Traže krivca za pomor ribe u Drini kod Zvornika

Inspektorat RS upoznat je sa pomorom ribe u Drini koji se desio prošle sedmice i provjerava navode da se mrlja pojavila na izlazu iz kolektora zvorničke “Alumine”, a u toj kompaniji tvrde da oni nisu odgovorni za incident, te da su na taj ispust povezane i druge firme.

Republika Srpska 27.10.2022 | 09:19
Traže krivca za pomor ribe u Drini kod Zvornika

U Inspektoratu RS kažu da su nakon razgovora sa republičkim vodnim inspektorom iz Srbije i predstavnicima preduzeća “Vode Srpske” došli do saznanja da se pojavila mrlja na izlazu iz kolektora “Alumine”, a koji je u neposrednoj blizini mosta kod graničnog prelaza Karakaj.

– Na osnovu tih informacija obavijestili smo republičkog vodnog inspektora da u što kraćem roku izvrši inspekcijski nadzor u tom privrednom društvu. O rezultatima kontrole i preduzetim mjerama blagovremeno ćemo obavijestiti javnost – rekli su juče u Inspektoratu RS i dodali da su se u kontrolu uključili i nadležni organi iz Srbije.

Direktorica sektora integrisane zaštite u kompaniji “Alumina” Dragana Dragojlović juče je za “Glas” istakla da nadležni inspektor još nije posjetio preduzeće, te sa sigurnošću tvrdi da njihove otpadne vode nisu izazvale pomor ribe.

– Nismo imali incidentnu situaciju u smislu prekoračenja vrijednosti od maksimalno dozvoljenih koje bi mogle dovesti do potencijalnog pomora ribe. Mi nismo fabrika koja ispušta kiseline, već dominantno koristimo lužinu i naše otpadne vode sadrže dozvoljene koncentracije ph vrijednosti – uvjerava Dragojlovićeva.

(Glas Srpske Foto:BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

T39842288

27.10.2022 07:31

Inspekcija, tužbe ovo ono diže se prašina i baca u oči samo da se vidi kao da se nešto radi, i na kraju ujeo vuk magarca

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

27.10.2022 09:22

Do utvrđivanja prave istine o ovoj ekološkoj katastrofi, vjerovatno nikada neće ni doći, kao što je izostao i nalaz inspekcije o ispuštanju piralena iz Incela u Vrbas u strogom centru Banja Luke, sa još uvijek neutvrđenim štetnim posljedicama i na ekološki sistem i stanovništvo ove regije!!

ODGOVORITE
Name

Рибар

27.10.2022 09:28

Нема по закону испустања "дозвољених вриједности", каква вам је то прича? Значи, може отровних хемикалија, али не превише?

ODGOVORITE
Name

Miladin limar

27.10.2022 14:07

Nije prvi put, za 5 dana niko to vise nece ni spominjati, smeće od drustva, entiteta i nazovi drzave

ODGOVORITE
Name

Zvornicanin

27.10.2022 18:47

Treba zatvoriti aluminu ,ili dati stevanovicu da upravlja kako treba

ODGOVORITE