U jednom beogradskom podrumu živi 400 zmija

Porodica na Zvezdari već decenijama uzgaja neobične kućne ljubimce. U podrumu porodične kuće imaju oko 400 zmija različitih vrsta.

Zabava 20.09.2022 | 15:49
U jednom beogradskom podrumu živi 400 zmija

Ovo je prva i najveća zvanična odgajivačnica reptila u Beogradu, registrovana u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Vlasnik Predrag Radosavljević je prvi čovek u Srbiji kome je pošlo za rukom da na našim prostorima razmnoži egzotične gmizavce.

Voli ih čitav život i ne boji ih se. Još kao dečak je sakupljao zmije i donosio ih kući. Prva zmija, loptasti piton, stigla je još 1998. godine iz Afrike.
 

„U ovom trenutku imamo oko 300 do 400 zmija. Trenutak je i kad se rađaju nove mlade, pa ne mogu tačno i da ih prebrojim. Najčešće se drže loptasti pitoni, mada ja najviše držim udove. Loptasti piton je inače najčuvanija zmija u zatočeništvu, zato što ne raste veliki“, kaže vlasnik odgajivačnice zmija Predrag Radosavljević i dodaje da su ove zmije toliko popularne jer variraju po bojama i mutacijama.

Temperatura u podrumu je uvek oko 26 stepeni, a da bi ih nahranio Predragu je nedeljno potrebno oko 150 glodara. Za neke ljubimce je bio posebno vezan.

„Omiljene su mi bile Sneža i Aleksandra. Aleksandra je imala pet i po metara i ona je nažalost preminula odavno, pre nekih 15 godina. A Sneža je uginula 2017. godine i ona je imala pet metara i 80 kilograma“, seća se Radosavljević.

I deca se druže sa zmijama 

Njegova deca igraju se sa zmijama kao sa domaćim životinjama.

Lea Radosavljević kaže da se ne boji zmija: „One nisu uopšte opasne, naročito ove koje mi držimo. I moj brat i sestra isto vole da ih drže.“

„Moji drugari često dolaze ovde i pitaju da se igraju sa zmijama“, priča Vuk Radosavljević.

Ne treba da se bojimo zmija, kaže Peđa. Jer one ujedaju samo iz straha i veoma retko, a to, dodaje, ne boli.

„Taj prvi utisak koji je uglavnom negativan obično preraste u oduševljenje. Oni se oduševe, jer vide da nije ljigava, nije hladna, da neće da ih pojede, neće da ih ujede, neće da ih ugrozi i onda većina njih zapravo zavoli zmije. I većina i komšiluka i prijatelja kad god dođu obavezno siđu da vide je l' imam nešto novo“, objašnjava Predrag.

Druženje sa zmijama počelo je kao igra, pa postalo hobi, a zatim preraslo u posao. Danas ih uglavnom prodaje ili iznajmljuje za snimanje reklama, muzičkih spotova ili raznih emisija.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar