davati kojekakvim sibicarima da ga hvale s tim da se ne boji istrage trošenja jer će reci nisam JA to donio nego evo Vlada,Skupstina oni izglasali. I ti smatraš da jedan predsjednik? jednog entiteta treba budžet veći od Solca ili Makrona ili Vucica. Ne mogu da vjerujem koliko je uspio da vas zatruje svojim prostaklukom i lažima.

Name

Kosta

06.11.2022 08:08

Nas Ljubisa govori iz srca i duse sa ljubavlju prema narodu kome pripada svim svojim ljudskim bicem.Raduje me da se izgraduje kao govornik na javnim nastupima.... A budzet dodikov???? Ovo aminovanje kradje kosta.Treba platiti turistu i turiste.Treba ngraditi nas olos koji je osmoslio i realizovao prekrajanje volje naroda...treba pocastiti bliznje svoje a i sebe ...

ODGOVORITE
Name

Dodo

06.11.2022 08:15

Patriotska prica koja daje nadu. Nikada "masa"nije donosila promjene.Promjene donosi jak,prosvecen covjek koji "iskreno i strasno ljubi istinu,slobodu i Otadzbinu.." Masa,narod ide putem kojim ih vodi vodja. Dodik je onaj vodja Radoje Domanovica koji jos nije zavrsio svoje putesestvije. Ljubisa,samo naprijed tvojim putem.

ODGOVORITE
Name

Simo

06.11.2022 09:28

Jesmo ali predaka Crnog Gruje

ODGOVORITE
Name

pitam se

06.11.2022 09:41

Kakvi su nam bili preci? Brankovic, Ljotic, Nedic, medju ostalima.

ODGOVORITE
Name

Xx

06.11.2022 13:18

Jedan od retkih koji VREDI, ali zaista covek pravih vrednosti. Cestitke njegovim roditeljima na lepom odgoju. Ipak je to sve iz kuce. ???

ODGOVORITE
Name

re

06.11.2022 16:23

I Dodik je lijepo odgojen za šator i pijacu

Name

Mihajlo 1974

06.11.2022 13:20

Nismo,nismo ni prinijeti!

ODGOVORITE