Mlinari saglasni: Cijene brašna opet moraju ići na gore

Cijene brašna u Bosni i Hercegovini do kraja godine biće veće za deset odsto, što će prema riječima pekara podići i cijene pekarskih proizvoda.

Republika Srpska 01.11.2022 | 15:50
Mlinari saglasni: Cijene brašna opet moraju ići na gore

Naime, mlinari iz Srpske i Federacije složni su u tome da je potrebno podići cijene brašna s obzirom na trenutnu situaciju.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, rekao je za "Nezavisne novine" da je poskupljenje očekivano i da za to postoji nekoliko razloga.

"Za poskupljenje postoji nekoliko razloga, a prvi od njih je problem s izvozom žitarica iz Ukrajine, što se odnosi na cijeli svijet i utiče na sve", rekao je Kos.

Prema njegovim riječima, drugi veoma bitan razlog je poskupljenje energenata, kojima cijena skače iz dana u dan.

"Kao treći veoma bitan razlog ja bih naveo i slab rod, ali i kvalitet kukuruza kod nas u regiji. Ovakva situacija će automatski dio kukuruza prebaciti na stočnu hranu", rekao je Kos, objašnjavajući da će time potražnja za pšenicom biti još veća.

Kako dodaje, sve su ovo razlozi za poskupljenje pšenice, koji će podići i cijenu brašna.

Kos navodi da trenutna situacija na berzi sa cijenom pšenice nije realna.

"Mislim da na berzu veliki uticaj ima politička situacija. Prema podacima berze, najskuplja pšenica je trenutno u Novom Sadu, a svi znamo da to nije istina i da je pšenica u Novom Sadu jeftinija za 60 evra nego u Mađarskoj", rekao je Kos, dodajući da je trenutna cijena pšenice po toni između 380 i 420 evra.

Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore u Tuzli, rekao je za "Nezavisne novine" da pšenica koju mi planiramo jesti u budućnosti ne zavisi od granica BiH.

"S obzirom na to da pšenica koju mi planiramo jesti u budućnosti ne zavisi od naših granica, odnosno ona se ne nalazi u BiH, nego u Mađarskoj i Srbiji, uvijek postoji mogućnost rasta cijena", rekao je Selimović.

Kako je dodao, s obzirom na to da u BiH nema robnih rezervi, evidentno je da će cijene biti u porastu.

"Nemamo robne rezerve i ne možemo da utičemo na cijene koje će nama biti plasirane od drugih, odnosno na smirivanje tržišta hljeba", rekao je Selimović.

Saša Trivić, vlasnik lanca pekara "Manja" iz Banjaluke, najavio je moguće poskupljenje pekarskih proizvoda.

"Prema našim informacijama trebalo bi doći do poskupljenja od pet odsto, osim ako trenutna situacija s Ukrajinom dodatno ne podigne cijenu", rekao je Trivić.

Prema njegovim riječima, dosadašnja poskupljenja pekarskih proizvoda nisu pokrila povećanje troškova cijena sirovina tako da je realno očekivati da dođe do minimalnog poskupljenja pekarskih proizvoda.

(Nezavisne)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Nole

01.11.2022 15:11

Trivicu,ti ces sad kifle dici sa 60 na 70 feninga,to majmune nije 5 posto,vec 15 posto.Dok su kod tebe kifle bile 40 feninga,ja sam kupovao,poslije toga vise ne.A znas koliko je ovakvih kao ja,dosta,Trivicu,dosta.A osjecas ti to i po prometu,sve se saznalo.Ali neka,samo nastavi dizati cijene,dizao bih i ja kad ne bih placao ni vodu,ni struju,a ni radnike.Sljamu jedan,olosu,fuj...

ODGOVORITE
Name

Aha

01.11.2022 16:32

Brašno mora gore, odnosno hljeb, a seljakova pšenica stalno na istoj cijeni! Ma klošari jedni, ko vas nezna skupo bi vas platio!

Name

Sava savanovic

01.11.2022 15:27

Pa odavde ko ode ,treba da slavi .Cuj uvozili zito iz ukrajine.Ajde molim vas vi bajni privrednici jos samo vodu da uvozino iz Dzibutija.

ODGOVORITE
Name

Analitičar

01.11.2022 16:05

Pih prokletnici da Bog da vam ne ostalo ni za mrvica!!Stalno nam se Ukrajina podvaljuje za sve što tajkuni hoće strpat u džepove enormne zarade!! Sve vam za lijekove trebalo,pa nikad bolji rod pšenice u BiH pitajte Semberske poljoprivrednike!! Ali vi nećete po pola marke otkupne cijene naše pšenice jer to vam prokletnici ne odgovara!!Pričate šuplju priču o nekvalitetnoj našoj pšenici izmišljate razloge o nekakvoj vlažnosti,glutenu i masi nebuloza jer onda brašno mora biti ispod svakih cijena,a to vama ne odgovara!!Samo serite o Ukrajini i derite narod smradovi!!Oooo pa hoće li iko više baciti tu atomsku bombu!!

ODGOVORITE
Name

Turšija

01.11.2022 17:21

Gdje god ima uslova ,a trebalo bi da ima puno,podizati vodenice i mljeti domaće žitarice seljak bi dodatno zarađivao imali bi kvalitetnije i zdravije brašno i u neku ruku i turističke atrakcije.Možda izgleda kao korak u nazad,ali trebao bi neko da pokuša.

ODGOVORITE
Name

Realista

01.11.2022 17:45

Aaaa šta je sad?! Rusi zabranili tranzit Ukrajinskog žita i odma cijene gore. Sva pšenica koja se uvozila iz Mađarske je zapravo bila Ukrajinska, samo su mađarski papiri. Uzimali ste pšenicu jeftino a prodavali nama ovdje 3-4 puta skuplje. Naftaši i mlinari su veliki lihvari našeg naroda već godinama a sve aminovano sa vlastelom.

ODGOVORITE
Name

Naravno

01.11.2022 20:08

Da je aminovano, pa sigurno niko normalan ne misli da išta može proći u ovoj banana republici, a da Mile Ronhil nije dao svoju dozvolu i debelo se ugradio!

Name

Poznanik

01.11.2022 17:52

Bajo moj,sad ce burek biti 5 km a plata ostala ista

ODGOVORITE
Name

Eh

01.11.2022 18:55

Tako rade lopovi kada lopovi vladaju DRZAVOM.

ODGOVORITE
Name

VRS

02.11.2022 07:00

Bravo samo gazi narod . Mile i njegovo hljeba i igara se nastavlja. Ovi sto su prodali obraz za 100KM sad ne razvuku to 4 godine malo ustipaka malo palacinaka dobro nek posole i voda a Viskovic kaze mjesec se moze bez hrane i vode pa nek isplaniraju

ODGOVORITE
Name

Inflacija

03.11.2022 09:58

Ovaj Trivić je zlo OK Ali plate u realnom sektoru su dno dna treat te njih pratiti stoke.

ODGOVORITE