Zašto još nema izvinjenja za dernek sa Milanovićem

Crnadak je rekao da nakon više od sedam dana javnost Republike Srpske nije dobila izvinjenje srpskog člana Predsjedništva BiH za „dernek“ koji je napravio na svom imanju sa Zoranom Milanovićem: 

Republika Srpska 23.09.2022 | 13:34
Zašto još nema izvinjenja za dernek sa Milanovićem

- Veoma sam zabrinut zbog toga šta radi ova vlast kada su u pitanju interesi Republike Srpske i kada je u pitanju odnos prema Republici Hrvatskoj. I kao narodni poslanik i kao neko ko je obavljao poziciju ministra inostranih poslova želim jasno da naglasim da je prvorazredni interes Republike Srpske da gradi mir, stabilnost i da ima što više prijatelja, prije svega u susjedstvu. Od Srbije, Hrvatske, Ctne Gore, pa dalje. Ali, građenje odnosa ne može biti takvo da je onima koji vode Republiku Srpsku na prvom mjestu interes Hrvatske, a onda interes svog naroda – rekao je narodni poslanik Igor Crnadak na današnjoj konferenciji za medije. 

Crnadak je istakao dvije stvari: 

- Prva se tiče Trgovske gore. U vrijeme mandata Savjeta ministara u kojem je učestvovao PDP, mnogo smo radili na tom pitanju i na samom kraju mandata, u septembru 2019. godine, uspjeli smo da pitanje Trgovske gore stavimo na Generalnu konferenciju Međunarodne agencije za atomsku energiju, da ga definišemo kao neuralgičnu tačku na mapi problema vezanih za atomsku energiju na čitavom svijetu.

Bili smo vrlo blizu blokiranja izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada tri kilometra od Novog Grada, a koje zahvata devet opština i u Republici Srpskoj i u FBiH. Međutim, tri mjeseca kasnije SNSD je došao u Savjet ministara, pričali su da će i oni voditi istu bitku, a zapravo su zajedno sa Hrvatskom radili na tome da se nuklearno odlagalište na Trgovskoj gori izgradi. Žalosno je i tužno da je SNSD zbog svojih interesa radio protiv zdravlja svog naroda – rekao je Crnadak i istakao: 

- Danas želim da vas upoznam sa informacijom koju smo dobili, a to je da je na čelo pravnog tima za borbu protiv Republike Hrvatske, predsjedavajući Savjeta ministara, SNSD-ov g. Tegeltija, imenovao čovjeka koji je državljanin Hrvatske! Još jednom: pravni tim koji je Savjet ministara formirao za problem Trgovske gore predvodi Željko Bogut, za kojeg nam je potvrđeno da je državljanin Hrvatske, koji ima obavezu, kao državljanin, da štiti interese Republike Hrvatske!

G. Dodik, g. Tegeltija i g. Кošarac su tri ključna funkcionera SNSD-a koja treba da se bave ovim pitanjem i treba da obrazlože ovu odluku. Ovo je toliko tužno, toliko užasno da smo s pravom zabrinuti, jer je očigledno da je na djelu jedna sinhronizovana akcija Hrvatske i vlasti Republike Srpske, da bi se odlagalište izgradilo – rekao je Crnadak. 

Crnadak je rekao da nakon više od sedam dana javnost Republike Srpske nije dobila izvinjenje srpskog člana Predsjedništva BiH za „dernek“ koji je napravio na svom imanju sa Zoranom Milanovićem: 

- Uvrijeđeni su svi ljudi koji žive u Mrkonjiću, Šipovu i drugim opštinama koje su stradale u akciji „Maestral“, jer je na tu zabavu i ispijanje rakije kod g. Dodika Milanović stigao direkto sa ceremonije na kojoj je odlikovao jedinicu HVO koja je ubijala i protjerivala Srbe u toj akciji. Takođe, radi se o čovjeku koji je srbomrzac i koji je u mikrofon izgovorio riječi da su Srbi šaka jada. Jedna je stvar da se mora razgovarati sa nekim ko je biran na drugoj strani. Ali ovdje se radi o privatnom druženju, zabavi, o uvođenju nekoga u svoj dom na dan kada obilježava akciju u kojoj su Srbi stradali. To je direktno protiv srpskog naroda i vrijeđa osjećaje. A izvinjenja nema – rekao je Crnadak. 

(BN) 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

BL

23.09.2022 13:52

Sta se čudiš i sta ti nije jasno,Dodik je njihov vise voli njjima i sebi nego bilo kome drugom.

ODGOVORITE
Name

11903

23.09.2022 14:00

Nema zato što neki dan na praznik zastave sretnem se sa jednim majorom što mi je 1992 bio komadant bataljona i kažem mu to, a in umjesto da provjeri upita me da to nisam pročitao na BN-u? Jutros gledam isti taj major na sektaškom skupu sinoć u jefnom restoranu kod Modriče otišao po 30 Judinih srebrnjaka. Iz istog razloga sektaški vrh godinama ignoriše odgovor na sva pitanja u vezi satnika Peje Marića. Uzdaju se u kolektivnu amneziju našeg naroda.

ODGOVORITE
Name

E

23.09.2022 14:03

Neka se tebi izvine, meni izvinjenje njegovo ne treba.

ODGOVORITE
Name

NR

23.09.2022 14:31

Sramotno šta rade. Očita izdaja RS. I to javno.

Name

Zato sto Dodik brani

23.09.2022 14:05

"U" nacionalni interes. Srbi su za njega gamad

ODGOVORITE
Name

Ceca

23.09.2022 14:21

Nuko nespominje stradanja u Bravnicama kod Jajca narod iz Donjeg Vajufa gdje je HVO gadjao civile u autobusima.Stradala su 4autobusa djece zena u staraca.Hwzivi he bilo tog septembeskog dana.Sta su goloruki sa zaveznjima bili krivi.Zbali su da su nemocni civili nisu imali milisti.

ODGOVORITE
Name

Jasan odgovor

23.09.2022 14:34

Nije pogresan ...

ODGOVORITE
Name

Roki

23.09.2022 15:25

Aj ponova a te nisa ne razem 😂😂

Name

Istina

23.09.2022 16:43

Svi su istjeravali jedni druge nazalost,proslo je 30 godina.Okrenimo se buducnosti jer ce nam djeca otici zato sto su ih istjerali oni koje smo sami birali.

Name

Zozon

23.09.2022 14:53

Prvo, to nije bio dernek nego konstruktivni razgovor. Drugo, nije se ni pilo iz zdravstvenih razloga.

ODGOVORITE
Name

Re

23.09.2022 21:43

Jel to sam sebe lazes?

Name

oo7

23.09.2022 15:27

Kako znaš da je bio dernek??Virio si iza živice???

ODGOVORITE
Name

Re

23.09.2022 20:31

Dal si ti virio,pa znas da nije bilo muzike i pevaljke?

Name

Evo za re

23.09.2022 22:19

Znam da ti sve najbolje znaš šta je se dešava u Republici Srpskoj.

Name

Gavrilo

23.09.2022 16:54

Zar vam nije jasno: Pelješki most + Trbovska gora = most kod Gradiške + izlaz na auto put kod Okučana. A za kusur su se dogovorili neki dan u Bakincima

ODGOVORITE
Name

YYY

23.09.2022 22:20

Narode kad će neko od političara da ponudi neki program kako da bolje živimo.Opozicija napada vlast se brani i tako godinama.Tonemo sve dublje u živo blato dok se politicari bahate sa vilama i bogatstvom.Ima li neko srca do povede ovaj narod da se rijesimo bagre

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

24.09.2022 07:27

A šta si doprinio da se riješimo bande